5 hiba, amit sose kövess el edzés után

Folyamatosan edzel, de az eredmény valahogy elmarad? Ezekre jobb odafigyelned, ha nem akarod, hogy az edzésed értelmetlen legyen.

Nagyon fontos a megfelelő edzéstípus kiválasztása, a megfelelő gyakorlatok és ismétlésszámok, de nem biztos, hogy itt követsz el hibát. Nem csak edzés előtt és közben kell ugyanis odafigyelni, ha azt akarjuk, hogy valóban értelme – és persze látszata – legyen az izzasztó munkának. Bakoss Kata személyi edzővel végigjártuk azokat a hibákat, amiket a legtöbben elkövetnek, íme: 

#Első hiba: Kihagyod a nyújtást

Mindent beleadtál az edzésen, és úgy elfáradtál, hogy semmi másra nem vágysz, mint gyorsan hazamenni és egy jót enni? Tedd a szívedre a kezed: hányszor hagytad ki a levezető nyújtást, mert fáradt voltál, és mert azzal győzted meg magad, hogy az már úgysem oszt vagy szoroz. Pedig igenis befolyásolja az edzés eredményét!

„A nyújtás nemcsak azért fontos, hogy visszaállítsuk a nyugalmi tartományba a pulzusunkat, hanem azért is, mert a jól megdolgoztatott izmok ellazításával elkerülhetjük a sérüléseket, és felgyorsíthatjuk a regenerációt is, így még gyorsabban tudunk fejlődni” – figyelmeztet az edző. 

Edzés után irány a zuhany!
Edzés után irány a zuhany!Shutterstock

#Második hiba: Nem zuhanyzol 

Persze sokkal, de sokkal kényelmesebb és jobb érzés otthon zuhanyozni vagy fürdeni edzés után, de a teljesítményednek sajnos nem feltétlenül teszel jót vele.

Egyrészt az izzadás miatt könnyebben elszaporodnak a baktériumok a bőrödön, ezáltal pattanások is könnyebben képződnek. A javaslatunk tehát: edzés után nyújtás és zuhany, majd pár órával később irány a szauna!

#Harmadik hiba: Zsíros kajákat eszel

Természetes, hogy edzés után megéhezünk és valami laktató fogásra vágyunk. Jobb esetben nem pizzát vagy hamburgert eszel ilyenkor, de még így is könnyen tönkrevághatod az edzést, ha jól belakmározol!

„Arra kell figyelni, hogy edzés után jórészt fehérjét és szénhidrátot fogyasszunk, és hanyagoljuk a zsírban gazdag ételeket” – javasolja Bakoss Kata. A sportitalok rejtett kalóriái miatt sem árt résen lenni; kár lenne érte, ha a nagy nehezen elégetett energiát egy félliteres sportitallal egyből visszatöltenéd.

#Negyedik hiba: Túl keveset eszel

Az, hogy zsírdús ételekből csak mértékkel ajánlott ilyenkor csemegézni, nem egyenlő a koplalással. Miután a tested az edzéssel nagy igénybevételnek tetted ki, a kiürült glikogénraktárakat vissza is kell tölteni, hogy legyen miből fejlődni és tónusos izmokat építeni. És itt jön a lényeg: 15 perccel vagy legfeljebb egy órával az edzés után fehérjéből és gyorsan felszívódó szénhidrátból tartalmazó ételeket kellene fogyasztani. „Természetesen a zsírok is fontosak a zsírban oldódó vitaminok miatt, de azokat inkább a következő étkezésre tartogassuk!” – fűzi hozzá a szakértő. 

#Ötödik hiba: Nem pihensz

Fontos és jó dolog a rendszeres edzés, egészségesebb és fittebb leszel tőle. De ha túlzásba viszed, nemhogy fejlődni nem fogsz, de meg is sérülhetsz, sőt egyre rosszabb lesz a teljesítményed. Egy nap edzés – egy nap pihenés. Egyszerűen adj időt a testednek, az izmaidnak a regenerálódásra. Ha nagyon nem bírsz magaddal, jógázz vagy végezz nyújtógyakorlatokat

Oszd meg másokkal is!
Mustra