Paradicsomos rizottó sült zöldségekkel: egyszerű, finom és vegán (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Gyors és tartalmas egytálétel sok zöldséggel, és csak zöldséggel. Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes, vegán recept.

Krémesen finom és kiadós.
Krémesen finom és kiadós.Coppy

Hozzávalók 4 adaghoz

A sült zöldségekhez:

  • 300 gramm paradicsom
  • 2 nagyobb kápia paprika
  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • só és bors ízlés szerint

A rizottóhoz:

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 250 gramm rizottórizs
  • 250 ml paradicsompassata
  • 250 ml gluténmentes zöldségalaplé (vagy víz)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • néhány szem apróra kockázott, szárított paradicsom
  • só, bors, bazsalikom ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a zöldségeket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyük a megmosott, egyforma darabokra (kockákra) vágott zöldségeket sütőpapírra, locsoljuk meg az olajjal, és süssük/pirítsuk kb. 30 percig.

Kezdjük el a rizottót. Tegyük az olajat egy nagyobb serpenyőbe, pároljuk meg rajta a hagymát (1-2 perc alatt), adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk tovább 1-2 percig. Adjuk hozzá a rizst, a balzsamecetet és pirítsuk még 1 percig. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a passatát, főzzük 20 percig. Majd tegyük bele a sült zöldségeket, a szárított paradicsomdarabokat, és főzzük készre kb. 5 perc alatt. (Ha kell, adjunk még hozzá egy kis vizet.) Vegyük le a tűzről, fűszerezzük tetszés szerint: sóval, borssal, bazsalikommal, egy kevés olajat vagy tejmentes margarint/vegán sajtot/sörélesztőpelyhet adhatunk hozzá az extra krémes állag érdekében.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek