Miért szeretünk fehérzajban aludni? A csecsemők és felnőttek egyaránt

GettyImages-182701810

Vannak, akik hidegben, vannak, akik melegben, vannak, akik teljes csöndben és sötétségben, és olyanok is akadnak, akik fehérzajban szeretnek aludni. Nem is kevesen.

A fehérzaj olyan véletlenszerű zaj, aminek a hangnyomásszintje állandó, emberi érzékelés esetén 20 Hz és 20 kHz közötti. Kutatások szerint a fehérzaj segít a jobb pihenésben azáltal, hogy elnyomja a váratlan zajokat. Fehérzaj származhat ventilátorból, légtisztítóból vagy bármiből, ami egész éjszaka halk, egyenletes hangon szól. Christine Lawler alvásszakértő a Better Homes & Gardensnek beszélt a fehérzaj alvásra gyakorolt hatásáról.

A szakértő szerint a fehérzaj valóban segít jobban aludni, mert kiegyenlíti a környezetben fellépő zajokat, amelyek egyébként felébreszthetnek minket, vagy megzavarhatják a mély alvást. „Bár a fehérzaj eredendően nem hangos, közelebb van hozzánk, mint a többi zavaró tényező, így elnyomja azokat” – mondja Lawler. Hozzáteszi, hogy gyakori tévhit, miszerint a fehérzaj segít gyorsabban elaludni, abban ugyanis nem segít. Lawler szerint azok profitálhatnak a legtöbbet a fehérzajú gépekből, akiknek alvás közben vannak zavaró hangok a környezetében. Ilyenek az éjszakai műszakban dolgozók vagy az újdonsült szülők, akik napközben néha lepihennének. És igen, ilyenek a csecsemők is, akik sokszor olyankor alszanak, amikor a környezetükben mindenki más ébren van.

Életünk eleje és vége felé van jelentősége

A fehérzaj tehát kifejezetten hasznos lehet az újszülöttek számára. Ellenben a kisgyermekek már jellemzően jó mélyalvók. Lawler azt javasolja, hogy ahogy a babák nőnek, hagyjuk el a fehérzajú gépek használatát, hacsaknem mondjuk egy ugató kutya gyakran felébreszti őket.

Ugyanakkor felnőttként a kor előrehaladtával az elalvás és alvás egyre nehezebben megy. A 60 éves és annál idősebb felnőttek körében az álmatlanság az egyik leggyakoribb probléma. Ez megnehezíti a napközbeni éberséget is. Egy fehérzajú gépnek ekkor már újra szerepe lehet az otthonunkban.

Fontos azonban figyelembe venni a szakember tanácsát: „Néhány embert nagyon idegesítenek bizonyos fehérzajok, ezért fontos, hogy olyan hangot találjunk, amely semleges számunkra, és könnyen hangolható.”

Nem mindenkire ugyanúgy hat

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, természetesen nem biztos, hogy mindenki számára ajánlható a fehérzaj az alvásproblémák kiküszöbölésére. Léteznek olyan személyek, akiknél a hangjelenség éppen az ellenkező hatást váltja ki. Az ő esetükben ahelyett, hogy elnyomná a környezet hangjait, a monoton fehérzaj éppen felerősíti őket. Erre a jelenségre régóta próbálnak már magyarázatot találni a szakemberek, jelen esetben elég annyit tudnunk, hogy nem mindenki számára jó ötlet azonnal egy fehérzajt kibocsátó gép beszerzése. Mielőtt különböző speciális fehérzajú gépek költségébe vernénk magunkat, ahogy Horváth Ágnes alvástréner javasolja, néha elég csak bekapcsolni a ventilátort.

Oszd meg másokkal is!
Mustra