Hozzávalók 4 adaghoz
A sült zöldségekhez:
- 300 gramm paradicsom
- 2 nagyobb kápia paprika
- 1 nagyobb cukkini
- 1 evőkanál növényi olaj
- só és bors ízlés szerint
A rizottóhoz:
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 közepes fej hagyma apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 250 gramm rizottórizs
- 250 ml paradicsompassata
- 250 ml gluténmentes zöldségalaplé (vagy víz)
- 1 evőkanál balzsamecet
- néhány szem apróra kockázott, szárított paradicsom
- só, bors, bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés:
Először készítsük el a zöldségeket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyük a megmosott, egyforma darabokra (kockákra) vágott zöldségeket sütőpapírra, locsoljuk meg az olajjal, és süssük/pirítsuk kb. 30 percig.
Kezdjük el a rizottót. Tegyük az olajat egy nagyobb serpenyőbe, pároljuk meg rajta a hagymát (1-2 perc alatt), adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk tovább 1-2 percig. Adjuk hozzá a rizst, a balzsamecetet és pirítsuk még 1 percig. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a passatát, főzzük 20 percig. Majd tegyük bele a sült zöldségeket, a szárított paradicsomdarabokat, és főzzük készre kb. 5 perc alatt. (Ha kell, adjunk még hozzá egy kis vizet.) Vegyük le a tűzről, fűszerezzük tetszés szerint: sóval, borssal, bazsalikommal, egy kevés olajat vagy tejmentes margarint/vegán sajtot/sörélesztőpelyhet adhatunk hozzá az extra krémes állag érdekében.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.