Az apartmanban nyaralás érdekes műfaj. Az érzésre születni kell, ugyanúgy, mint a családi szállodák animátorainak szórakoztató társaságára, a hátizsákos turizmusra vagy a kempingezésre. Szinte mindenkinek van gyerekkori emléke az irreálisan telepakolt csomagtartóban utaztatott fél ABC-ről, a gondosan feltöltött hűtőládáról és a néhány rúd szalámiról, amivel pihenni indult a család a Velencei-tóhoz, a Balatonra, vagy a szerencsésebbek külföldre.
Pedig nem csak erről van szó: apartmanban nyaralni egészen más, függetlenül attól, hogy anyagi megfontolásból vagy szerelemből dönt úgy a társaság, hogy ezt a formáját választja a kikapcsolódásnak. A nyaralás napjaira új otthont alakít ki a csapat, laza szabályokkal és gyorsan körvonalazódó feladatkörökkel. Ha jól csináljuk, senki nem válik rabszolgává, mégis lesz mit enni, az edényeket elmosogatja valaki, a szemetet kiviszik, és mindenkinek bőven jut ideje a pihenésre.
Az étkezés fontos, sokszor központi szerepet kap, attól függően, hogy a nyaralók mennyit foglalkoznak egyébként is az étellel, amit megesznek. Sokan porlevesekkel és paradicsomos tésztával húzzák ki a fáradt pihenőket a bajból, de akkor sem kell több időt a konyhában töltenünk, ha nem ilyesmire vágyunk. Tippjeink következnek a gyors és fájdalommentes, de értékelhető eredményt hozó apartmanban főzéshez.
Apartmangasztronómiai kisokos
Indulás előtt érdemes átgondolni, hogy mik azok az eszközök és alapanyagok, amit nem lenne érdemes a helyszínen megvenni. Egy-két kulcsfontosságú dolog nagyban megkönnyíti majd a helyzetünket bármilyen konyhában. Olyasmit vigyünk, ami elfér a csomagtartóban és a komfortérzetünkhöz nagyban hozzájárul. Lehet ez egy zöldséghámozó, egy kávégép, vagy egy tuti serpenyő. Abból kell kiindulni, hogy csak alapfelszerelés lesz majd a konyhaszekrényekben - általában ennél egy kicsit jobb szokott lenni a helyzet. Egy éles kés, amivel gyorsan tudunk dolgozni és néhány kedvenc fűszer mindenképpen kerüljön a csomagba.
Grill, grill, grill
A legfontosabb: olyan szállást foglaljunk, ami biztosít lehetőséget a grillezésre. Ha van grill, az egész nyaralásra megoldottuk a főzés problémáját: egy hét alatt - az egész társaság bevonásával - 3-4 alkalommal változatos ételeket készíthetünk rajta. Még a legkonzervatívabb férfiak is hajlandóak tüzet rakni, ha van elég sör a közelben, a köreteket, salátákat a többiek gyorsan összedobják. Ma már talán a legkisebb nyaralófaluk közelében is van egy olyan nagyobb bolt, ahol lehet előre pácolt húsokat kapni, így még ezzel sem kell bajlódni, ha nem épp a pácolás a heppünk.
Mindenki főz
A főzés, főleg nagyobb társaságban óriási teherré tud válni, ha egy ember nyakába szakad. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki nyaralni jött, fontos, hogy senki ne váljon rabszolgává. A legjobb az, ha a főzést is együtt oldja meg a társaság - szórakoztató és gyors is lesz így. Megoldás még, ha kialakul egy főzőcsapat (már két fő is csapat) azokból, akik szeretnek főzni, és nem érzik túl megterhelőnek a feladatot, vagy ha minden nap más felel az asztalra kerülő vacsoráért. Erre még akkor is érdemes odafigyelni, ha csak egy család nyaral - ne legyen anyu a háztartási alkalmazott, mert az nem nyaralás. A legjobb megoldás a grill!
Hányszor eszünk az apartmanban?
Érdemes tervet készíteni előre, hogy nagyjából mit és hányszor fogunk főzni, így nem kell naponta a boltba szaladgálni, és mindenki tudja, mivel kell hozzájárulnia ahhoz, hogy minden nap legyen reggeli, ebéd és vacsora. Egy-két alkalommal engedjük meg magunknak, hogy megkóstoljuk a helyi étterem és a pizzázó kínálatát.
Mit esznek a helyiek?
Ne akarjunk lecsót készíteni görög paprikából vagy csirkepaprikást tejföl nélkül - bár viccnek nem rossz, csak ne várjuk azt az eredményt, mint otthon. Keressük meg a piacot, böngésszük végig egy helyi kis étterem étlapját, és nézzük meg mit esznek a helyiek! Használjuk a helyben, frissen kapható alapanyagokat egyszerű és gyors ételek elkészítésére. A tenger mellett kötelező megkeresni halpiacot, halboltot, vagy ha ilyet nem találunk, egy séta a kikötőbe korán reggel biztos eredményt hoz. A friss tengeri hal, ami még aznap reggel úszkált, a legpompásabb étel, elkészítéséhez nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni, ráadásul normális körülmények között itthon nehezen hozzáférhető, viszont grillen percek alatt elkészül.
Heti terv
Reggeli: Minden nap a helyi pékségből hozott friss péksütemény. Felvágott, sajt, egyebek heti két bevásárlásból a lokál boltból. Annak, aki szereti, hozott kolbász és szalámi.
Ebéd: Oldjuk meg a strandon, vagy készítsünk vegyes salátát, és együk meg mellé a reggeliről megmaradt péksüteményt, ha az apartmanban ér minket az ebédidő. Remek éhségűzők még: bruschetta, caprese saláta, sárgadinnye helyi sonkával - Olaszországban és a délszláv államokban, ahol csodálatosak a sonkák - töltsük fel magunkat akár minden nap.
Ebéd
Kedd: egy nagy adag saláta pirított kiflivel
Szerda: szendvics vagy bruschetta
Csütörtök: egy szelet pizza a tenger mellett
Péntek: sárgadinnye sonkával
Szombat: ratatouille vagy lecsó helyi zöldségekből
Vasárnap: hűtő kiürítése, szendvicsek maradékból
Vacsora: Egy korai tartalmas vacsora a legjobb megoldás a nyaraláson. Ha együtt készítjük el, a nap egyik fénypontja lehet, és ha jól telepakoljuk a hasunkat, lesz miért dolgozni az esti kiruccanáson.
Vacsora
Kedd: Grillezzünk! A húsokat pácoljuk be reggel (10 percnél nem több idő), hogy este csak a sütés és a saláták maradjanak. Kedvenc pácunk: 2 dl joghurt, 1/2 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, zöldfűszer.
Szerda: Irány a helyi étterem!
Csütörtök: Grillezzünk halat! Reggel valaki szerezze be a friss halat. Kérjük meg a piacon vagy a boltban az eladót, hogy tisztítsa meg nekünk, de még a halászt is bátran megkérhetjük, senki nem fogja húzni a száját. Estig tegyük hűtőbe, jó, ha jeget is teszünk mellé. A megtisztított halat grillezés előtt mossuk meg, töröljük szárazra, és a belsejébe tegyünk néhány karika citromot, vékonyra szeletelt fokhagymát, kevés friss zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajon. Parázson oldalanként 10 perc alatt elkészül. Vegyünk bátran tintahalat is, elkészítése pofonegyszerű: tegyük a forró grillrácsra, és épp csak annyi ideig süssük, amíg kezd áttetszőből fehérré válni a húsa, ekkor fordítsuk meg, és ugyanennyi idei grillezzük a másik oldalát is. Édes, puha lesz, de nem szabad túlsütni, mert akkor olyan lesz, mint a gumikarika.
Péntek: Együnk egy jó pizzát, mert egy jó pizzázó minden faluban van.
Szombat: Úgyis halat fogunk grillezni, de ha nem, készítsünk rakott zöldséget. Persze tehetünk bele húst is.