Gyors vacsora a könnyű boldogságért

Az egyszerű, gyors, mégis a szívünkhöz közel álló ételek receptjeiből sosem elég. Egy jó vacsorától, amiért nem kell keményen dolgozni, mindenkinek jobb kedve lesz, akármilyen is volt a nap. Kellenek ezek a receptek, hogy jók legyenek a hétköznap esték.

A cukkini ilyenkor a legfinomabb, és jó eséllyel olyat kapunk belőle, ami nem utazta be a fél világot, mielőtt az asztalunkra kerül. A paradicsom most a legédesebb, adja magát, hogy a kettőt egy ételben ötvözzük. Nem kell már mellé sok minden, és megvan a vacsora. Köretnek is megfelel egy szelet hús vagy hal mellé, de önmagában egy salátával és a egy pohár fehér borral is tökéletes. Lazulós villámvacsora.

Csőben sült cukkini

7 dkg hosszúszemű rizs
3 közepes cukkini
6 ek olívaolaj
1/2 kg paradicsom
1 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 ek friss zöldfűszer (kakukkfű, zsálya, rozmaring)
10 dkg reszelt parmezán

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A rizst főzd meg.

A cukkinit és a paradicsomot vágd egyforma, 1/2 cs-es karikákra. A cukkiniszeleteket fektesd egy hőálló tál aljára, locsold meg 1 ek olívaolajjal és enyhén sózd. A paradicsomszeleteket tedd egy másik hőálló tálba és szintén locsold meg olajjal és enyhén sózd. A cukkinis tálat tedd a sütő felső rácsára, a paradicsomot pedig az alsóra. A cukkinit süsd 20 percen át, amíg megpuhul, a paradicsomnak elég 10 perc.

Közben a hagymát vágd ketté és szeleteld vékonyra. A fokhagymát törd össze és aprítsd fel. Tedd őket egy olyan serpenyőbe, aminek van teteje, önts alá 2 ek olívaolajat és párold a hagymát és a fokhagymát puhára - (10-12 perc). Keverd a hagymához a főtt rizst, az enyhén felvert tojásokat, a zöldfűszereket, a sajt 2/3 részét, 1 ek olívaolajat, 1/2 tk sót és 1/4 tk borsot. A keverék felét kanalazd egy nagy hőálló tálba, fektesd rá a cukkiniszeletek felét. Újból egy réteg rizs következik, majd egy réteg cukkini, egy réteg paradicsom, 1 ek olívaolaj és a maradék sajt. Tedd az egészet a sütőbe, és süsd át 20 perc alatt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek