A lila jamgyökér néven is ismert zöldség nemcsak az ízlelőbimbóinknak nyújt kellemes élményt. A külső héja kékeslila, szinte már majdnem fekete, gumója pedig még hámozás és főzés után is megőrzi lila színét. Íze a fehér burgonyához képest kissé diósabb, földesebb. Az alábbiakban összegyűjtöttük a lila édesburgonya egészségügyi előnyeit.
Nagyon tápláló
A burgonyafogyasztástól gyakran sokan viszolyognak a zöldség magas keményítőtartalma miatt, ám érdemes tudni, hogy emellett sok más fontos tápanyagot is tartalmaz, és nagyon egészséges összetevője lehet az étrendnek. Érdekesség, hogy a burgonyában több kálium van, mint a banánban, továbbá szintén előny, hogy alacsony a nátriumtartalma.
Mindemellett az édesburgonya rostban is gazdag. Egy kisebb adag, 100-150 g lila édesburgonya, héjával együtt 4-6 gramm rostot tartalmaz. Ez nagyrészt fedezi az ajánlott napi rostbevitelt.
Szabályozza a vércukorszintet
Bár a lila édesburgonyának közepes a glikémiás indexe, a zöldség szénhidrátjai lassabban szívódnak fel a hagyományos krumpliéhoz képest, így jobban kordában tartja a vércukorszintet.
Ennek köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
Ennek az az oka, hogy míg az összes burgonyafajta szénhidráttartalma miatt befolyásolja a vércukorszintet, a lila édesburgonya a magas növényi polifenolkoncentrációja miatt nem. Ezek a vegyületek ugyanis csökkenthetik a keményítők felszívódását a belekben, ezáltal minimálisra csökkentik a vércukorszint-emelkedést.
Tele van antioxidánsokkal
A színes gyümölcsökhöz és zöldségekhez hasonlóan a lila édesburgonya élénk színe is arról árulkodik, hogy magas az antioxidánstartalma. Valójában kétszer vagy háromszor nagyobb antioxidáns aktivitással rendelkezik, mint a fehér vagy a sárga burgonya.
Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek megvédhetik sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól, és csökkentik a gyulladást. A lila édesburgonya különösen gazdag úgynevezett antocianinokban, melyek hozzájárulnak az egészségesebb koleszterinszinthez, a szem egészségéhez, valamint csökkentik a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát.
A lila édesburgonya más antioxidánsokat is tartalmaz, például C-vitamint, karotinoid vegyületeket, szelént és tirozint.
Kordásban tartja a vérnyomást
Ennek a burgonyafélének a fogyasztása javíthatja az erek állapotát, kedvezően hatva a vérnyomásra. Ez részben a magasabb káliumtartalomnak köszönhető, ezt erősíti a lila édesburgonya magas antioxidáns-tartalma is.
Tanulmányok bizonyítják, hogy a fehér burgonyához képest a lila sokkal jelentősebben csökkentheti az artériák merevségét. A tágulni képtelen erek növelik a szívroham és a szélütés kockázatát, miután nehezen alkalmazkodnak a vérnyomásváltozáshoz.
A lila édesburgonyában lévő polifenol azonban ellazíthatja és erősítheti az ereket. Ugyanez a vegyület ugyanolyan módon csökkenti a vérnyomást, mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
Csökkentheti a rák kockázatát
Kutatások igazolják, hogy a lila édesburgonyában található vegyületek, köztük az antioxidánsok, segíthetnek megelőzni vagy leküzdeni a rákot, különösképpen a vastagbél- és a mellrákot.
Nemrég komoly aggályok merültek fel az egyik kávéfajtával kapcsolatban. Ha szeretnéd tudni, melyikben lehet méreganyag, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés