Thai konyha kezdőkészlet for dummies

Olvasási idő kb. 7 perc

A thai konyha csípős, citrusos, gyümölcsös, friss, izgalmas. Bevezető azoknak, akiket pont egy kókuszos csirkeleves vagy egy jó csípős zöld curry csábít a konyhába.

Jellegzetes thai alapanyagok, jobb elöl kaffír lime levél
Jellegzetes thai alapanyagok, jobb elöl kaffír lime levél

Maki Stevenson

A japánok is szeretik a thai konyhát.

alapkonyha.png

Mielőtt belevetnénk magunkat a thai ízek világába, nézzünk néhány gyors infót az országról, sok tekintetben ugyanis ez befolyásoló hatással bír a gasztronómiára. Thaiföld dél-keleti ázsiai ország, Malajziával, Laosszal és Kambodzsával határos. Lakosságának 94%-a buddhista, a második legnagyobb vallás pedig az iszlám. A lakosság a thai nyelveket beszélő népek közül kerül ki, a területen található kisebbség közül pedig a legnagyobb részt a kínaiak teszik ki.

Ezeket az alapinfókat nem árt tudni, mielőtt bármilyen étel és étkezési kultúráról egyetlen szót is ejtünk. Thaiföld jellegzetessége gasztronómiai szempontból, hogy az élet az utcán zajlik, a klasszikus utcai étkezésnek óriási a jelentősége. Enni mindig és mindenhol lehet, számos utcai árus kínál jobbnál jobb falatokat. A thai kultúra egyértelműen megjelenik az ételekben, a helyieket leginkább ezen keresztül lehet megismerni.

A thai ételeket két részre oszthatjuk: az otthoni ételekre és az utcai kajákra. Nem véletlen a megfogalmazás, az otthoni étkezésre nagy hangsúlyt fektetnek, ezeket a leveseket, salátákat, curryket nagyrészt rizzsel fogyasztják, együtt, közös tálból, a család többi tagjával együtt. Az utcai kajáldák gyors falatokat kínálnak bárhol, a nap bármely szakában, bemutatva a thai ételek változatos sokszínűségét.

A piacok szerepe az országban óriási, már kora reggel nyitva vannak, és nagyjából ebédig várják a vásárlókat. A reggeli ételek nagy része megkapható itt, kezdve a különböző levesektől egészen az édes nassolnivalókig. Igen, a thaiok előszeretettel esznek levest reggelire, hiába újdonság ez a magyar gyomornak, ők többségében így indítják a napot.

A nasik közül említést érdemel a khnaom krok, ami egy rizses-kókuszos muffinszerű falatka és a thai fánkként emlgetett Paa Tong Ko. Emellett gyakoriak a mangós, kókuszos, banános, ananászos, görögdinnyés édességek is, de a gyümölcsöket szívesen fogasztják magukban is. Az ebéd általában valamilyen hal- vagy húsétel körettel, vacsorára azonban akár öt fogást is felszolgálhatnak. Jellemző a nagy, családos étkezés, kézzel, egy tányérból.

ázsiai citromfű, korianderzöld, galangal és thai bazsalikom
ázsiai citromfű, korianderzöld, galangal és thai bazsalikom

Az ázsiai országokban a tészták és levesek fontos elemei az étkezésnek, így van ez Thaiföldön is. A rizstészta és leves nélkül elképzelhetetlen az élet, a nap bármely szakaszában fogyasztják. Az egyik legismertebb tésztaétel, amit itthon is több helyen meg lehet kapni, a Pad Thai. Nálunk a másik legismertebb thai fogás talán a kókusztejes csirkeleves, a Tom Kha Gai, ami igazi kezdőbarát étel, bátran neki lehet állni! A csípős ételek kedvelőinek pedig a híres zöld curryt ajánljuk.

Az ország adottságának köszönhetően a halak és tenger gyümölcsei az étkezések kiemelkedő részét teszik ki. Belekerülhetnek különböző tésztatekercsekbe, levesekbe, currybe, vagy akár grillezve fogyasztják ezeket rizzsel körítve.

Ha már a rizs szóba került, kell róla néhány szót ejtenünk, ugyanis nem mindegy, milyen rizst használunk. Az itthon elterjedt A típusú rizs íze, állaga meg sem közelíti az illatos fajtákét, mint például a basmati vagy jázmin rizs. A thai ételeket ezekkel tálaljuk, ugyanis a rizs aromája kiegészíti az ételt, teljessé teszi azt, a hagyományos fajtákkal nem tudjuk ugyanazt a hatást produkálni. A basmati rizs ugyan indiai, és az indiai konyha alapeleme, de thai ételekhez is párosítható. Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor jó minőségű jázmin rizst vegyünk keleti fűszeresnél, ez ugyanis Thaiföldről származik. Mindkét fajta hosszúkás szemű, enyhén egymáshoz tapadnak a főzést követően, ez teljesen normális, gondoljunk csak bele, pergős rizst pálcikával enni még az ázsiaiaknak is kihívás lenne.

A rizseknél meg kell említeni a ragadós rizst, ami nem azért ragadós, mert elrontottuk főzés közben, hanem mert van gluténtartalma, ami kissé nyálkássá teszi a főzés során. Kókusztejjel, mangóval az egyik legjellemzőbb thai desszertet készítik belőle.

A thai konyha jellemző alapanyagai a rizst követően a chili, a kókusz, a kókusztej, a tamarind, a halszósz, a thai citromfű, a kaffir lime levél, a koriander, a galangal, a gyömbér és a lime. Az ételeket a csípős, savanykás, édeskés ízek keveredése jellemzi.

Thai konyhai kezdőkészlet

Amennyiben szeretnénk otthon a lehető legközelebb kerülni a thai ételekhez, a következőkből válogassunk, a lista elején találhatók a leggyakoribbak. Ezek a hozzávalók megkaphatóak nagyobb ázsiai boltokban, néha hiperekben is előfordul némelyik fűszer vagy alapanyag. A legtöbb hozzávaló sok alkalomra elég, és persze van átfedés a többi ázsiai konyha kezdőkészletével is. Bár az ázsiai citromfű kissé hasonlít az újhagymára, a korianderzöld pedig a petrezselyemre, az ízük nagyon más!

chili paprika – érdemes kertészetben venni cserepeset, az sokáig bírja (300+)
kókusztej (500/konzerv +)
kókuszkrém (250/konzerv +)
thai citromfű – frissen, szálban árulják, jól bírja a fagyasztást (200/3 szál)
kaffir lime levél – szárítva is kapható, de ez is jól bírja a fagyasztást (990/csomag szárított, nagyon sokáig elég)
friss korianderlevél (150/csokor, 300/cserép)
gyömbér vagy gyömbérpaszta (100/darabka)
lime (59/db +)
halszósz (400/üveg +, nagyon sokáig elég)
curry paszták, sárga, piros vagy zöld (500+, sokáig elég)
galangal vagy galangal paszta (600+ nagyon sokáig elég)
tamarind paszta (450/20dkg üveg +, nagyon sokáig elég)
jázmin rizs (500/1 kg +)
rizstészták (500/csomag +)
rizsliszt (280/fél kg +)
szójaszósz (450/üveg + nagyon sokáig elég)
kardamom (500/nagy csomag, nagyon sokáig elég)
shitake gomba szárítva (300+/25 gramm)
tápióka gyöngy (500/szűk fél kg csomag)

Aki mélyebben bele szeretne merülni a thai konyha rejtelmeibe, és autentikus receptekre vágyik, ezeken az oldalakon böngészhet.

Két blogot is ajánlunk, amiket kint élő magyarok írnak, ezek itt és itt találhatók. A cikk forrása: Wikipédia; David Thompson: Thai street food; Everyday thai by Parragon, Larousse Gastronomique.

Kommentelés és további Alapkonyha

Kommentelni az Alapkonyha Facebook oldalán lehet. További Alapkonyha cikk itt találhatók. Legközelebb pedig 2000 forintból főzünk ujjmegnyalós menüt hó végén beeső barátainknak, hat főre.

Alapkonyha wiki

A cikket Terey-Vígh Kriszta, az á la carte kulinária blog szerzője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő óráink: 03.10. Buon Appetito - olasz este Patricioval, 03.16. Obento - japán piknik Makival, 03.17. húsvéti csokigyár Keserédes Beával.
Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt. Szerzőink az iskola munkatársai, gasztrobloggerek, újságírók.
Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek