Csodás fotókon a Trianon utáni Erdély: több ezer kép vált elérhetővé

Fotótér néven új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzétesznek, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza.

A képválogatás alapját a nemzeti könyvtár közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtára jelenti. A most kikerült két gyűjteményből mi Szabó Dénes erdélyi fotográfus képeiből válogattunk 15 felvételt, hogy olvasóinkat is felhívjuk: böngésszék és osszák meg az archívum képeit, és ha felismerik a képeken lévő helyszíneket, szereplőket, segítsenek pontosítani a képek leírását! 

Szabó Dénes most bemutatott képei az 1920-as, ’30-as és ’40-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják, miközben érzékeltetik a táj természeti szépségeit is. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata, és kontrasztként a második világháború szörnyű pusztítása is. Érdemes elmerülni az óriási gyűjteményben!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.