Nincs egységes definíciója annak, mit nevezhetünk egyáltalán superfoodnak, az azonban biztos, hogy léteznek olyan élelmiszerek, amik sokkal több vitamint, élelmi rostot vagy éppen antioxidánst tartalmaznak, mint rokonaik. Van, amelyből ráadásul mindez sokkal nagyobb arányban tud beépülni a szervezetünkbe.
Táplálkozással a rák ellen
Szinte nincs még egy olyan betegség, amely annyi embert érintene akár közvetlenül, akár családtagjain keresztül, mint a daganatok. A legutóbbi nemzetközi kutatások szerint hazánk még mindig az első abban rangsorban, mely a rákos megbetegedésekben elhunytak számát vizsgálta. A magyarok negyedével a néma gyilkos végez, ez a duplája a legfejlettebb európai országok átlagának.
Válaszd a hazait!
Az ország általános egészségügyi állapota sok tekintetben hagy maga mögött kívánnivalót, pedig apró életmódbeli változtatásokkal megelőzhetnénk a daganatok kialakulásának lehetőségét. Ráadásul a hazai klíma és a termőföldek minősége kifejezetten kedvező, szinte bármi megterem a Kárpát-medence sajátos klímájának köszönhetően. A helyi termesztésű zöldségek bizonyítottan vitamindúsabbak, frissebbek az importált élelmiszerekhez képest.
Superfoodok rákos megbetegedések ellen
A rákellenes kutatások jó ideje foglalkoznak a növényi molekulák sejtregeneráló hatásaival, hiszen a legegyszerűbben a mindennapi élelemforrásainkon keresztül tudjuk a testünk vitaminraktárait feltölteni. Amióta felfedezték és beazonosították a karcinogén, azaz rákkeltő tulajdonságú anyagokat, sokkal egyszerűbb a rákos sejtek kialakulásának megelőzése, hiszen egyszerűen el kell kerülnünk ezeket. Az elmúlt években egyre több olyan molekulát is felfedeztek, melyek a karcinogén sejtek szaporodását gátolják, így ezek rendszeres fogyasztásával komoly muníciót adhatunk sejtjeinknek a védekezéshez.
Rákellenes zöldségek a föld alatt
Az Imperial College London kutatói több mint száz olyan molekulát térképeztek fel az elmúlt évtizedekben, melyek hatásosak lehetnek a daganatok ellen, s ezek jelentős része megtalálható ezekben az itthon is termesztett növényekben. Fogyaszd őket rendszeresen, lehetőség szerint minél kevésbé hőkezelve, annak érdekében, hogy elkerüld a daganatos sejtek kialakulását!
Hagymafélék
A gumós hagyma minden fajtája, legyen akár lila, vörös vagy fehér héjjal bevont, magas mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és antikarcinogén vegyületeket. A vöröshagyma antocianintartalma egyenesen elpusztítja a rákos sejteket. Lila változata magas szeléntartalmával meggátolja a sejtburjánzást. A fokhagymában lévő növényi vegyületek megállítják a nitrozaminok, a gyomorrákért felelős anyagok képződését. Fogyasztásuk az emésztőrendszert érintő megbetegedések mellett a mellrák elleni küzdelemben is hatásos.
Gyökérzöldségek
A sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a paszternák, a cékla és a zeller fogyasztása kevéssé divatos manapság, pedig könnyen elérhetőek egész évben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt a népi gyógyászat kedvencei. Bár megfázások esetén szívesen merítünk a nagymama húsleveséből, sejtregeneráló tulajdonságaikat daganatos megbetegedések ellen is kihasználhatnánk. Béta-karotinban gazdag változataik segíthetnek megelőzni a mellrákot, izotiocianátban gazdagok, ami szintén a szabad gyökök elleni védekezésben kaphat szerepet.
Spárga
Már a nyolcvanas években felismerték a spárga szerepét a daganatok kialakulásának megelőzésében. Ritka élelmiszer ugyan, ráadásul kifejezetten nehezen termeszthető, a környezetére igencsak érzékeny zöldség, azonban Magyarországon könnyen megterem. Komoly antioxidáns, egy glutation nevű vegyületet is nagy mennyiségben tartalmaz, így képes azoknak a szabad gyököknek az elpusztítására, melyek károsítják a sejtjeinket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés