10 meggyőző érv, miért fogyassz chiamagot

Olvasási idő kb. 4 perc

Itthon is egyre többen ismerik és fogyasztják a chiamagot, sőt szuperélelmiszernek is nevezik, és bizony nem véletlenül. 10 pontban összeszedtük, mivel érdemelte ki ezt az elismerő címet.

Ezért fontos, hogy egyél chiamagot:

  1. A chiamag (vagy más néven azték zsálya) alacsony kalóriatartalma ellenére rengeteg, az emberi szervezet számára értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul kiemelkedően magas koncentrációban, ezért nyugodtan hívhatjuk szuperélelmiszernek.
  2. Növényi fehérjetartalma jelentős (100 grammban 23 gramm fehérje található), jó minőségű és megfelelő arányú aminosavakban bővelkedik. A benne található fehérjéket testünk hamar meg tudja emészteni, és könnyedén értékes építőanyagokká képes alakítani. Emiatt a chiamag a vegánok vagy kevés állati eredetű élelmiszert és nyersanyagot fogyasztók számára nélkülözhetetlen, bázis-fehérjeforrás.
  3. A chiamag szénhidráttartalma alacsony: 100 grammban 4,4 gramm. A benne található szénhidrátok nagy része rost. A megfelelő rostbevitel elengedhetetlen és rendkívüli fontosságú az egészséges testi működéshez. 
  4. Magas rosttartalmának köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben. Emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
  5. A chiamagban található rostok és minőségi fehérjék hatására csökken az éhségérzet, ezáltal kiváló segítőtársunk a fogyókúrában. Ráadásul mivel a chiamaggal dúsított étel rosttartalma megnövekszik, kevesebbet fogunk enni, és még a teltségérzet is hosszabb ideig megmarad.
  6. Kiváló immunerősítő. A chiamagban nemcsak rostok találhatók, melyek az immunrendszerünk számára hasznos bélbaktériumaink táplálékai, hanem a benne levő nagy mennyiségű antioxidáns révén is növeli testünk ellenálló képességét.

    GettyImages-957723972
    Redaco / Getty Images Hungary
  7. A chiamag kiemelkedően magas aktív antioxidáns-tartalma véd a szabad gyökök kialakulásával szemben, valamint segíti a bőr természetes regenerálódását, és megelőzi az idő előtti öregedést.
  8. Rosttartalmának köszönhetően támogatja a megfelelően működő vércukorháztartás kialakulását és fenntartását, továbbá a vér cukorszintjét is normál keretek között tartja.
  9. A chiamag jó minőségű zsírokat tartalmaz, és az ómega-3 zsírsav egyik legnagyobb természetes növényi forrása, ezzel hozzájárul többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a megfelelő idegrendszeri működéshez és a krónikus gyulladások csökkentéséhez.
  10. A chiamag tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Jó kalciumforrás, ezáltal csonterősítő és csontritkulást megelőző hatású, de mangánt (segít megőrizni a csontok egészségét, és serkenti a vér megújulását), foszfort (a DNS felépítéséhez és az energiatároláshoz elengedhetetlen), szelént (megelőzi és gyógyítja a bőrproblémákat/bőrfertőzéseket), magnéziumot és rezet is tartalmaz (ezek többek között a jól működő idegrendszerhez szükségesek). A chiamag B1-, B2- és B3-vitamin-tartalma is jelentős. A B-vitaminokról általánosságban elmondható, hogy nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez és fejlődéséhez, valamint a haj, a bőr és a körmök egészségéhez. Az emésztőrendszer számára is fontosak: javítják és fokozzák az emésztőszervek működését, segítenek a méregtelenítésben. Emellett az izmok felépítésében és működésében is meghatározó a szerepük.
GettyImages-667610269
Russ Rohde / Getty Images Hungary

Egyéb tudnivalók

Mivel a chiamag jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, figyelnünk kell a mértékletességre. A napi maximális beviteli értéket 15 grammban határozták meg. Ennél nagyobb mennyiségben fogyasztva – a megnövekedett rostbevitel miatt – emésztőrendszeri problémákat okozhat. A szezámmagra és/vagy a mustármagra érzékenyeknél nem zárható ki, hogy a chiamag keresztallergiát okoz, így az erre érzékenyeknek érdemes fokozott elővigyázatossággal fogyasztani, esetleg kerülni. A chiamag által megnövelt rostbevitel magasabb folyadékfogyasztást kíván, az emésztőrendszeri diszkomfort elkerülése érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek