Ha még érdekesebbé tennéd az egészet, készíts lekváros, barackos, fahéjas, csokis, túrókrémes, gesztenyés vagy meggyes gombócokat. Ezzel az alaprecepttel akár sós tölteléket is választhasz bele, így készülhet darált húsos, lila hagymás-juhtúrós, de akár spenótos-kecskesajtos változat is. Utóbbi egy klassz sajtos vagy sült paprikás szósz tetején lesz a legfinomabb.
Hozzávalók
- 1 kiló sós vízben megfőzött burgonya
- 30 deka liszt
- 1 nagyobb tojás
- 1 teáskanál puha vaj
Elkészítés:
Törd át a még meleg, főtt burgonyát krumplinyomón, majd hagyd kihűlni. Üsd a közepébe a tojást, kanalazd bele a vajat. Dolgozd el, majd kezdd fokozatosan hozzáadni a lisztet addig, amíg a tészta jól összeáll.
Nyújsd ki félcentisre, majd vágd össze késsel 8-10 centis kockákra, és kanalazd rá azt a tölteléket, amit választottál. Tedd lobogó vízbe, és ha feljön a tetejére, adj még neki egy percet, majd kanalazd ki. Vajban pirított zsemlemorzsába forgasd meg, és végül porcukorral tálald.