A lila jamgyökér néven is ismert zöldség nemcsak az ízlelőbimbóinknak nyújt kellemes élményt. A külső héja kékeslila, szinte már majdnem fekete, gumója pedig még hámozás és főzés után is megőrzi lila színét. Íze a fehér burgonyához képest kissé diósabb, földesebb. Az alábbiakban összegyűjtöttük a lila édesburgonya egészségügyi előnyeit.
Nagyon tápláló
A burgonyafogyasztástól gyakran sokan viszolyognak a zöldség magas keményítőtartalma miatt, ám érdemes tudni, hogy emellett sok más fontos tápanyagot is tartalmaz, és nagyon egészséges összetevője lehet az étrendnek. Érdekesség, hogy a burgonyában több kálium van, mint a banánban, továbbá szintén előny, hogy alacsony a nátriumtartalma.

Mindemellett az édesburgonya rostban is gazdag. Egy kisebb adag, 100-150 g lila édesburgonya, héjával együtt 4-6 gramm rostot tartalmaz. Ez nagyrészt fedezi az ajánlott napi rostbevitelt.
Szabályozza a vércukorszintet
Bár a lila édesburgonyának közepes a glikémiás indexe, a zöldség szénhidrátjai lassabban szívódnak fel a hagyományos krumpliéhoz képest, így jobban kordában tartja a vércukorszintet.

Ennek köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
Ennek az az oka, hogy míg az összes burgonyafajta szénhidráttartalma miatt befolyásolja a vércukorszintet, a lila édesburgonya a magas növényi polifenolkoncentrációja miatt nem. Ezek a vegyületek ugyanis csökkenthetik a keményítők felszívódását a belekben, ezáltal minimálisra csökkentik a vércukorszint-emelkedést.

Az egyik legegészségesebb zöldség hamarosan már a piacon is megvásárolható lesz.
Tovább olvasomTele van antioxidánsokkal
A színes gyümölcsökhöz és zöldségekhez hasonlóan a lila édesburgonya élénk színe is arról árulkodik, hogy magas az antioxidánstartalma. Valójában kétszer vagy háromszor nagyobb antioxidáns aktivitással rendelkezik, mint a fehér vagy a sárga burgonya.

Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek megvédhetik sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól, és csökkentik a gyulladást. A lila édesburgonya különösen gazdag úgynevezett antocianinokban, melyek hozzájárulnak az egészségesebb koleszterinszinthez, a szem egészségéhez, valamint csökkentik a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát.
A lila édesburgonya más antioxidánsokat is tartalmaz, például C-vitamint, karotinoid vegyületeket, szelént és tirozint.
Kordásban tartja a vérnyomást
Ennek a burgonyafélének a fogyasztása javíthatja az erek állapotát, kedvezően hatva a vérnyomásra. Ez részben a magasabb káliumtartalomnak köszönhető, ezt erősíti a lila édesburgonya magas antioxidáns-tartalma is.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a fehér burgonyához képest a lila sokkal jelentősebben csökkentheti az artériák merevségét. A tágulni képtelen erek növelik a szívroham és a szélütés kockázatát, miután nehezen alkalmazkodnak a vérnyomásváltozáshoz.
A lila édesburgonyában lévő polifenol azonban ellazíthatja és erősítheti az ereket. Ugyanez a vegyület ugyanolyan módon csökkenti a vérnyomást, mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
Csökkentheti a rák kockázatát
Kutatások igazolják, hogy a lila édesburgonyában található vegyületek, köztük az antioxidánsok, segíthetnek megelőzni vagy leküzdeni a rákot, különösképpen a vastagbél- és a mellrákot.

Lehet, hogy így te is más szemmel nézel erre a szenvedélyre majd.
Tovább olvasomNemrég komoly aggályok merültek fel az egyik kávéfajtával kapcsolatban. Ha szeretnéd tudni, melyikben lehet méreganyag, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Ráadásul egy európai módszer használatával kerülhet méreg a kávéba.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés