Ez kell a főzővízbe, hogy könnyebb legyen meghámozni a tojást

tojás fő főtt
Olvasási idő kb. 3 perc

Bár a főtt tojás ízén semmit nem változtat, ha a pucolás után nem tükörsima a felülete, mégiscsak gusztusosabb látványt nyújt, ha szépen meg tudjuk hámozni a tojást.

Igaz, nem tragédia, de mindenképpen bosszantó, ha főzés után a tojás héját nem tudjuk nagyobb darabokban lefejteni a megkeményedett fehérjéről. Ez a probléma azonban könnyen és gyorsan kiküszöbölhető.

Így tudod könnyen meghámozni a főtt tojást

A megoldás, ami megkönnyíti a tojáshámozást, nem más, mint a forrásban lévő vízhez adott ecet, ami segít lebontani a héjban lévő membránt. Különösen nagy segítségünkre lehet ez a savas ételízesítő akkor, ha frissek a tojások, ugyanis ebben az esetben a héj alatti membrán erősebben tapad a fehérjéhez. Idővel azonban, ahogy "öregszik" a tojás, változik a pH-értéke, így csökken a savassága, ami gyengíti a membránt, és könnyebbé teszi a héj eltávolítását.

Minél frissebb a főtt tojás, annál nehezebben távolítható el a héja
Minél frissebb a főtt tojás, annál nehezebben távolítható el a héjaLaurie Ambrose / Getty Images Hungary

Szintén megkönnyíti a hámozást, ha főzés előtt kis ideig szobahőmérsékleten tartjuk a tojásokat, amiket mindenképpen forrásban lévő vízbe kell tenni. 

Ha még egy kis sót is teszünk a vízbe, nem csak hámozni lesz könnyebb, de a héj sem repedezik meg, és nem folyik ki a fehérje.

Ha pedig főzés után azonnal nagyon hideg vízzel lehűtjük a tojásokat, vagy hideg folyóvíz alatt hámozzuk meg őket, garantáltan könnyebb lesz a héj eltávolítása.

Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó

Kíváncsi vagy, kié lesz idén Az Év Irodája díj? Érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai?

2025. április 30-án 15. alkalommal rendezik meg Az Év Irodája verseny legnagyobb eseményét, ahol az esti díjátadó mellett szakmai kiállítások és konferenciaprogramok is várnak rád!

Részletes program és jegyek itt.

Cikkünkből megtudhatod, hogy egy egyszerű konyhai trükkel és egyetlen összetevővel hogyan lehet tökéletes tükörtojást sütni.

Múzsák a csók után irodalmi est

Egy különleges estére számíthat, aki velünk tart, amely során életutak, művészet és anyaság fonódik össze a színpadon. Hernádi Judit és Tarján Zsófia őszintén mesélnek anya-lánya kapcsolatukról: hogyan élte meg a művésznő a gyermekvállalást, milyen érzés volt Zsófinak híres édesanya mellett felnőni.A könyvben szereplő nők történeteiről Bálint Lilla szerző mesél, míg Hernádi Judit egy-egy megrázó vagy felemelő könyvrészletet olvas fel. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek