Betegségek helyett 5 recept a guszta kórok névadóiból

Áfonyás kiütés, szerecsendió máj, karfiolfül, dinnyegyomor, tejeskávés anyajegy. Ránézek ezekre a nevekre és érzem, hogy valami nem stimmel, amikor a furcsa elnevezések mögött az ételt keresem. A furcsaságok elhagyásával mindegyikből remek szezonális ételeket készíthetünk, és erre most tippeket is adunk.

Áfonyás kiütés

Fotó: Andrew Bowness
Fotó: Andrew Bowness

Az áfonya szezonja most indul, július-augusztusra érik be , de sajnos nagyon drágán és korlátozott mennyiségben hozzáférhető csak. Észak-Európából származik, Észak- és Közép-Európában honos. A Soproni-hegység, az Alpokalja, a Nyírség és Nógrád megye vidékén nálunk is jól érzi magát, de az értékes gyümölcsöt inkább exportra szánják, így ha áfonyára vágyunk, leggyakrabban importált gyümölcsöt kapunk, drágán. Készül belőle lekvár, szörp, bor vagy likőr, de süteményekben, fagylaltban, vagy savanykás íze miatt húsok mellé szósz formájában is remek.

Áfonyás citromkrémes pite

20 dkg liszt
12 dkg hideg vaj apró kockákra vágva
1 tojás
2-3 ek hideg víz
1/2 tk só
8 dkg cukor
1 ek kukoricakeményítő
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 dl habtejszín
30 dkg áfonya

A lisztet és a vajat robotgépben dolgozd össze. Üsd bele a tojást, szórd meg sóval és addig keverd, amíg homogén lesz, majd adj hozzá annyi vizet, amitől összeáll a tészta, de nem lesz ragacsos. Tedd lisztezett gyúródeszkára és nyújtsd ki. Simítsd bele a piteformába, szurkáld meg a tésztát, béleld ki sütőpapírral, és tegyél bele 1/2 kg rizst vagy lencsét. 190 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd vedd ki a sütőpapírt a lencsével és tedd vissza a sütőbe. Addig süsd, amíg világosbarna lesz. Vedd ki, hagyd kihűlni.

A citromkrémhez tedd kis lábosba a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve olvaszd fel a vajat és 1 perc alatt főzd össze.

A tojássárgákat enyhén verd fel, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit keverj hozzá, majd az egészet tedd vissza a lábosba. Vedd a lángot egészen alacsonyra és a krémet folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Tedd át egy kis tálba és reszeld bele a citrom héját. Fedd le sütőpapírral, hogy ne bőrösödjön és hűtsd le. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből verj lágy habot és lazán forgasd össze a citromkrémmel. Töltsd meg vele az elősütött tésztát, a tetejét díszítsd áfonyával. Hűtve tálald.

Szerecsendió máj

A szerecsendió és a máj, különösen a szárnyasok mája, klasszikus párosításnak számít. A francia négyfűszer-keverék (feketebors, szerecsendió, szegfűszeg, szárított gyömbér 5:2:1:1 arányú keveréke) alapvető alkotóeleme, elsősorban pástétomok és raguk ízesítéséhez használják. Az egyszerű pirított csirkemáj a négyfűszer-keveréktől soha nem látott magaslatokba jut, elég mellé egy kis pirított burgonya és jófajta kevert zöldsaláta, máris feldobtuk a vasárnapi ebédet.

Csirkemájpástétom négyfűszer-keverékkel

1/2 kg csirkemáj
2 tk só
2 gerezd fokhagyma
2 tk négyfűszer-keverék

A májat tisztítsd meg és vágd nagyobb darabokra. A fokhagymát törd péppé a sóval egy mozsárban. Keverd össze a májat, a fokhagymás sót és a négyfűszer-keveréket. A masszát tedd pástétomformába vagy kisebb őzgerinc formába.

Az edényt fedd le - legjobb a kifejezetten erre a célra készített cserépedény - és tedd át egy nagyobb tepsibe, amibe annyi forró vizet önts, ami a forma 2/3-áig felér. 150 fokos sütőben 30 percig süsd. Vedd ki a sütőből, takard le a májat alufóliával és tegyél rá nehezéket, három konzerv kiválóan tudja teljesíteni a feladatot. Hagyd így, amíg teljesen kihűl. Hidegen, meleg késsel szeleteld fel.

Karfiolfül

A karfiolfül hasonlat jó - akármit is teszünk vele, nyersen, sülve vagy főve ez a zöldség mindig karfiolfülre emlékeztet. Leggyakrabban levest szoktunk főzni a karfiolból - és persze a magyar éttermek szerint kirántva ez a legkreatívabb vegetáriánus fogás - pedig nyersen salátában is jól működik például. Az egyik legérdekesebb elkészítési módja a karfiol steak (igen, steak): ehhez a karfiolt meg kell tisztítani zöld leveleitől és a fehér részt, úgy ahogy van, 1-1,5 cm vastag szeletekre vágni. Ezt követően szórd meg kevés sóval és fehérborssal, kend meg a szeleteket olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd félpuhára - a közepe ne legyen teljesen puha. Ezt követően szinte bármivel ízesíthetjük: C&V aszaltgyümölcs salsát készített hozzá, de diós ruccola pestoval is csodálatos étel. Vegáknak különösen ajánljuk!

Dinnyegyomor

A dinnyeszezonra még egy kicsit várni kell, és amikor elérkezik, nem is lesz sok dolgunk: a dinnye úgy a legjobb ahogy van, csak hideg legyen. Persze variációk itt is léteznek: a hagyományos módon készített "sós" salátákban meglepő és üdítő lehet néhány kis kockára vágott dinnyedarab. A jéghideg dinnyés paradicsomleves mozzarellagolyókkal szintén sokkal jobb mint első hallásra gondolná az ember.

Fotó: chotda
Fotó: chotda

Receptünkben, saját magunkat idézve, mégis valami sokkal klasszikusabbra gondoltunk. A kánikulára készülve a dinnyével mindössze annyit tettünk, hogy jeget csináltunk belőle. A dinnyés granita az egyik leghűsítőbb dolog a nagy melegben. Élvezzétek!

Tejeskávés anyajegy

Nyáron a tejeskávé jegeskávé formájában a legfinomabb. Heves harcok dúlnak a jegeskávét vaníliafagyival vagy fagyi nélkül kedvelők közt. Az az igazság, hogy a kettő teljesen más célból fogyasztandó: aki vaníliafagylalttal készített tejeskávét kér, egyből egy tartalmas desszertet is kap, ami messze túlmutat a koffeinadag bevitelén és a gyors felfrissülésen. Elkészítése mindkét verziónak igen egyszerű, nyári melegben délután négy körül ajánlott.

A jeges kávéhoz nem kell más, mint egy erős eszpresszó, 1 dl hideg tej, nagy adag jégkocka és egy shaker, amiben mindezt összerázzuk. Aki édesen szereti, tehet bele egy kevés cukrot. Aki pedig fagyival, az egy gombóc vaníliafagyit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra