Fűszeres kedvence: a hummusz

A hummusz csicseriborsóból készült püré, ami a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb előétele. Általában más krémek, kencék, saláták kíséretében kerül az asztalra az úgynevezett mezze - előételsor részeként.

Magyarországon is ismert, szinte minden görög-török-arab gyrososnál lehet kapni, de mi most azzal a jó hírrel szolgálunk, hogy otthoni elkészítése sem az ördögtől való. És hogy miért érdemes vele otthon vesződni? Egyrészt azért, mert egyáltalán nem tart tovább, mint keresni egy olyan gyrosost, ahol kedvünk szerint készítik.

Az ízesítés a lényeg

Másrészt pedig azért, mert a milliónyi elkészítési formából kiválaszthatjuk azt, ami nekünk a legjobban tetszik: lehet a csicseriborsót konzerv formájában használni, de áztathatjuk és főzhetjük is. Nem ez az izgalmas része, hanem az ízesítés: alaphelyzetben szezámpaszta (tahini), csicseriborsó, római kömény és fokhagyma alkotják a masszát némi víz kíséretében. Kerülhetnek mellé arab fűszerek, sült paprikakrém, paradicsom vagy pisztácia is.

Hozzávalók:

25 dkg csicseriborsó
2 ek tahina, vagyis szezámmag paszta
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 kk római kömény
4 ek olívaolaj
só, bors

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük kb. 1,5 dl vízzel. Nagyon alaposan, többször átkeverve leturmixoljuk, hogy krémes legyen. Ha úgy látjuk jónak, adjunk még hozzá vizet, a házi hummuszok ugyanis általában túl sűrűek, és a hűtés során tovább sűrűsödnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek