A kutatások szerint a tojás tápértékét elsősorban nem az határozza meg, hogy a tyúkok mennyi szabad teret kaptak, hanem az, hogy mivel etették őket. Ennek ellenére sokan hajlamosak automatikusan egészségesebbnek hinni a „free-range” jelöléssel ellátott termékeket, még akkor is, ha a különbség minimális, vagy egyáltalán nincs is.
Milyen tojást vásároljunk?
A tojás sokak étrendjében alapélelmiszer: egy nagyobb tojás körülbelül 70 kalóriát és 6 gramm fehérjét tartalmaz, emellett B-vitaminokat, szelént és A-vitamint is. De nem minden tojás egyforma és nem is feltétlenül a „szabadtartás” címke mondja meg, melyik az egészségesebb.

Az American Egg Board szerint a különféle címkék, mint a free-range (szabadtartású) vagy cage-free (ketrecmentes), csupán a tartási körülményeket jelölik. Az viszont, hogy mennyi hasznos tápanyag kerül a tojásba, főleg a tyúkok takarmányától függ. Ha például omega-3 zsírsavval vagy D-vitaminnal dúsított takarmányt kapnak, akkor a tojás is gazdagabb lesz ezekben – függetlenül attól, hogy szabadtartású-e. A vásárlók döntéseit azonban nem csak a beltartalom befolyásolja. Egy 2020-as felmérés szerint a sárgája színe még fontosabb szempont lehet, mint az íz vagy az illat. Emellett sokak számára számít, hogy etikusabbnak tartják a szabadtartású tartást – még ha ez nem is jár automatikusan tápanyag-többlettel.
A tojás egészséges választás lehet bármilyen formában, de ha tápérték alapján választanánk, akkor érdemes a csomagoláson megnézni, milyen takarmányból származik. A „szabadtartású” felirat önmagában nem garantál több vitamint – csak magasabb árat.
Ha kíváncsi vagy rá, milyen egészségügyi előnyökkel jár a tojás fogyasztása, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés