Az emberek évszázadok óta használták a hibiszkuszmagokat, virágokat, leveleket és szárakat az élelmiszerekben és a hagyományos orvoslásban. Ma már az egész világon vásárolhatók hibiszkuszízű lekvárok, zselék, szószok, szörpök és persze a teák is. Az összetevő különösen népszerű Nyugat-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben.
A hibiszkusz tökéletes teaalapanyag
Dietetikusok szerint számos betegségre bevált gyógymódként használható, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosan tudják, hogyan segíthetnek a hibiszkuszkiegészítők bizonyos egészségügyi állapotok kezelésében.
A hibiszkusz íze csípős és édes is, így tökéletes alapanyag teához. De lássuk, miben lehet a szervezetünk segítségére!
Antioxidánsokban gazdag
A hibiszkusz gazdag antioxidánsokban, például béta-karotinban és C-vitaminban is. Az antioxidánsok elpusztítják a szervezetben a szabad gyökökként ismert káros molekulákat.
Ezek a szabad gyökök károsítják a sejteket, amelyek hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint a rák, a szívbetegség vagy a cukorbetegség.
Míg a szervezet saját antioxidánsait használja fel a szabad gyökök okozta károk elleni küzdelemben, az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek a betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak.
Küzd a gyulladásokkal szemben
Számos kísérlet bizonyítja, hogy a hibiszkusz képes leküzdeni a gyulladásokat. A gyulladás számos betegség, köztük a rák, az asztma, az Alzheimer-kór, a szívbetegség és a reumás ízületi gyulladás kialakulásában játszhat szerepet. Noha ebben a témában pont még további kutatásra van szükség, úgy tűnik, hogy a hibiszkusztea hasznos gyulladáscsökkentő hatásokat kínál.
Csökkentheti a vérnyomást
A magas vérnyomás csak az Egyesült Államokban élő felnőttek közel felét érinti, de nem jobb a helyzet itthon sem. Ez a betegség súlyos egészségügyi problémákhoz, például szívrohamhoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez és vesebetegséghez vezethet.
Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a hibiszkusztea fogyasztása csökkentheti az emberek vérnyomását.
Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, és nem helyettesítheti a gyógyszereket azok számára, akiknél magas vérnyomást diagnosztizáltak.
Elősegítheti a fogyást
A hibiszkusz rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a testsúly csökkentésére is, ami segíthet megelőzni az elhízást. A kutatások során olyan hibiszkuszkivonatot alkalmaztak, amelynek magasabb volt a koncentrátuma, mint a hibiszkuszteáé. Így a dietetikusok még további vizsgálatokat szeretnének elvégezni, hogy megtudják: a hibiszkusztea ugyanazt az eredményt tudja-e felmutatni. Az előjelek jók és biztatók, sőt: a hibiszkusz kivonata bizonyos típusú baktériumok elszaporodását is meggátolja, így biztosítva a szervezet egészséges működését.
Támogatja a máj egészségét
Számos tanulmány arról is beszámolt, hogy a hibiszkusz segít megőrizni a máj egészségét. A kivonat védi a májat a különféle méreganyagoktól, valószínűleg erős antioxidáns hatásának köszönhetően. Még bizonyos rákellenes aktivitást is kimutattak a májsejtek laboratóriumi vizsgálatai során. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) úgy véli, hogy a hibiszkusz élelmiszerben fogyasztva nemcsak biztonságos, de hasznos is. Lehetséges azonban allergiás reakció a növényre, és az adagolást mindig meg be kell tartani, mert túl nagy dózisban májkárosodást okozhat.
A hibiszkusztea mellékhatásai és fogyasztása
Hibiszkusztea készíthető úgy, hogy a szárított hibiszkuszbimbókat (úgynevezett csészeleveleket) forrásban lévő vízbe áztatjuk, de megvásárolható filteres formában is. A porok és kivonatok erőssége és koncentrációja eltérő lehet, így előfordulhat, hogy túl erős adag készül belőle.
Mint minden gyógytea esetében, a hibiszkusz fogyasztása előtt se felejtsük el fogyasztásáról egyeztetni orvossal, főleg, ha egy bizonyos betegség ellen fogyasztjuk.
Fontos tudni ugyanakkor, hogy ez a gyógynövény sem helyettesíti a gyógyszert. Kismamák a terhesség alatt kerüljék, hiszen vérnyomáscsökkentő, kitágíthatja az ereket. Fogyasztása egyeseknél enyhe hallucinációt okozhat, kábultságot érezhetnek fogyasztást követően. Így elsőre mindenképp csak kis mennyiségben és fokozatosan kortyolgassuk el.
Nyáron remek hűsítő, télen pedig átmelegít és energizál. Fogyasztható önmagában is, de mentával és egy kis gyömbérrel még különlegesebb ital lesz belőle.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés