Öltözködésükkel lázadnak az örmény nők

bulgáriai American Universityn végzett újságíró, Anush Babajanyan az örmény nők öltözködési szokásait mutatja be Inlandish című munkáján keresztül, ami különösen merész ötlet egy olyan társadalomban, ahol a női szerepek tradicionális megítélése radikálisan különbözik a nyugati kultúrkörben megszokottól. Tehát ezúttal nem az örmény származú celebnőről, Kim Kardashianről lesz szó.

“Ezek a nők az önkifejezés példaképei. Öltözködésük azt a szimbolizálja, hogy mennyire nem értenek egyet a sorsukkal és azzal a visszafogott és szűk  látókörű rendszerrel, amibe sok nő belekényszerül, mikor kapcsolatban vagy házasságban él” – mondja a dokumentumfilmes, aki Jereván utcáin szólította le modelljeit.

“Egy általában konzervatív, férfiak által kontrollált környezetben ezek a nők öltözködésükkel vagy élénk sminkjükkel függetlenítik magukat”- mondja a fotós, aki szerint ha ezt a nők megtehetik Örményországban, akkor lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a munka, a szeretet és a szabadság is a mindennapi életük részévé váljon.

Az Inlandish eredetileg a kaukázusi Média Intézetben elindított projekt része volt, a cím pedig egy szójáték az “outlandish” (különleges, külföldi) ellentétpárjaként. Babayan ezeken a női portrékon keresztül enged bepillantást a mai Jereván életébe, szereplőivel pedig el is beszélgetett, hogy minél többet megtudjon róluk, így minden egyes képhez egy-egy izgalmas történetet is csatolt. A galériára kattintva megnézheti, hogy miként lázadnak a rendszer ellen Jerevánban, ide kattintva pedig a fotóst követheti be az Instagramon, ha akarja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek