Csodás fotókon a Trianon utáni Erdély: több ezer kép vált elérhetővé

Fotótér néven új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzétesznek, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza.

A képválogatás alapját a nemzeti könyvtár közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtára jelenti. A most kikerült két gyűjteményből mi Szabó Dénes erdélyi fotográfus képeiből válogattunk 15 felvételt, hogy olvasóinkat is felhívjuk: böngésszék és osszák meg az archívum képeit, és ha felismerik a képeken lévő helyszíneket, szereplőket, segítsenek pontosítani a képek leírását! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Szabó Dénes most bemutatott képei az 1920-as, ’30-as és ’40-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják, miközben érzékeltetik a táj természeti szépségeit is. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata, és kontrasztként a második világháború szörnyű pusztítása is. Érdemes elmerülni az óriási gyűjteményben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra