Az E-vitaminnak – erős antioxidáns mivoltának köszönhetően – számos jótékony hatása van, többek között:
- védi a szív koszorúereit,
- csökkenti az érelmeszesedés kockázatát,
- gátolja a vérrögképződést, ezáltal a trombózis, szívroham, vagy stroke kialakulását,
- megelőzi az idegsejtek károsodását, segítve ezzel az agy megfelelő működését is,
- védi a szem ereit és a szemlencsét,
- erősíti az immunrendszert,
- segíti a sebgyógyulást,
- megóvja bőrünket a nap által okozott károsodásoktól,
- gyulladáscsökkentő és
- immunerősítő hatása is van.
Antioxidánsok hatása:
Szervezetünkben folyamatosan olyan mechanizmusok zajlanak, amelyek végtermékeként úgynevezett szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök károsak a számunkra, a tudomány mai állásfoglalása szerint ezek az anyagok tehetők felelőssé – számos egyéb kórállapot mellett – a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri problémákért és az öregedésért is. Az antioxidánsok legfontosabb feladata az, hogy ezeket a szabad molekulákat megkössék és hatástalanítsák, azaz a testünket érő ún. oxidatív stresszt és az ebből eredő károsodásokat és betegségeket mérsékeljék és megelőzzék.
Az E-vitamin a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelére. Felszívódását segíti a C-vitamin, valamint a szelén egyidejű fogyasztása.
Az E-vitamin ajánlott napi mennyisége normál esetben egy felnőtt ember számára 10–15 milligramm.