Működik az új, mindennél egyszerűbb csodamódszer a pluszkilók ellen?

Egy kutatás szerint az emberek jobban ügyelnének az egészséges táplálkozásra, ha az ételek csomagolására a gyártók ráírnák, mennyi testmozgással tudod leadni a bennük található kalóriákat. Mások viszont úgy vélik, ez nagyon rossz ötlet.

Az angliai Loughborough-i Egyetem munkatársai tanulmányukban úgy találták, egy átlagos személy 100 kalóriával kevesebbet fogyasztana étkezésenként, ha az ételek csomagolása emlékeztetné arra, hogy mekkora erőfeszítésbe kerül ledolgozni őket. Rachel Hosie életmódszakértő, a Business Insider szerzője szerint azonban ez nemcsak azt a klasszikus – és téves – hiedelmet erősíti, hogy a testmozgás egy az egyben képes elpusztítani a pluszkalóriákat, de bűntudatot is kelt az emberekben.

Leegyszerűsítő állítás

Először is – magyarázza Hosie – egyénenként változó, hogy ki hány kalóriát tud elégetni különféle edzésfajtákkal. A nem, az életkor, a magasság, a testsúly és öröklött tényezők egyaránt befolyásolják az anyagcsere sebességét. Minél nagyobb termetű és minél vaskosabb izomzatú valaki, annál gyorsabban égeti el a teste a kalóriákat. Sőt, egy 2018-as kutatás úgy találta, hogy még a különböző napszakokban is változhat ez a sebesség. Másodszor, az sem mindegy, milyen testmozgást végzel. Hiába írják le a kutatók, hogy egy szelet tejcsokoládé ledolgozásához X percnyi futásra vagy gyaloglásra van szükség, ha a futást és a gyaloglást is lehet sokkal vagy kevésbé megterhelően végezni.

Harc a kalóriák ellen
Harc a kalóriák ellenHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Bűntudatot kelt az emberekben

A szerző szerint azonban a tanulmány fő problémája, hogy káros hiedelmekre erősít rá. Azt üzeni, hogy az edzés célja kizárólag a felesleges kilók eltüntetése. Holott valójában a testmozgást örömteli tevékenységként kellene felfogni, és nem kényszerűségnek, mint valami gyógyszert az elhízás kezelésére.

Továbbá, a kutatók állítása azt sugallja, hogy az evést mindig automatikusan edzésnek kell követnie, a pluszkalóriákat pedig kötelezően le kell dolgozni. A valóság ezzel szemben az, hogy a szervezet megfelelő energiaszintjéhez olykor érdemes a kelleténél több kalóriát bevinni, olykor pedig még a legsportosabbaknak is érdemes pihenőnapot tartaniuk, amikor elnyúlnak a kanapén, és büntetlenül falatozgatnak.

Sokakban kelt bűntudatot az evés, és erre szintén ráerősíthetnek a tanulmányban foglaltak. Ahelyett, hogy a társadalom arra nevelné az embereket, hogy rosszul érezzék magukat, ha elcsábulnak egy kis nassolás felé, inkább meg kéne ismertetni velük az egészséges alternatívákat – állítja Hosie. Természetesen nem hiábavaló a kalóriák számlálása, de egy ennyire leegyszerűsített modell jóval több kárt okoz, mint amennyi hasznot nyújt. A kiegyensúlyozott étrend kidolgozása és a megfelelő mozgásmennyiség és edzésrutin kialakítása lenne fontos, nem pedig az, hogy a testmozgást a pluszkalóriák elleni csodamódszerként kezeljük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra