Lila Füge kedvence: thai curry

Az egyre több helyen kapható fűszerkeverékek és paszták segítségével egyáltalán nem nehéz itthon is ázsiai ételeket készíteni. Itt most nem a kész szószokról van szó, hanem az olyan fűszerek keverékéről, amelyek beszerzése egyenként drága és fáradságos lenne.

Persze a thai háziasszonyok biztos a két kezükkel és kőmozsarukkal törik pépesre a koriandert, citromfüvet, galanga gyökeret, lime levelet és egyéb egzotikus fűszereket, amiről mi nem is hallottunk, de szerencsére a kis műanyag vödrökben vagy zacskókban kapható paszták ezt megspórolják nekünk.

Ebben a hidegben

Érdemes beszerezni egy-egy adagot, hogy a pörkölt és a rakott krumpli mellé néha egy kicsit más fajta ízek is az asztalra kerüljenek. Ebben a hidegben nagyon jól esik egy jó csípős curry, amibe a curry pasztán kívül semmi szokatlant nem teszünk.

Sütőtökös thai curry

1 ek thai curry paszta
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál ázsiai citromfű
3 ek olaj
1/2 sütőtök
2 szál sárgarépa
20 dkg bébispenót
1 kókusztej konzerv
1 ek halszósz
1/2 ek barna cukor

A wokba 1 ek olajat öntünk, felhevítjük, majd rádobjuk a kis kockára vágott, megtisztított sütőtököt és a karikára vágott sárgarépát. 7-8 percig pirítjuk, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Kiszedjük és a wokba tesszük a felaprított hagymát és fokhagymát, valamint a kókusztej sűrű, zsíros részéből 2 evőkanálnyit. 7-10 perc alatt puhára pároljuk a hagymát. Visszatesszük a sütőtököt és a sárgarépát, felöntjük a maradék kókusztejjel. Addig forraljuk, amíg a zöldségek teljesen puhára főnek. Beletesszük a bébispenótot, és épp csak addig hagyjuk a tűzön a wokot, amíg a spenót összeesik. Lehúzzuk a tűzről, kevés barna cukorral és 1 ek halszósszal ízesítjük. Jázminrizzsel tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra