Ez a legegyszerűbb gombócrecept, amit édes és sós töltelékekkel is készíthetsz

A szilvás gombóc az az étel, aminek nem kell a cégér, a legjobb pedig az, hogy szilvát már egész évben kaphatunk, nem kell megvárni a szezonját sem. Ha pedig mással töltenéd meg, arra is millió lehetőséged van.

Ha még érdekesebbé tennéd az egészet, készíts lekváros, barackos, fahéjas, csokis, túrókrémes, gesztenyés vagy meggyes gombócokat. Ezzel az alaprecepttel akár sós tölteléket is választhasz bele, így készülhet darált húsos, lila hagymás-juhtúrós, de akár spenótos-kecskesajtos változat is. Utóbbi egy klassz sajtos vagy sült paprikás szósz tetején lesz a legfinomabb. 
 

Azért szilvával a legfinomabb.
Azért szilvával a legfinomabb.Fotó: HiddenCatch

Hozzávalók:

  • 1 kiló sós vízben megfőzött burgonya
  • 30 deka liszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 teáskanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Törd át a még meleg, főtt burgonyát krumplinyomón, majd hagyd kihűlni. Üsd a közepébe a tojást, kanalazd bele a vajat. Dolgozd el, majd kezdd fokozatosan hozzáadni a lisztet addig, amíg a tészta jól összeáll. 

Nyújsd ki félcentisre, majd vágd össze késsel 8-10 centis kockákra, és kanalazd rá azt a tölteléket, amit választottál. Tedd lobogó vízbe, és ha feljön a tetejére, adj még neki egy percet, majd kanalazd ki. Vajban pirított zsemlemorzsába forgasd meg, és végül porcukorral tálald. 

Profi sós és édes gombócok otthon!
Profi sós és édes gombócok otthon!

A Gourmet Fesztivál csak a kezdet! Így késztsd el a legízletesebb gombócételeket egyszerűen, házilag

Tovább »

Még több recept

Egy adag medvehagymás tojáskrémnél nem is kell egyszerűbb és finomabb vacsora

Csak dobd össze a tojáskrémet ugyanúgy, ahogy szoktad, és tedd még finomabbá egy adag medvehagymával. Ha melegen jobban szereted, egy adag sült hagymával és füstölt sajttal grillezd néhány szelet kenyéren.

április5., 06:00

Készítsd a pogácsát túróval és sült hagymával, úgy még finomabb lesz!

A pogácsa örök dzsóker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy kis májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is tökéletes, már ha marad belőle.

április3., 06:04

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Te is rajongod az olvadt sajtot? Süsd rá egy adag gombával és csirkemellel készült tésztára!

Na jó, hát az olvadt sajtot ki ne szeretné? Ha legszívesebben te is mindenre reszelnél egy adagot, tedd meg ezzel a jó kis gombás-rozmaringos tésztával, amit mi tálaláskor egy fél biocitrom héjával dobtunk fel.

április7., 06:00

Medvehagymát a rösztibe? Naná, hogy jól fog illeni bele!

A röszti egy jó kis gyors, költséghatékony étel, amit általában mindenki szeret, aki a krumplit, a lángost, a palacsintát és a klassz, hideg tejfölt a tetején. Medvehagymával és hús nélkül gyors vega vacsora lesz belőle.

április5., 06:00

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Mustra