Ez a legegyszerűbb gombócrecept, amit édes és sós töltelékekkel is készíthetsz

A szilvás gombóc az az étel, aminek nem kell a cégér, a legjobb pedig az, hogy szilvát már egész évben kaphatunk, nem kell megvárni a szezonját sem. Ha pedig mással töltenéd meg, arra is millió lehetőséged van.

Ha még érdekesebbé tennéd az egészet, készíts lekváros, barackos, fahéjas, csokis, túrókrémes, gesztenyés vagy meggyes gombócokat. Ezzel az alaprecepttel akár sós tölteléket is választhasz bele, így készülhet darált húsos, lila hagymás-juhtúrós, de akár spenótos-kecskesajtos változat is. Utóbbi egy klassz sajtos vagy sült paprikás szósz tetején lesz a legfinomabb. 
 

Azért szilvával a legfinomabb.
Azért szilvával a legfinomabb.Fotó: HiddenCatch

Hozzávalók:

  • 1 kiló sós vízben megfőzött burgonya
  • 30 deka liszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 teáskanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Törd át a még meleg, főtt burgonyát krumplinyomón, majd hagyd kihűlni. Üsd a közepébe a tojást, kanalazd bele a vajat. Dolgozd el, majd kezdd fokozatosan hozzáadni a lisztet addig, amíg a tészta jól összeáll. 

Nyújsd ki félcentisre, majd vágd össze késsel 8-10 centis kockákra, és kanalazd rá azt a tölteléket, amit választottál. Tedd lobogó vízbe, és ha feljön a tetejére, adj még neki egy percet, majd kanalazd ki. Vajban pirított zsemlemorzsába forgasd meg, és végül porcukorral tálald. 

Profi sós és édes gombócok otthon!
Profi sós és édes gombócok otthon!

A Gourmet Fesztivál csak a kezdet! Így késztsd el a legízletesebb gombócételeket egyszerűen, házilag

Tovább »

Még több recept

Készíts karácsonyra gesztenyés kekszet mandarinnal!

Az ünnepi lakomák után másnap reggel nem is kell más, csak egy nagy adag tejeskávé vagy matcha latte és néhány falat ezekből a kekszekből. Ha egészségesebb változatban készítenéd, zabliszttel és kedvenc édesítőddel dobd össze.

november20., 06:24

Idén a tojáslikőrt mézeskalácsfűszerekkel dobd fel!

Naná, hogy nem telhet el a december néhány adag tojáslikőr elpusztítása nélkül. Előbb kell egy teszt a tökéletes receptért, aztán egy próbaüzem, utána még egy, hogy biztosra menjünk, aztán jönnek az ünnepek, amiken kötelező. Ha a megszokott változatot idén feldobnád, egy kis kanál mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítsd!

november22., 06:04

Ez a marharagu nálunk klassz, zöldséges gombócokkal lett még tartalmasabb

Nemcsak gazdagabb, de finomabb is ez a ragu ezekkel az egyszerűen összedobható gombócokkal, amik segítenek abban, hogy megúszd a köretproblémát. Savanyított céklával, friss, kovásszal készült kenyérrel a legfinomabb.

október28., 06:08

Garnéla és édeskömény: különleges, mégis egyszerűen elkészíthető leves a végeredmény

Ha idén karácsony környékén a halat valami másra cserélnéd, próbáld ki ezt a levest garnélával és édesköménnyel. Tökéletes fogás az ünnepek második és harmadik napján is, amikor már semmi kedved a nehéz ételekhez.

november21., 06:24

Sülthagyma-leves kecskesajttal – hétköznap és ünnepekkor is bevetheted

Egy-egy egyszerű fogás előtt érdemes tálalnod ezt az aromás levest, ami akkor a legfinomabb, ha nem marad ki belőle egy kevés fehérbor sem.

november22., 06:04

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.