4 dolog, amit tudnod kell, ha 40 után szeretnél szülni

Habár nyilvánvaló, hogy a gyerekvállalásnak megvan a maga természetes és normális ideje, két magyar orvos most azokat a nőket emelte ki, akik nem a húszas-harmincas éveikben szeretnének szülni. Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista és Dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor összegyűjtötte, mikkel kell számolnia annak, akik középkorú anya szeretne lenni.

1. A kezelés sikere inkább a petesejt állapotától függ, nem annyira az életkortól

A terhesség kivitelezése technikailag nem lehetetlen. A meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy lombikbébi beavatkozással sikerüljön teherbe esni. A kihívást nem az eljárás technológiai része jelenti. Vizsgálatok kimutatták, hogy például a donor petesejttel végzett IVF kezelések sikerességének kimenetele sokkal inkább a donor sejt állapotától, mintsem a fogadó édesanya korától függ.

„Az USA-ban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a 24 évnél fiatalabb recipiensek, akik donáció (azaz felajánlás) útján kaptak petesejtet, 57%-os arányban fogantak meg és szültek egészséges gyermeket, míg ez az arány 45 éves korban 51%, 50 éves korban pedig 43%-os volt” – mondta Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics meddőségi és endoszkópos specialistájától, aki hozzátette, hogy külföldön már nem olyan szokatlan ennyi idős korban gyermeket vállalni, mint hazánkban.

2. Nagyon fontos az általános fizikai és lelki állapot

Középkorú anyák

A XXI. század 50. évében járó nők - főleg celebek, elutasítják, hogy öregnek titulálják őket. Emma Thompson 40 évesen adott életet első gyermekének, Marcia Cross pedig 44 éves korában szülte meg ikreit, de megemlíthetnénk Nicole Kidmant, Halle Berry-t, Brooke Shields-et, Susan Sarandont is, akik 40 év fölött adtak életet gyermeküknek. Ők mind olyan nők, akik sok éves tapasztalattal rendelkeznek, de tudják, hogy még rengeteg áll előttük. Hazánkban egyedülálló példa Fehér Anna színésznő, aki nemrég 53 éves korában egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Mivel a középkorú nők általános egészségi állapota nem hasonlítható össze a 20-30 éves társaikéval, ezért ezekben a várandósság megfelelő gondozása meghatározó fontosságú. Fontos azonban minden esetet egyénileg kezelni, hiszen sok esetben akár a 20-30 éves hölgyeknél is előfordulhat olyan egészségügyi probléma, amely nem teszi lehetővé a gyermekvállalást.

„A szakembereknek mérlegelniük kell a jövendőbeni édesanya általános fizikai és lelki állapotát. Mindig fontos szempont az anya, valamint a születendő gyermek egészsége, illetve a családi és szociális környezet függetlenül attól, hogy a leendő édesanya 50 évnél fiatalabb, vagy idősebb” – mondta Dr. Vereczkey, aki hozzátette, hogy napjainkban már hazánkban is elérhető a PGD/PGS technológia micro-array CGH módszerrel, amely jelentősen növelheti a 40 év feletti nők gyermekvállalási esélyeit.

3. Tudni kell a magzati kockázatokról

„A 40 évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Elsősorban a számfeletti kromoszóma-rendellenességek gyakoribbak az anyai és az apai életkor előrehaladtával” – tájékoztat Dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika igazgatója. Ez a kockázat terhesség alatti genetikai vizsgálattal, elsősorban amniocentézis útján nyert magzatvízmintából történő kromoszómavizsgálattal kivédhető.

4. Az anyai kockázat is növekszik

Az idősebb életkorú nők esetében növekszik az anyai kockázat is. A szövetek nem olyan rugalmasak, mint 20 évvel korábban, a méhizomzat is nehezebben húzódik össze a szülés után. Több a vérzéses szövődmény, jó, ha közelben van a szülésnél a kismedence hashártya mögötti területeiben is jártas nőgyógyász operatőr. A gyermekágyas időszak is nehezebb, a tejelválasztás gyakran lassabban indul be, de ezek a problémák is kezelhetők jól szervezett ellátással.

„Összességében elmondható, hogy bár a biológia nem úgy tervezi, hogy a nők 40. életév után is szüljenek, az orvostudomány eredményeinek birtokában és jól felkészült szakmai csapattal a háta mögött nyugodtan vállalhatnak terhességet az érettebb korú nők is. Mi a biológiai előírásokat felül tudjuk írni, a párokat ne az életkoruk, hanem egymáshoz való viszonyuk, életkörülményeik és vágyaik irányítsák – összegyzett Dr. Papp Zoltán.

Oszd meg másokkal is!
Mustra