Ezért fontos, hogy egyél chiamagot:
- A chiamag (vagy más néven azték zsálya) alacsony kalóriatartalma ellenére rengeteg, az emberi szervezet számára értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul kiemelkedően magas koncentrációban, ezért nyugodtan hívhatjuk szuperélelmiszernek.
- Növényi fehérjetartalma jelentős (100 grammban 23 gramm fehérje található), jó minőségű és megfelelő arányú aminosavakban bővelkedik. A benne található fehérjéket testünk hamar meg tudja emészteni, és könnyedén értékes építőanyagokká képes alakítani. Emiatt a chiamag a vegánok vagy kevés állati eredetű élelmiszert és nyersanyagot fogyasztók számára nélkülözhetetlen, bázis-fehérjeforrás.
- A chiamag szénhidráttartalma alacsony: 100 grammban 4,4 gramm. A benne található szénhidrátok nagy része rost. A megfelelő rostbevitel elengedhetetlen és rendkívüli fontosságú az egészséges testi működéshez.
- Magas rosttartalmának köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben. Emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
- A chiamagban található rostok és minőségi fehérjék hatására csökken az éhségérzet, ezáltal kiváló segítőtársunk a fogyókúrában. Ráadásul mivel a chiamaggal dúsított étel rosttartalma megnövekszik, kevesebbet fogunk enni, és még a teltségérzet is hosszabb ideig megmarad.
- Kiváló immunerősítő. A chiamagban nemcsak rostok találhatók, melyek az immunrendszerünk számára hasznos bélbaktériumaink táplálékai, hanem a benne levő nagy mennyiségű antioxidáns révén is növeli testünk ellenálló képességét.
Redaco / Getty Images Hungary - A chiamag kiemelkedően magas aktív antioxidáns-tartalma véd a szabad gyökök kialakulásával szemben, valamint segíti a bőr természetes regenerálódását, és megelőzi az idő előtti öregedést.
- Rosttartalmának köszönhetően támogatja a megfelelően működő vércukorháztartás kialakulását és fenntartását, továbbá a vér cukorszintjét is normál keretek között tartja.
- A chiamag jó minőségű zsírokat tartalmaz, és az ómega-3 zsírsav egyik legnagyobb természetes növényi forrása, ezzel hozzájárul többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a megfelelő idegrendszeri működéshez és a krónikus gyulladások csökkentéséhez.
- A chiamag tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Jó kalciumforrás, ezáltal csonterősítő és csontritkulást megelőző hatású, de mangánt (segít megőrizni a csontok egészségét, és serkenti a vér megújulását), foszfort (a DNS felépítéséhez és az energiatároláshoz elengedhetetlen), szelént (megelőzi és gyógyítja a bőrproblémákat/bőrfertőzéseket), magnéziumot és rezet is tartalmaz (ezek többek között a jól működő idegrendszerhez szükségesek). A chiamag B1-, B2- és B3-vitamin-tartalma is jelentős. A B-vitaminokról általánosságban elmondható, hogy nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez és fejlődéséhez, valamint a haj, a bőr és a körmök egészségéhez. Az emésztőrendszer számára is fontosak: javítják és fokozzák az emésztőszervek működését, segítenek a méregtelenítésben. Emellett az izmok felépítésében és működésében is meghatározó a szerepük.
Egyéb tudnivalók
Mivel a chiamag jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, figyelnünk kell a mértékletességre. A napi maximális beviteli értéket 15 grammban határozták meg. Ennél nagyobb mennyiségben fogyasztva – a megnövekedett rostbevitel miatt – emésztőrendszeri problémákat okozhat. A szezámmagra és/vagy a mustármagra érzékenyeknél nem zárható ki, hogy a chiamag keresztallergiát okoz, így az erre érzékenyeknek érdemes fokozott elővigyázatossággal fogyasztani, esetleg kerülni. A chiamag által megnövelt rostbevitel magasabb folyadékfogyasztást kíván, az emésztőrendszeri diszkomfort elkerülése érdekében.