Csodás fotókon a Trianon utáni Erdély: több ezer kép vált elérhetővé

Fotótér néven új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzétesznek, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza.

A képválogatás alapját a nemzeti könyvtár közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtára jelenti. A most kikerült két gyűjteményből mi Szabó Dénes erdélyi fotográfus képeiből válogattunk 15 felvételt, hogy olvasóinkat is felhívjuk: böngésszék és osszák meg az archívum képeit, és ha felismerik a képeken lévő helyszíneket, szereplőket, segítsenek pontosítani a képek leírását! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Szabó Dénes most bemutatott képei az 1920-as, ’30-as és ’40-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják, miközben érzékeltetik a táj természeti szépségeit is. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata, és kontrasztként a második világháború szörnyű pusztítása is. Érdemes elmerülni az óriási gyűjteményben!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.