Kóstoltad már a lasagnét extra sajtos-ricottás réteggel?

Ha nem, akkor ezzel emeld egy magasabb szintre ezt a klasszikust. Egy kis krémes, fokhagymás-sajtos réteg nagyon jót tesz ennek a finomságnak, amit ha így készítesz, akkor akár a besamelt ki is hagyhatod a tetejéről.

Az újramelegített savóból készülő ricotta egy alapvetően tejízű, csak egy kicsit darabos, inkább krémes állagú tejtermék, míg a túró rögösebb, darabosabb állagú, savanykás, karakteresebb ízű hozzávaló. Ebben a receptben jobb a kissé krémesebb változat, amit egy kis fokhagymával és sajttal dobtunk fel.

Így még érdekesebb.
Így még érdekesebb.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre:

  • 9 darab lasagnelap
  • 30 deka darált sertéshús
  • 1 kisebb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 deci tejszín
  • 400 gramm hámozottparadicsom-konzerv kissé összevágva
  • 4 darab fokhagymagerezd apróra vágva
  • 20 deka ricotta
  • 15 deka natúr krémsajt
  • 0.5 bögre reszelt parmezán
  • 1 bögre reszelt trappista
  • 5 deka liszt (a besamelhez)
  • 5 deka vaj
  • 0.5 deka tej
  • ízlés szerint só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 0.5 deci vörösbor
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt dinszteld meg, majd tedd rá a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párold, amíg kifehéredik a hús. Sóval és borssal ízesítsd, majd mehet hozzá a paradicsom, a bor és a tejszín. Ízesítsd bazsalikommal, és főzd össze 10 perc alatt. 

Közben a vajat melegítsd fel, szórd bele a lisztet, majd néhány keverés után engedd fel a tejjel és sózd meg. Ha a szósz közepesen sűrű, tedd félre.

A ricottás réteghez keverd el a parmezánt, a ricottát, a natúr krémsajtot, majd ízesítsd sóval, oregánóval és bazsalikommal. 

Egy közepes méretű tepsit vagy jénait vékonyan olajozz ki, az alján egy kis ragu legyen, majd jöhetnek hármasával a tásztaemeletek, amik közepére kerülhet a ricottás réteg. Az egész tetejére öntsd a besamelt, majd a reszelt sajtot, és süsd készre 170 fokos sütőben úgy 35 perc alatt. 

Ricottatort, ami habkönnyű, illatos, szinte elolvad a szájban, elkészíteni pedig nem kerül többe 20 percnél – a többi a sütő és a friss levegő dolga.

Tovább »

Még több recept

Lasagne magyarosan: kolbásszal, pirospaprikával és egy kis baconnel

Egy klassz, magyaros lasagnét hoztunk, aminek alapja kissé lecsós lett, a raguban pedig egy kevés kolbász, szalonna és pirospaprika is helyet kapott.

március11., 06:00

Akár egy egyszerű grillezett hal mellett is finom a sült tök kecskesajttal és fűszeres gesztenyével

Ha még tovább fokoznád a fogás ünnepi hangulatát, készíts mellé fekete borsos-gyümölcsös meggyragut. Akár az ünnepi időszakban is klassz főétel, de egyszerű téli vacsoraként is bevetheted.

november26., 06:16

A grillezett kecskesajt bogyós gyümölcsökkel tökéletes ünnepi előétel

Ha a kecskesajt túl aromás neked, akár halloumival is készítheted ezt a fogást. Érdemes előételként tálalnod a karácsonyi vacsora indításaképp, nyáron pedig frissen grillezett gyümölcsökkel kerüljön a tányérra.

november27., 06:04

Ez a görög karácsonyi sütemény klasszul feldobja az ünnepi menüsort

Amikor a vendégek bejglire számítanak, lepd meg őket egy adag kourabiedesszel, vagy csak készítsd el egy téli hétvégén a családnak a görög hógolyókat.

november26., 06:16

Zabpehelylisztből is finom: paprikás palacsinta fokhagymás-zöldfűszeres ricottával töltve

Akár a lassan felszívódó zabpehelylisztből is elkészítheted ezt a sós palacsintát, ami a tetejére szórt füstölt paprikával lesz a legfinomabb. Ha szereted a csípőset és a mexikói hangulatot, a ricottához csilit, köményt és egy kevés kukoricát is adj!

március29., 06:00

Imádjuk a vörösáfonya-szószt, és most megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

A tengerentúlon hálaadás és karácsony környékén is feltálalnak belőle egy adagot, és nem is teszik rosszul, mert a legegyszerűbb húsok, fasírtok, húskenyér mellett remek. Inkább az a furcsa, ha nem válik a hétköznapi fogások részévé ez a klassz, pikáns gyümölcsragu, ami akár egy adag krumplipürét és sertésszeletet különlegessé varázsol. Ha találsz friss mentát, tálaláskor abból szórj a tetejére.

november27., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.