Ez a legegyszerűbb gombócrecept, amit édes és sós töltelékekkel is készíthetsz

A szilvás gombóc az az étel, aminek nem kell a cégér, a legjobb pedig az, hogy szilvát már egész évben kaphatunk, nem kell megvárni a szezonját sem. Ha pedig mással töltenéd meg, arra is millió lehetőséged van.

Ha még érdekesebbé tennéd az egészet, készíts lekváros, barackos, fahéjas, csokis, túrókrémes, gesztenyés vagy meggyes gombócokat. Ezzel az alaprecepttel akár sós tölteléket is választhasz bele, így készülhet darált húsos, lila hagymás-juhtúrós, de akár spenótos-kecskesajtos változat is. Utóbbi egy klassz sajtos vagy sült paprikás szósz tetején lesz a legfinomabb. 
 

Azért szilvával a legfinomabb.
Azért szilvával a legfinomabb.HiddenCatch

Hozzávalók:

  • 1 kiló sós vízben megfőzött burgonya
  • 30 deka liszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 teáskanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Törd át a még meleg, főtt burgonyát krumplinyomón, majd hagyd kihűlni. Üsd a közepébe a tojást, kanalazd bele a vajat. Dolgozd el, majd kezdd fokozatosan hozzáadni a lisztet addig, amíg a tészta jól összeáll. 

Nyújsd ki félcentisre, majd vágd össze késsel 8-10 centis kockákra, és kanalazd rá azt a tölteléket, amit választottál. Tedd lobogó vízbe, és ha feljön a tetejére, adj még neki egy percet, majd kanalazd ki. Vajban pirított zsemlemorzsába forgasd meg, és végül porcukorral tálald. 

kapcsolódó Profi sós és édes gombócok otthon!
Profi sós és édes gombócok otthon!

A Gourmet Fesztivál csak a kezdet! Így késztsd el a legízletesebb gombócételeket egyszerűen, házilag

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a marharagu nálunk klassz, zöldséges gombócokkal lett még tartalmasabb

Nemcsak gazdagabb, de finomabb is ez a ragu ezekkel az egyszerűen összedobható gombócokkal, amik segítenek abban, hogy megúszd a köretproblémát. Savanyított céklával, friss, kovásszal készült kenyérrel a legfinomabb.

2020. október28., 06:08

Isteni, őszi tökleves baconnel: gyors recept hétköznapokra

A sütőtök egy kisebb háztartásban megsütve általában annyi szeletet eredményez, amivel az ember nem biztos, hogy azonnal megbirkózik. Másnap még finom, de már nem sült tökként fogyasztanád, akkor jöhetnek a remek turmixok, sütemények, vagy ez a remek, őszi leves. Levesbetétként egy kis bacon és pirított dió keveréke került bele, de fűszeres tökmaggal is TÖKéletes.

október15., 12:52

Ebédről maradt köret: így csináld a sült rizst!

Kedvenceink azok a zero waste fogások, amiknek „második felvonása” sem véleményes, éppenhogy ehető saláta vagy leves, hanem határozottan felveszi a harcot eredeti verziójával. Nálunk az ebédről maradt köretből készült vacsorára ez a remek rizs, ami nemcsak versenybe szállt köretként tálalt önmagával, de simán el is verte az ízek versenyében.

október10., 15:24

Tarja elegánsan, ne is gondolkozz tovább a vacsorán!

Az egyszerű tarjából is lehet elegáns fogás, ha találsz egy-egy olyan köretet, amitől egy kicsit különlegesebb lesz. Itt az ősz, úgyhogy minden okunk megvan arra, hogy a főtt és a sült gesztenyét is vadul használni kezdjük. Előbbi köretekben, ragukban és töltelékként, utóbbi pedig egészséges snack formájában a legfinomabb.

október12., 11:20

Kímélő hétvégi fogás: sült karaj őszi, kecskesajtos-diós salátában

Ha valami könnyűt ennél annak érdekében, hogy elkerüld az őszi pluszkilókat, keverd kedvenc húsaid egy-egy remek, gazdag salátába. Így az ismerős ízekről sem kell lemondanod, miközben jóval kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe.

október17., 10:24

Almás amerikai palacsinta mandulalikőrös raguval és pirított, mézes dióval

Ha  a dió helyett pekándiót, a méz helyett juharszirupot használsz, a tengerentúl hangulatát is megidézheted ezzel a gyors reggelivel. Ha aznap nem szállsz autóba, egy löttyintés mandulalikőr még akár reggel is simán elfér ebben a fűszeres raguban.

október15., 09:24

Mustra