Kóstoltad már a lasagnét extra sajtos-ricottás réteggel?

Ha nem, akkor ezzel emeld egy magasabb szintre ezt a klasszikust. Egy kis krémes, fokhagymás-sajtos réteg nagyon jót tesz ennek a finomságnak, amit ha így készítesz, akkor akár a besamelt ki is hagyhatod a tetejéről.

Az újramelegített savóból készülő ricotta egy alapvetően tejízű, csak egy kicsit darabos, inkább krémes állagú tejtermék, míg a túró rögösebb, darabosabb állagú, savanykás, karakteresebb ízű hozzávaló. Ebben a receptben jobb a kissé krémesebb változat, amit egy kis fokhagymával és sajttal dobtunk fel.

Így még érdekesebb.
Így még érdekesebb.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre:

  • 9 darab lasagnelap
  • 30 deka darált sertéshús
  • 1 kisebb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 deci tejszín
  • 400 gramm hámozottparadicsom-konzerv kissé összevágva
  • 4 darab fokhagymagerezd apróra vágva
  • 20 deka ricotta
  • 15 deka natúr krémsajt
  • 0.5 bögre reszelt parmezán
  • 1 bögre reszelt trappista
  • 5 deka liszt (a besamelhez)
  • 5 deka vaj
  • 0.5 deka tej
  • ízlés szerint só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 0.5 deci vörösbor
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt dinszteld meg, majd tedd rá a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párold, amíg kifehéredik a hús. Sóval és borssal ízesítsd, majd mehet hozzá a paradicsom, a bor és a tejszín. Ízesítsd bazsalikommal, és főzd össze 10 perc alatt. 

Közben a vajat melegítsd fel, szórd bele a lisztet, majd néhány keverés után engedd fel a tejjel és sózd meg. Ha a szósz közepesen sűrű, tedd félre.

A ricottás réteghez keverd el a parmezánt, a ricottát, a natúr krémsajtot, majd ízesítsd sóval, oregánóval és bazsalikommal. 

Egy közepes méretű tepsit vagy jénait vékonyan olajozz ki, az alján egy kis ragu legyen, majd jöhetnek hármasával a tásztaemeletek, amik közepére kerülhet a ricottás réteg. Az egész tetejére öntsd a besamelt, majd a reszelt sajtot, és süsd készre 170 fokos sütőben úgy 35 perc alatt. 

Ricottatort, ami habkönnyű, illatos, szinte elolvad a szájban, elkészíteni pedig nem kerül többe 20 percnél – a többi a sütő és a friss levegő dolga.

Tovább »

Még több recept

Kompromisszumok nélkül finom: húsmentes lasagne vegán besamellel

Érdemes egy esélyt adnod ennek a fogásnak, ha újévtől egy kicsit könnyebb ételeket ennél.

2020. január2., 11:20

Lasagne vega, zöldséges változatban: gombával és parmezánnal

Nincs is jobb azoknál a könnyű, húsmentes ételeknél, aminek elfogyasztása után nem érezzük, hogy valami rendes étel is jöhetne már. Ez a gombás lasagne remekül laktat, és az extra parmezán és bazsalikom is jót tesz neki.

2020. március8., 06:04

Zabpehelylisztből is finom: paprikás palacsinta fokhagymás-zöldfűszeres ricottával töltve

Akár a lassan felszívódó zabpehelylisztből is elkészítheted ezt a sós palacsintát, ami a tetejére szórt füstölt paprikával lesz a legfinomabb. Ha szereted a csípőset és a mexikói hangulatot, a ricottához csilit, köményt és egy kevés kukoricát is adj!

2020. március29., 06:00

Barackos-joghurtos jégkrém nyárra – remek diétás desszert lehet belőle

Ne csak a gyerekeknek, magadnak is készíts belőle! Ha valami pofonegyszerű desszertet készítenél, ezt dobd össze a nyári grillvacsora végére! Édesítővel és cukormentes szörppel is ugyanolyan finom.

június15., 12:52

Brokkolileves parmezáncsipsszel

Parmezáncsipsszel, sült fokhagymával, de akár napon szárított sonkával a tetején is készülhet ez a gyors fogás, ami a diétádba is remekül beilleszthető.

június16., 10:44

Szénhidrátcsökkentett „lasagnemuffin”

Lasagnerajongóknak kötelező: olasz ízek tálban, szénhidrát és glutén nélkül, kétszer tíz perc alatt.

2020. március24., 06:00

Mustra