A lusta férfi is rak tüzet - hogyan ne légy házirobot a nyaralásodon

Apartmanban nyaralni életérzés. Fontos: ne szívja meg senki a résztvevők közül, hogy nem étteremben eszik a csapat. Tippek arra, hogy mit főzz a nyaralás alatt. A grillezés kötelező.

Az apartmanban nyaralás érdekes műfaj. Az érzésre születni kell, ugyanúgy, mint a családi szállodák animátorainak szórakoztató társaságára, a hátizsákos turizmusra vagy a kempingezésre. Szinte mindenkinek van gyerekkori emléke az irreálisan telepakolt csomagtartóban utaztatott fél ABC-ről, a gondosan feltöltött hűtőládáról és a néhány rúd szalámiról, amivel pihenni indult a család a Velencei-tóhoz, a Balatonra, vagy a szerencsésebbek külföldre.

Pedig nem csak erről van szó: apartmanban nyaralni egészen más, függetlenül attól, hogy anyagi megfontolásból vagy szerelemből dönt úgy a társaság, hogy ezt a formáját választja a kikapcsolódásnak. A nyaralás napjaira új otthont alakít ki a csapat, laza szabályokkal és gyorsan körvonalazódó feladatkörökkel. Ha jól csináljuk, senki nem válik rabszolgává, mégis lesz mit enni, az edényeket elmosogatja valaki, a szemetet kiviszik, és mindenkinek bőven jut ideje a pihenésre.

Az étkezés fontos, sokszor központi szerepet kap, attól függően, hogy a nyaralók mennyit foglalkoznak egyébként is az étellel, amit megesznek. Sokan porlevesekkel és paradicsomos tésztával húzzák ki a fáradt pihenőket a bajból, de akkor sem kell több időt a konyhában töltenünk, ha nem ilyesmire vágyunk. Tippjeink következnek a gyors és fájdalommentes, de értékelhető eredményt hozó apartmanban főzéshez.

Apartmangasztronómiai kisokos

Indulás előtt érdemes átgondolni, hogy mik azok az eszközök és alapanyagok, amit nem lenne érdemes a helyszínen megvenni. Egy-két kulcsfontosságú dolog nagyban megkönnyíti majd a helyzetünket bármilyen konyhában. Olyasmit vigyünk, ami elfér a csomagtartóban és a komfortérzetünkhöz nagyban hozzájárul. Lehet ez egy zöldséghámozó, egy kávégép, vagy egy tuti serpenyő. Abból kell kiindulni, hogy csak alapfelszerelés lesz majd a konyhaszekrényekben - általában ennél egy kicsit jobb szokott lenni a helyzet. Egy éles kés, amivel gyorsan tudunk dolgozni és néhány kedvenc fűszer mindenképpen kerüljön a csomagba.

Grill, grill, grill

A legfontosabb: olyan szállást foglaljunk, ami biztosít lehetőséget a grillezésre. Ha van grill, az egész nyaralásra megoldottuk a főzés problémáját: egy hét alatt - az egész társaság bevonásával - 3-4 alkalommal változatos ételeket készíthetünk rajta. Még a legkonzervatívabb férfiak is hajlandóak tüzet rakni, ha van elég sör a közelben, a köreteket, salátákat a többiek gyorsan összedobják. Ma már talán a legkisebb nyaralófaluk közelében is van egy olyan nagyobb bolt, ahol lehet előre pácolt húsokat kapni, így még ezzel sem kell bajlódni, ha nem épp a pácolás a heppünk.

Mindenki főz

A főzés, főleg nagyobb társaságban óriási teherré tud válni, ha egy ember nyakába szakad. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki nyaralni jött, fontos, hogy senki ne váljon rabszolgává. A legjobb az, ha a főzést is együtt oldja meg a társaság - szórakoztató és gyors is lesz így. Megoldás még, ha kialakul egy főzőcsapat (már két fő is csapat) azokból, akik szeretnek főzni, és nem érzik túl megterhelőnek a feladatot, vagy ha minden nap más felel az asztalra kerülő vacsoráért. Erre még akkor is érdemes odafigyelni, ha csak egy család nyaral - ne legyen anyu a háztartási alkalmazott, mert az nem nyaralás. A legjobb megoldás a grill!

Hányszor eszünk az apartmanban?

Érdemes tervet készíteni előre, hogy nagyjából mit és hányszor fogunk főzni, így nem kell naponta a boltba szaladgálni, és mindenki tudja, mivel kell hozzájárulnia ahhoz, hogy minden nap legyen reggeli, ebéd és vacsora. Egy-két alkalommal engedjük meg magunknak, hogy megkóstoljuk a helyi étterem és a pizzázó kínálatát.

Mit esznek a helyiek?

Ne akarjunk lecsót készíteni görög paprikából vagy csirkepaprikást tejföl nélkül - bár viccnek nem rossz, csak ne várjuk azt az eredményt, mint otthon. Keressük meg a piacot, böngésszük végig egy helyi kis étterem étlapját, és nézzük meg mit esznek a helyiek! Használjuk a helyben, frissen kapható alapanyagokat egyszerű és gyors ételek elkészítésére. A tenger mellett kötelező megkeresni halpiacot, halboltot, vagy ha ilyet nem találunk, egy séta a kikötőbe korán reggel biztos eredményt hoz. A friss tengeri hal, ami még aznap reggel úszkált, a legpompásabb étel, elkészítéséhez nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni, ráadásul normális körülmények között itthon nehezen hozzáférhető, viszont grillen percek alatt elkészül.

Heti terv

Reggeli: Minden nap a helyi pékségből hozott friss péksütemény. Felvágott, sajt, egyebek heti két bevásárlásból a lokál boltból. Annak, aki szereti, hozott kolbász és szalámi.

Ebéd: Oldjuk meg a strandon, vagy készítsünk vegyes salátát, és együk meg mellé a reggeliről megmaradt péksüteményt, ha az apartmanban ér minket az ebédidő. Remek éhségűzők még: bruschetta, caprese saláta, sárgadinnye helyi sonkával - Olaszországban és a délszláv államokban, ahol csodálatosak a sonkák - töltsük fel magunkat akár minden nap.

Ebéd

Hétfő: fánk és fagyi a strandon

Kedd: egy nagy adag saláta pirított kiflivel

Szerda: szendvics vagy bruschetta

Csütörtök: egy szelet pizza a tenger mellett

Péntek: sárgadinnye sonkával

Szombat: ratatouille vagy lecsó helyi zöldségekből

Vasárnap: hűtő kiürítése, szendvicsek maradékból

Vacsora: Egy korai tartalmas vacsora a legjobb megoldás a nyaraláson. Ha együtt készítjük el, a nap egyik fénypontja lehet, és ha jól telepakoljuk a hasunkat, lesz miért dolgozni az esti kiruccanáson.

Vacsora

Hétfő: Tészta, bármilyen szósszal, amihez éppen kedvünk van. Jó dolog a paradicsomos tészta, ha helyi paradicsomból készítjük, valószínűleg nagyon finom is lesz. Déli szomszádainknál és Olaszországban érdemes beszerezni egy kis húsos szalonnát is (pancetta), amitől mennyei lesz az ételünk, de jól járunk, ha körülnézünk az apartman kertjében egy kis zöldfűszer után. Rozmaring általában minden kertben lenni szokott.

Kedd: Grillezzünk! A húsokat pácoljuk be reggel (10 percnél nem több idő), hogy este csak a sütés és a saláták maradjanak. Kedvenc pácunk: 2 dl joghurt, 1/2 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, zöldfűszer.

Szerda: Irány a helyi étterem!

Csütörtök: Grillezzünk halat! Reggel valaki szerezze be a friss halat. Kérjük meg a piacon vagy a boltban az eladót, hogy tisztítsa meg nekünk, de még a halászt is bátran megkérhetjük, senki nem fogja húzni a száját. Estig tegyük hűtőbe, jó, ha jeget is teszünk mellé. A megtisztított halat grillezés előtt mossuk meg, töröljük szárazra, és a belsejébe tegyünk néhány karika citromot, vékonyra szeletelt fokhagymát, kevés friss zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajon. Parázson oldalanként 10 perc alatt elkészül. Vegyünk bátran tintahalat is, elkészítése pofonegyszerű: tegyük a forró grillrácsra, és épp csak annyi ideig süssük, amíg kezd áttetszőből fehérré válni a húsa, ekkor fordítsuk meg, és ugyanennyi idei grillezzük a másik oldalát is. Édes, puha lesz, de nem szabad túlsütni, mert akkor olyan lesz, mint a gumikarika.

Péntek: Együnk egy jó pizzát, mert egy jó pizzázó minden faluban van.

Szombat: Úgyis halat fogunk grillezni, de ha nem, készítsünk rakott zöldséget. Persze tehetünk bele húst is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra