Liu Shaolin: Új utakat mutatunk

Nyaralj a városban! 1. rész

Bár szívünk szerint az egész nyarat nyaralással töltenénk, sajnos ezt nem tehetjük meg, ezért körbenéztünk, hogyan nyaralhatnánk a városban. Minisorozatunkban olyan helyeket és városi elfoglaltságokat mutatunk majd be, amelyek ha csak pár órára is, de elhozzák a nyaralás ízét. Először a belvárosi óriáskerékre szálltunk fel, méghozzá Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval.

Egy szeles nyári napon találkoztunk Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval, hogy felszálljunk együtt a Budapest Eye óriáskerékre. Miközben a levegőből csodáltuk a várost, beszélgettünk jégről, nyári szünetről, utazásról, edzésről, kajálásról, médiáról és persze instázásról is.

A belvárosban találkoztunk, hogy óriáskerekezzünk egyet.
A belvárosban találkoztunk, hogy óriáskerekezzünk egyet.Kaszás Tamás / Dívány

Mit csinál egy gyorskorcsolyázó nyáron?

Már felkészülünk, nekünk inkább a tavasszal van a pihenőidő: március végén ér véget a szezon és általában május közepéig van időnk magunkra. Bár most az olimpia miatt kicsit többet tudtunk pihenni. De pont nyár elején kezdünk el edzeni, tehát nyáron a gyorskorcsolyázók a jégpályán hűsölnek.

Akkor az nem fordul elő, hogy ti fáztok a jégen?

Minden egyes nap, most is fázom. (nevet) A jégre gondolok és fázom. ( nevet ) Nyáron ugye kint melegítünk, viszont bent magadra kell rángatni a feszes edzőruhát, meg hozzászokni a hideghez a pályán.

Előfordul, hogy Sanyinak is nehéz elindulni edzeni.
Előfordul, hogy Sanyinak is nehéz elindulni edzeni.Kaszás Tamás / Dívány

Ezek szerint jégre állni örök kihívás?

Inkább minden reggel felkelni, az az örök kihívás. ( nevet ) Én nagyon lusta típus vagyok, délig aludni nem tudok ugyan, de nagyon szeretek az ágyban feküdni. Általában reggel 6-kor kell ébrednünk, úgyhogy biztos, hogy este 11 előtt elmegyünk aludni, mert különben a másnap egy szenvedés lesz.

Amikor pihenőidőtök van, mennyire tudjátok formában tartani magatokat?

Ez most egy kicsit elmaradt, próbáltam sokat pihenni, de tudtam, hogy emiatt jobban fogok szenvedni a felkészülés ideje alatt. Persze elterveztem, hogy keveset fogok enni és többet kardiózni.

Akkor egy olimpiai bajnok is küzd olyanokkal, mint egy hétköznapi ember, hogy néha nehéz magát rávenni az edzésre?

Szerintem még jobban is, hiszen a versenyszezonban a kis csokikat el lehet felejteni. Volt, amikor meghatározott étrend alapján ettünk, de most mindenki magának állítja össze, mit szeretne elérni. Aki szálkásabb izmokat szeretne annak nagyon fontos a meghatározott étrend.

A bajnok tetoválás
A bajnok tetoválásKaszás Tamás / Dívány

És hány edzésed van?

Most kezdtünk el alapozni. Napi két edzésünk van. Sokan azt mondják, hogy egyél ugyanúgy, csak mozogj többet, szerintem ez mind kamu. Sajnos, az a lényeg, hogy nem szabad nagyon sokat enni és hatalmas mennyiséget kell edzeni. Nálunk arra is oda kell figyelni, hogy energiád is legyen az edzésekre és meg tudd csinálni, ami a feladat.  Azért ezt nehéz összehozni.

Tele van az internet a combizmaiddal...

Most nem tudom megmutatni, mert épp két hónapja nem edzek. ( nevet )

Jó, de mit ajánlanál annak, aki combra akar gyúrni?

Jöjjön le egy edzésre hozzánk a Gyakorló Jégcsarnokba, aztán majd kialakul. ( nevet )

DSC7462
Kaszás Tamás / Dívány

Ilyet csak gyorskorcsolyával lehet elérni?

Neeem, nem csak azzal, sok kondis edzést csinálunk. A legtöbb, amivel tudtam eddig guggolni, az 160 kiló volt, háromszor sikerült. Csak arra is figyelünk, hogy a hátizom nálunk nem olyan szinten van, mint egy testépítőnél, ezért nem tudunk nagyobb súlyokkal dolgozni. Felsőtestre csak saját testsúllyal dolgozunk, súlyzókkal nem, hiszen a nagyobb izomtömeg a felsőtestünkön, akadályoz a korcsolyázásban.

Ha választanod kell, akkor paprikás csirke vagy csípős csirke?

A csípőset nem nagyon szeretem, úgyhogy inkább paprikás csirke. ( nevet )

És mit szeretsz enni igazán?

Én mindent megeszek, disznóhúst nem fogyasztunk a családban, de minden mást igen.

A combizmait ezúttal nem mutatta meg, sajnos.
A combizmait ezúttal nem mutatta meg, sajnos.Kaszás Tamás / Dívány

Mi újság az egyetemmel? Ha jól tudom, kínai szakra fogtok járni az ELTE-n.

Szeptemberben mindenféleképpen el szeretném kezdeni, már bejelentkeztem. Öcsém most érettségizett le, ő megvárja, hogy néz majd ki a szezonunk.

Hogy fogjátok ezt összeegyeztetni a versenyzéssel?

Ez egy nagyon jó kérdés, még nem látjuk az egész programot, de igyekezni fogunk úgy összeállítani, hogy a sportra és a tanulásra is jusson idő. Hiába beszélünk nagyon jól kínaiul, az írásjeleket, a karaktereket meg kell tanulni, ez nem függ össze a beszéddel.

Most Budapesten éltek, itt van a bázis, de elég sokat utaztok is.

Sokat edzünk kint külföldön is, most is majd Olaszországba megyünk három hétre, az olimpia előtt is két edzőtáborunk volt. Négy hetet töltöttünk Kanadában, utána hazajöttünk egy hétre és három hétre ismét Olaszország következett. Eléggé zúzós volt az előző szezon, nagyon keveset voltunk itthon.

A tavaszi pihenés alatt eljutottam Cancunba, Mexikóba. Ezzel egy álmom vált valóra, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy eljutottam oda.

De itt szeretek a legjobban lenni, Pesten.

DSC7576
Kaszás Tamás / Dívány

Hogy bírod a hosszú repülőutakat? Van valamilyen trükköd ezekre az utakra?

Már hozzászoktunk az évek során. Pár százezer kilométer bennünk van már. Nincsen semmi trükk, végig kell szenvedni. ( Nevet ) A leghosszabb utunk Dubajból Melbourne volt, 13 óra volt egyben, nem tudom, hogy bírtuk ki. ( nevet ) Kaptunk minipizzákat, talán úgy, hogy azt ettük, végig.

A nyáron egy szerepcserébe is belevágtál. Ez mi is volt pontosan?

Standupos lettem egy napra, egy videó erejéig Kiss Ádám bőrébe bújtam. Azt mondták, hogy van jövőm ebben. ( nevet ) Jó kis szerepjáték volt, nem volt begyakorolva semmi, minden spontán alakult, nem  tudtam felkészülni, de mivel imádok beszélni, előadtam magamat. Lehet, hogy sütögetni egyszerűbb lett volna, de végül sikerült megoldani, és fantasztikus élmény volt.

Én úgy látom, hogy ti most elég nagy sztárok vagytok az Instán és a Facebookon is. Ez neked milyen érzés és mi ennek az üzenete?

Sztárok? (nevet) Figyelünk a social médiánkra igen, ez fontos a sport szempontjából is, nem csak egy személyes dolog. Szeretnénk, hogy lássák a fiatalok, hogy ha híresebbek akarnak lenni, akkor azt a sport által is el tudják érni. Minden, amit csinálunk egy iránymutatás a fiatalabb generáció felé, hiszen ennek a sportnak nem voltak példaképei, nem volt ismert, amit mi csinálunk.

Felszálltunk az óriáskerékre a bajnokkal! Nézzétek milyen menőt szelfiztünk! @shaolinliu @brigittebarno @tamaskaszas #dívány #liushaolin #liushaolinsandor #olimpia #olimpiaibajnok #budapest #mik #budapesteye #shaolinsanyi

divany.hu (@divany.hu) által megosztott bejegyzés,

Minden megjelenésnél azt próbáljuk képviselni az öcsémmel, ami új utakat mutat és fiatalokat buzdít új dolgok kipróbálására. Hiszen mi is csak szerencsével csöppentünk bele ebbe a sportba, kipróbáltuk, lejártunk heti kétszer, háromszor, és eljutottunk idáig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek