Védi a szívet, gátolja a trombózist: ezek a legjobb E-vitamin-forrásaink

GettyImages-1263603269

Az E-vitamin, más néven tokoferol egy rendkívül jó minőségű, antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin. Megfelelő bevitele számos jótékony hatást eredményez, így érdemes erre a vitaminra odafigyelni! Megmutatjuk, mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb E-vitamint.

Az E-vitaminnak  erős antioxidáns mivoltának köszönhetően – számos jótékony hatása van, többek között: 

  • védi a szív koszorúereit, 
  • csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, 
  • gátolja a vérrögképződést, ezáltal a trombózis, szívroham, vagy stroke kialakulását, 
  • megelőzi az idegsejtek károsodását, segítve ezzel az agy megfelelő működését is, 
  • védi a szem ereit és a szemlencsét, 
  • erősíti az immunrendszert, 
  • segíti a sebgyógyulást, 
  • megóvja bőrünket a nap által okozott károsodásoktól, 
  • gyulladáscsökkentő és 
  • immunerősítő hatása is van.

Antioxidánsok hatása:

Szervezetünkben folyamatosan olyan mechanizmusok zajlanak, amelyek végtermékeként úgynevezett szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök károsak a számunkra, a tudomány mai állásfoglalása szerint ezek az anyagok tehetők felelőssé – számos egyéb kórállapot mellett – a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri problémákért és az öregedésért is. Az antioxidánsok legfontosabb feladata az, hogy ezeket a szabad molekulákat megkössék és hatástalanítsák, azaz a testünket érő ún. oxidatív stresszt és az ebből eredő károsodásokat és betegségeket mérsékeljék és megelőzzék.

Az E-vitamin a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelére. Felszívódását segíti a C-vitamin, valamint a szelén egyidejű fogyasztása.

Az E-vitamin ajánlott napi mennyisége normál esetben egy felnőtt ember számára 10–15 milligramm.

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Oszd meg másokkal is!
Mustra