Ez a fehérje a legjobb a koleszterinszintednek

A közvélekedés szerint a vörös hús jóval ártalmasabb hatással van szervezetünk koleszterinszintjére, mint a fehér, egy friss amerikai kutatás azonban rácáfolni látszik erre.

A vörös húsok, vagyis a marha-, disznó-, kecske- és birkahús túlzott fogyasztásának ártalmaira számtalanszor felhívták már a figyelmünket a szakemberek. A Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete által készített, különböző táplálékokat vizsgáló tanulmány – melyet a Science Daily szemléz – azonban úgy találta, a fehér húsok (szárnyasok és nyúlhús) pont ugyanolyan rossz hatással lehetnek szervezetünk koleszterinszintjére.

A növényi étrend a győztes

Maguk a kutatók is meglepődtek a eredményeken, hiszen ők is úgy hitték, a vörös húsok sokkal ártalmasabbak egészségünkre, mint a fehérek. Ezzel szemben – mint kiderült – nagy mennyiségben fogyasztva mindkét hústípus magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje. A hatás független attól, hogy az adott étrend tartalmaz-e komolyabb mennyiségű telített zsírsavakat vagy sem. A kutatás során vizsgált táplálékok között nem voltak feldolgozott húsok (szalonna, kolbász stb.), legelőn tenyésztett marha húsa és hal sem.

A fehér és a vörös hús ugyanannyira ártalmasak
A fehér és a vörös hús ugyanannyira ártalmasakAdam Gault / Getty Images Hungary

Dr. Ronald Krauss, az intézmény igazgatója, a kutatás vezetője szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a nem húsból származó fehérjék, vagyis a növényekből és tejtermékekből bevitt fehérjék a legegészségesebbek szervezetünk koleszterinszintjére nézve. Az is kiderült, hogy a húsfogyasztás korlátozása jótékony hatással jár, ha koleszterinproblémákkal küzdünk.

A kutatás azt is bebizonyította, hogy a klasszikus vizsgálati módszerek olykor félrevezetőek lehetnek. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása ugyanis a nagy méretű LDL-koleszterin molekulák koncentrációját növeli, melyek kevésbé hozhatóak összefüggésbe a szívproblémákkal, mint a kisebb LDL-részecskék. A legtöbb mérési módszer azonban nem veszi figyelembe a kétféle molekula közötti különbséget, ezért olykor túlbecsülik az egyes táplálékokban rejlő veszélyeket.

A vörös hús fogyasztása egyre népszerűtlenebbé vált az utóbbi évtizedekben, miután kiderült, hogy fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szakemberek gyakorta ajánlják a fehér húsokat ezek helyett – a vázolt fejlemények azonban rácáfolnak erre a tanácsra. Krauss szerint korábban sohasem látott még napvilágot hasonló, átfogó összehasonlító tanulmány a kétféle hústípus, illetve a növényi táplálék koleszterinszintre gyakorolt hatásáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra