Az oolong tea sajátja, hogy már egycsészényi jelentősen fokozza a szellemi teljesítményünket, anélkül, hogy káros hatással lenne a szívünkre vagy a keringési rendszerünkre. Nézzük, milyen egyéb előnyeit élvezheti az, aki a reggeli kávéját erre a teára cseréli.
A fekete és a zöld tea között van
Az oolong tea egy hagyományos kínai tea. Ugyanabból a növényből készül, mint a fekete és zöld tea, de a leveleit másképp, egy oxidációs folyamat keretében dolgozzák fel. Ha ugyanis a tealeveleket levegő hatásának teszik ki, erjedni kezdenek. Az az idő, ameddig teafőzés közben a levelek oxidálódnak, befolyásolja a tea színét, ízét és bizonyos mértékig a hatóanyag-tartalmát is.
A zöld tea oxidálatlan, ami segít megőrizni néhány növényi alapú antioxidánst, ellenben a fekete tea teljesen oxidálódik, ettől lesz mélyebb, gazdagabb az íze. Az oolong tea valahol a zöld és a fekete tea között helyezkedik el. Attól függően, hogy milyen, alacsony vagy magas a tealevelek oxidáltsága, a tea színe világosabb vagy sötétebb lesz, de az ital ízét is befolyásolja a levelek erjedési ideje.
A zöldebb oolong tea általában gazdag, földes ízű, a sötétebb pedig pörköltebb ízt kínál.
Antioxidánsokban gazdag
Félig oxidált teaként az oolong tea számos antioxidánst tartalmaz, közülük sok megtalálható a zöld és a fekete teában is. Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek megvédik sejtjeinket az öregedés, az életmódunk és a környezet által okozott károktól, melyek idővel krónikus betegséghez vezethetnek. A kutatások azt mutatták, hogy az oolong tea erősebb antioxidáns és antimutagén hatású, mint a zöld vagy fekete fajták.
Az oolong tea erős antioxidánsai és a levelekben lévő egyéb hatóanyagok számos egészségügyi előnnyel járhatnak. Az alábbiakban ezeket vettük sorra.
Szabályozza a vércukorszintet
A kutatások azt mutatják, hogy az oolong teában lévő polifenolok csökkentik a vércukorszintet, és mérséklik az inzulinrezisztencia tüneteit is. Ez utóbbi eset akkor áll fenn, amikor a szervezet nem használja fel megfelelően a vérben lévő cukrokat. A magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia cukorbetegséghez és elhízáshoz, illetve egyéb krónikus betegséghez vezethet.
Csökkenti a szívbetegség kockázatát
Az oolong tea polifenoljai képesek aktiválni egy olyan enzimet, amely lebontja a vérben lévő zsírokat. Ezek a trigliceridek hozzájárulnak az artériák falának megvastagodásához, növelve a stroke, a szívroham és más szívbetegségek kockázatát. A kutatások szerint az oolong tea további előnye, hogy csökkentheti a koleszterinszintet, ami szintén hozzájárul a szívbetegség kialakulásához.
Segíti a fogyást
Az oolong tea előnyei közé sorolható egyebek között az is, hogy csökkentheti a testzsírt és serkentheti az anyagcserét, megakadályozva ezzel az elhízás kockázatát és elősegítve a fogyást. Tanulmányok kimutatták, hogy az oolong tea serkenti a zsírégetést, és jelentősen növeli az elégetett kalóriák számát.
Javítja a szellemi tevékenységet
Az oolong tea jelentős L-teanin nevű aminosavat tartalmaz, ami a tanulmányok szerint javítja az agyi aktivitást, jobb lesz tőle az alvásminőség, valamint csökkenti a stresszt és a szorongást. Mindemellett az oolong tea antioxidánsai olyan agyvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek, melyek segíthetnek megelőzni az idegrendszert blokkoló neurodegeneratív betegségeket.
A kutatók összefüggést találtak az időskori elbutulás, vagyis a demencia és egyes gyakran használt gyógyszerek szedése között. Ha szeretnéd tudni, mely pirulák lehetnek jelentős hatással agyunk működésére, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés