Ezek az ételek tartalmazzák a legtöbb D-vitamint

GettyImages-1752620387
Olvasási idő kb. 4 perc

Bár a legtöbb D-vitaminhoz akkor juthatunk, ha a napon tartózkodunk, a káros sugárzás miatt nyáron egyáltalán nem javasolt hosszan napfürdőzni. Miután a D-vitamin kulcsfontosságú a szervezetünk számára, jó, ha tudjuk, mely élelmiszerek fogyasztásával juthatunk hozzá.

Az A-, E- és K-vitamin mellett a D-vitamin is nélkülözhetetlen az egészségünk érdekében. Ez a zsírban oldódó vitamin támogatja az idegrendszert, az izmokat, az immunrendszert és segíti a kalcium felszívódását, amely a csontok egyik fő építőköve. Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint tudjon termelni a napfény hatására, a kutatók szerint naponta vagy legalább hetente 5-30 percnyi fényvédőszer nélküli napozásra lenne szükségünk. A fényvédő nélküli napozás azonban a bőr öregedéséhez vezet, és növeli a bőrrák kockázatát.

Magas D-vitamin-tartalmú ételek

Jó hír azonban, hogy egyes élelmiszerek természetes módon tartalmaznak D-vitamint. Ezek között van számos állati és növényi eredetű élelmiszer. A kettő közti különbség az, hogy az előbbiek nagyobb, míg az utóbbiak korlátozott mennyiségben rendelkeznek D-vitaminnal. Nézzük, melyek ezek az ételek!

A zsíros halak a magas D-vitamin-tartalmú ételek közé tartoznak
A zsíros halak a magas D-vitamin-tartalmú ételek közé tartoznakNurPhoto / Getty Images Hungary

A lazac és a tonhal is kiváló D-vitamin-forrás

Minden zsíros hal kiváló D-vitamin-forrás. A halban lévő D-vitamin mennyisége az állat étrendjétől függően változhat. Jó választás lehet a pisztráng, a lazac, a szardínia és a tonhal is.

A gomba D-vitamin-tartalma főzés vagy sütés hatására csökkenhet

A gomba önmagában tartalmaz D-vitamint, ám a napsugárzásnak vagy UV-lámpa fényének kitett gombák még több D-vitamint tartalmaznak, ám a vitamin mértéke tárolás és főzés vagy sütés hatására csökkenhet. Egyes vadon termő gombák kiváló D2-vitamin-források, mivel nagy mennyiségű UV-fényt kapnak.

A tejtermékeket különböző mértékben dúsíthatják D-vitaminnal

A tejtermékeket, beleértve a növényi alapú tejeket is, gyakran D-vitaminnal dúsítják. A dúsítás mértéke azonban termékenként változik. A termékek megvásárlásakor ellenőrizzük le a tápértékcímkén az adagonkénti napi értéket.

A tejtermékek nem tartalmaznak természetes módon D-vitamint
A tejtermékek nem tartalmaznak természetes módon D-vitamintLove_Life / Getty Images Hungary

A tojás sárgája tartalmazza a vitamint

A tojásnak a sárgájában található a D-vitamin. A tojásban lévő D-vitamin szintjét több tényező is befolyásolhatja. Ilyen például, hogy mennyi időt tölt a napfényen a csirke, vagy hogy mekkora volt a takarmány D-vitamin-tartalma, amit a szárnyas elfogyasztott.

A tojásban a sárgája bővelkedik D-vitaminban
A tojásban a sárgája bővelkedik D-vitaminbanThai Liang Lim / Getty Images Hungary

A máj is kiváló D-vitamin-forrás

A belsőségek közül a máj kifejezetten sok D-vitamint tartalmaz, ezek közül is kiváló forrás lehet a főtt marha- vagy csirkemáj. A tőkehalmájnak is kifejezetten magas a D-vitamin-tartalma. A csukamájolaj is nagyon jó választás, hiszen rendszeres fogyasztásával elkerülhető a csontritkulás, és javul az agyi aktivitás.

Olvasd el cikkünket, ha szeretnéd tudni, hogy mikor kell bevenni az  étrend-kiegészítőket , azok mikor fejtik ki hatásukat, és hogyan szívódnak fel a vitaminok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek