Anya főz: Palócleves kuglóffal

Folytatjuk a Poronty főzős sorozatát: a szakácsnéni szerepét Mesianyu kapta, aki hetente kényezteti az olvasókat jobbnál jobb receptekkel, menüajánlatokkal és trükkökkel. Mesianyu nem szakács.



Anya, aki a családja nőtagjaitól, barátoktól, szakácskönyvekből és tévéből tanult főzni. A közzétett receptek nem saját alkotásai, bár sokat a család ízléséhez igazított. Fogadjátok szeretettel az új főzős sorozatot, amellyel szerdánként találkozhattok itt, a Porontyon.



Egyszerű földi halandó vagyok, sok olyan receptet fogtok olvasni amit mindenki ismer anyukájától, nagyitól, menzáról. Természetesen nem az újdonság erejével fog hatni, mindössze szeretnék segítséget nyújtani a "Mi a manót főzzek már megint?" problémakörre. Ha pedig előkerültek az ételek, leírom én hogy készítem, hogy szereti a családom. Valamint várom a Ti variációtokat! Engem sokszor feldob, ha a megszokott ételeket, kicsit másként készíthetem. Mindig szívesen tanulok.Ezt a két receptet barátnőimtől kaptam, nálunk mindig sikere van.

Mai ajánlatom:

Palócleves

Hozzávalók:

- 30-50dkg hús ízlés szerint csirke v. pulykamell de jó a pulyka felső comb, karaj is
- 1 közepes fej hagyma
- 20-40dkg zöldbab /lehet fagyasztott vagy konzerv/
- 2-3 szem krumpli
- fél doboz konzerv paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 2 ek. liszt
- pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, babérlevél, tárkony, petrezselyem



Dinszteljük meg kevés olajon az apróra vágott hagymát, dobjuk rá a kockára vágott húst és kevergessük fehéredésig, közben kevés borsot szórjunk rá. Húzzuk le a tűztől, Szórjuk meg pirospaprikával, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje. Tegyük bele a paradicsompürét, és 1-2 babérlevelet. Főzzük puhára. Egy másik fazékban tegyük fel főni a kockára vágott krumplit és a fagyasztott zöldbabot sóval.

Ha kész, öntsük össze a kettőt /a konzerv zöldbabot itt kell hozzáadni/, ha szükséges, hígítsuk még vízzel, közben a tejfölt és a lisztet keverjük össze, egy kevés levessel hígítsuk, majd az egésszel habarjuk be. Lisztérzékenyeknek, diétázóknak csak a tejfölt rakjuk a levesbe és utána egy kevés étkezési keményítővel lehet behúzni. Most lehet még sóval ízesíteni, ha szükséges, valamint egy csipet tárkonyt és szárított petrezselymet adni hozzá. Forraljuk össze és kész.

Kuglóf

Hozzávalók:

- 6 tojás
- 6 kávéscsésze liszt
- 6 kcs cukor
- 1 kcs víz
- 1 kcs olaj
- fél cs. sütőpor
- késhegynyi só

Kotorjuk elő a háztartás legkisebb kávéscsészéjét és csak addig töltsük, ameddig kávét tennénk bele. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá és tegyük a hűtőbe. A sárgáját a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a lisztet a sütőport, a vizet az olajat, majd keverjük össze. Egy kevés tojáshabbal lazítsuk fel a masszát, majd a többi habot is forgassuk bele óvatosan, nehogy összetörjön a hab.



Itt lehet extrázni: kettészedni, az egyikbe vaníliás cukrot keverni /esetleg citromlét, reszelt citromhéjat/, a másikba kakaóport. A kuglófformát jó vastagon vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel, öntsük bele a tésztát és süssük meg.
Kicsit ünnepivé lehet tenni, ha miután kihűlt, leöntjük csokimázzal. Ha véletlenül marad, jó másnap tejjel, kakaóval reggelire.

Előkészítés körülbelül 20 perc, ha Csipet is "segít" és közben ki kell pecáznom a mosogatóból vagy az előkészített hozzávalókat elkoboznom, mielőtt beterítené vele a lakást akkor valamivel tovább tart.

Sütési idő: előmelegített sütőbe tenni és rögtön levenni közepesnél kisebb lángra, egy órát sütni, ha tűre már nem tapad semmi akkor kész. Ez az idő gázsütőre érvényes, a Sütési idő villanysütővel: 150 fokon 1 óra.

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek