Most jó áron kapod: tökös ételek meleg napokra

A nyáron termő tökfélék egészen mások, mint az őszi, téli fajták. Annyira frissek és zsengék, különösen, ha szezonjukban vásároljuk őket és kisebb példányokat választunk, hogy a héjukat sem kell lehúzni, szőröstül bőröstül fogyaszthatjuk őket. Ilyen például a zöld és sárga cukkini, a kerek, karéjos szegélyű, sárga vagy zöld patisszon, a halványsárga spárgatök, vagy a színében már az őszi társaihoz hasonló hokkaido tök.

A tökfélék alacsony kalóriatartalmú, könnyen emészthető zöldségek, melyek nagy víztartalmuknál fogva egy könnyű nyári étrend nagyszerű elemei lehetnek. Sokoldalú és gyorsan elkészíthető zöldségek: sütőben, grillen, serpenyőben hirtelen kisütve, grillezve vagy párolva egyaránt ízletes fogásokat készíthetünk belőlük.

Nyáron, amikor nem kívánjuk a nehéz ételeket, könnyű gabonákat használjunk köretként - például bulgurt, rizst vagy tésztát. Érdemes a fiatal, kisméretű példányokat keresni, mert a termőidény előrehaladtával a tökfélék óriási méretűre nőhetnek. A nagy méret nem jár együtt finomabb ízzel - ezek a tökök tele vannak maggal, íztelenek, héjuk vastagabb, rágós.

Spárgatök

Hagyományosan a magyar konyhában tökfőzeléket készítünk belőle. A maihoz hasonló meleg nyári napon egy tál hideg, kapros tökfőzelék sokak álmainak netovábbja. Mások a gondolatától is rosszul lesznek, de a tökfőzelék éppen ettől annyira jó és ettől a miénk: megosztja a közönséget. Kapros, paradicsomos omlettet is készíthetünk belőle reggelire, de akkor sem járunk rosszul, ha vastag (5-7) cm-es szeletekre vágjuk, a magját kikaparjuk, kissé előfőzzük és kolbászos lecsóval töltjük meg.

Cukkini

Triviák

A cukkini ásványi anyagtartalma és vitaminjai közül a kálium-, foszfor-, magnézium- és kalciumtartalma emelhető ki.

A kisebb (vagyis még éretlen) példányokat válaszd a piacon, mert minél nagyobb, annál szívósabb a héja, húsa, ill. a magjai is annál méretesebbek.

A kocsány színe is segít a választásban, ha sárga, akkor a cukkini már túlérett.

A fiatal cukkini húsa pektinben gazdag, így főzéskor az ételek sűrítéséhez is használható

További okosságok itt.

A cukkini az egyik legnépszerűbb tökféle, szinte egész évben kapható. Mégis ilyenkor, nyáron az igazi, amikor szezonja van. A kisebb, fényes héjú példányok a legízletesebbek. Az ízre jellegtelen zöldséget szinte bármilyen formában elkészíthetjük: reszelve muffinba süthetjük, szalonnával, paradicsommal tésztaszószt készíthetünk belőle, grillezhetjük, de a grillezett cukkiniszeleteket marinálhatjuk is, hogy ízletes salátát kapjunk. A híres francia lecsó, a ratatouille egyik alapvető zöldsége, a cukkini carpaccio pedig igazi ínyenc különlegesség. Mexikóban sajtos cukkinilevest készítenek belőle.

Mexikói sajtos cukkinileves

1 ek olívaolaj

2 közepes hagyma finomra vágva

2 gerezd fokhagyma

1/2 tk oregánó

1/2 l zöldségalaplé

3 közepes paradicsom

3 közepes cukkini

2 főtt kukorica  (vagy 1 doboz konzerv)

1 kis zöld csili

10 dkg fehér sajt (feta)

1/2 tk őrölt bors

1 kis csokor koriander

Egy lábosban melegítsd fel az olajat és párold rajta puhára a hagymát és a fokhagymát. Dobd rá az oregánót, majd öntsd fel az alaplével és add hozzá a kockára vágott paradicsomot. Forrald fel.

A cukkinit vágd apró kockákra és add a leveshez a kukoricával és a finomra vágott csilivel. Vedd alacsonyra a lángot és gyöngyöztesd a levest, amíg a cukkini megpuhul - kb. 10 perc. A sajtot törd krémesre egy villával és add a leveshez. Kevergetve addig főzd, amíg a sajt teljesen felolvad. Ízesítsd sóval és borssal. Tálaláskor szórd meg korianderrel.

Csillagtök (patisszon)

Klasszikus elkészítési módja a rántott patisszon. Zsenge tökből isteni. Érdemes akkor is elkészíteni, ha ez az egyetlen alkalom, hogy olajban sütnénk bármit.

Mivel ízre jellegtelen, 91%-a víz, fűszeres töltelékkel töltve vagy pörköltként is remek. Érdekes salátát is készíthetünk belőle, ha egészen apróra vágjuk és fél órára besózzuk. Ezt követően fűszeres, citromos, joghurtos öntetet keverhetünk hozzá.

Hokkaido

A hokkaido az első nyári tök, ami már az ősz ígéretét hordozza. Húsa nem fehér, mint a többi nyári társnak, hanem narancsos, mint az őszi tökök.

Héja még puha, igazi átmenet a két évszak töktermése között. Töltve a legfinomabb, de aki az őszt várja, elkészítheti belőle a szezon első töklevesét is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek