Paradicsomos rizottó sült zöldségekkel: egyszerű, finom és vegán (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Gyors és tartalmas egytálétel sok zöldséggel, és csak zöldséggel. Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes, vegán recept.

Krémesen finom és kiadós.
Krémesen finom és kiadós.Coppy

Hozzávalók 4 adaghoz:

A sült zöldségekhez:

  • 300 gramm paradicsom
  • 2 nagyobb kápia paprika
  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • só és bors ízlés szerint

A rizottóhoz:

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 250 gramm rizottórizs
  • 250 ml paradicsompassata
  • 250 ml gluténmentes zöldségalaplé (vagy víz)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • néhány szem apróra kockázott, szárított paradicsom
  • só, bors, bazsalikom ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a zöldségeket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyük a megmosott, egyforma darabokra (kockákra) vágott zöldségeket sütőpapírra, locsoljuk meg az olajjal, és süssük/pirítsuk kb. 30 percig.

Kezdjük el a rizottót. Tegyük az olajat egy nagyobb serpenyőbe, pároljuk meg rajta a hagymát (1-2 perc alatt), adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk tovább 1-2 percig. Adjuk hozzá a rizst, a balzsamecetet és pirítsuk még 1 percig. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a passatát, főzzük 20 percig. Majd tegyük bele a sült zöldségeket, a szárított paradicsomdarabokat, és főzzük készre kb. 5 perc alatt. (Ha kell, adjunk még hozzá egy kis vizet.) Vegyük le a tűzről, fűszerezzük tetszés szerint: sóval, borssal, bazsalikommal, egy kevés olajat vagy tejmentes margarint/vegán sajtot/sörélesztőpelyhet adhatunk hozzá az extra krémes állag érdekében.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Citromos-ricottás minifánkok – gluténmentes, cukormentes recept
Citromos-ricottás minifánkok – gluténmentes, cukormentes recept

Tradicionális olasz recept szerint, glutén és cukor nélkül készülnek – ezúttal édes verzióban – a ricottás minifánkok.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Nyári, kukoricás raguleves vegán módra

Egy kissé édeskés leves lesz az alig negyedórás főzés végeredménye, ami mexikói fűszerekkel, csípősen a legfinomabb. Ha nem szeretnéd túl fűszeresre, akkor tárkonyt vagy bazsalikomot adj hozzá.

június13., 10:52

Tökös-zsályás rizottó csirkemájjal – egy igazi különlegesség, ami nem kerül vagyonokba

Egyedül arra kell figyelned, hogy a rizottót folyamatosan kevergesd, mert úgy lesz igazán krémes.

augusztus25., 12:52

Készíts otthon bagelt! Füstölt halas-kapribogyós sajtkrémmel lesz a legfinomabb

Szereted a bagelt? Ugye milyen menő lenne otthon elkészíteni? Segítünk!

november28., 09:24

Cím: Meleg burgonyasaláta parmezános szósszal – az ünnepi hal mellett tökéletes lesz

Tökéletes a legegyszerűbb rántott hal mellett is!

december1., 06:24

Spenótos-citromos rizottó – a tökéletes nyári fogás

Ha húst vagy halat is ennél mellé, egy szelet fokhagymás csirkemell vagy halszelet éppen elég. Könnyen összedobható és gyors nyári fogás, ami a citromtól lesz igazán izgalmas.

május29., 10:24

Zsidó tojás egyszerűen – nálunk libamájjal készült

Egy isteni fogás, ami jöhet reggel, délben és este is akár. Ha te is rajongod a tojás minden formáját, ezt a remek receptet próbáld ki!

november27., 07:04

Mustra