A mángold szuper, de nem lehet kapni

A spenóthoz hasonlítjuk, pedig a mángold sokkal háziasszonybarátabb (lenne), mint a spenót: levelei óriásira nőnek, így sokkal kevesebbet kell pucolni, szárát is fel lehet használni és nem kell rengeteg homokot kimosni belőle.

Dédanyáink receptjeiből kiderül, sokszor főztek mángoldot és változatosan készítették - volt, aki húst tekert bele, mások kirántották a levelét, főzeléket vagy párolt zöldséget főztek belőle. A nagyszüleink még tudják, miről beszélünk, ha ezt a nagy, húsos, zöld levelű növényt emlegetjük, de a fiatalabb generáció inkább csak furcsán néz. Általában azt szokás mondani a mángoldra, ha próbáljuk elmagyarázni, miért is lenne jó többet enni belőle, hogy olyan, mint a spenót. Ha van spenót, minek a mángold? - jön a gyors kérdés. Hát a változatosságért, azért. Másrészt pedig a mángold szezonja épp akkor kezdődik, amikor a spenóté véget ér.

A szárából készülhet üdítő italhoz szirup

Horvátországban, Szlovéniában a magyarázat pont fordítva szólna, ott rengeteg mángoldot esznek spenót helyett. Rejtély, hogy miért tűnt el a hazai piacokról és a köztudatból, mert teljesen igénytelen növényről van szó, ami akár a balkonládában is megterem. Egyébként a mángold sokkal háziasszonybarátabb (lenne), mint a spenót: levelei óriásira nőnek, sokkal kevesebbet kell pucolni, szárát is fel lehet használni, és nem kell rengeteg homokot kimosni belőle. Íze valóban olyan, mint a spenóté, tehát elkészíthetünk vele bármit, ami spenóttal működik. A szárából készülhet üdítő italhoz szirup, saláta, kompót, vagy süteménybe is tölthetjük citromhéjjal és cukorral ízesítve. Körülbelül úgy, mint a rebarbarát.

Érdemes a piacokon mángoldvadászatot tartani (biopiacon szezonjában mindig van), vagy kertészkedő ismerőseinket arra buzdítani, hogy termesszék ezt az igénytelen és hasznos növényt, mert nem csak a kuriózum miatt érdekes: levele és nyele sok nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat (oxál-, alma-, citromsav) tartalmaz. A-vitamin-értéke a sárgarépa felének megfelel, és annyi benne a C-vitamint, amennyi a paradicsomban.

Bálint Gazda szerint újra eljött a mángold ideje, reméljük ez azt jelenti, hogy egyre több helyen lehet majd újra kapni!

Mángoldsaláta nyári céklával

3 közepes nyári cékla
1,5 kg mángold
6 ek olívaolaj
1 lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
5 ek aranymazsola
3 ek citromlé
2 ek pirított szeletelt mandula
méz

A céklákat csomagold egyenként alufóliába, és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 50 percen át, vagy amíg megpuhulnak. Vedd ki őket a sütőből, csomagold ki és hagyd kihűlni. Amikor kihűltek, hámozd meg a céklákat és vágd apró kockákra.

A mángoldot mosd meg, a vastag szárát vágd ki, és vágd akkora kockákra, mint a céklát. A leveleket vágd 2-3 cm-es csíkokra. Egy nagy serpenyőben hevíts fel 1 ek olívaolajat, add hozzá a karikákra vágott lilahagymát, pirítsd 1 percig. Dobd rá a vékonyra szeletelt fokhagymát, és épp csak addig pirítsd, amíg illatozni kezd. Tedd a serpenyőbe a mángold szárát is. Dinszteld puhára közepes lángon. Önts a serpenyőbe még 2 ek olajat, és add hozzá a mángold leveleit is. Fedő alatt addig párold, amíg a levelek összesnek és megpuhulnak. Hagyd langyosra hűlni, keverd hozzá a citromlevet, 2 ek olívaolajat, sózd, borsozd.

Tálaláskor keverd a salátához a mazsolát, és a száraz serpenyőben kissé megpirított mandulát. Szórd meg a céklakockákat és csorgass rá egy kevés mézet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek