Hát egy kis crème brûlée-t már csak megehetünk hétköznap délután

Már megint egy olyan desszert, ami csak azért tűnik elkészíthetetlen különlegességnek, mert különleges a neve, mert francia, és mert az ember fél órán át keresi hozzá a karaktereket a billentyűzeten. Pedig ez a finom, karamelles desszert egyszerűen összeállítható, simán belefér egy-egy hétköznap este is.

Crème brûlée-t készíteni nem nehéz, egyszerűen van a receptjében egy-két fura, ám egyáltalán nem bonyolult technika. Gőzben sütjük, és a végén kicsit megégetjük a cukrot a tetején, egyébkét pedig amolyan pudingféle ez is, csak egy kicsit finomabb, mint a többi. Készíts az édes krém mellé egy fanyar, hideg grapefruitos salátát citromfűvel és mentával, az tökéletesen kiegészíti. 

Egy falatka nem árthat.
Egy falatka nem árthat.Fotó: Juanmonino

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 deci tejszín
  • 2 deci tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka cukor (és még néhány kanál a tetejére)
  • 6 tojássárgája
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Egy kicsit izgalmas karamellás változat készül most ebből a klasszikus és nagyon egyszerű krémből. Karamellizáld a cukor felét egy serpenyőben kis lángon, keverd hozzá a tejet, a sót, a vaníliát és a tejszínt. A tojássárgáját ezek után keverd össze a maradék cukorral, majd öntsd hozzá a karamellel készült tejes keveréket, amikor az már langyosra hűlt.

Szűrd a krémet hőálló tálakba, amiket előzőleg forró vízzel feltöltött, mély tepsibe tettél. Ezek után a tálak mehetnek a sütőbe addig, amíg a krém megszilárdul – ez legalább fél óra lesz. (Viszonylag alacsony hőfokon, 140-150 fokon süsd.) Hagyd őket kihűlni, majd szórd meg a kihűlt krémet (barna) cukorral. Karamellizáló pisztollyal (vagy a sütő grill fokozatán, vagy forró kanállal) égesd rá a cukrot a krémek tetejére.

Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára
Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább »
20%
3990 Ft
3192 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft

Még több recept

Ismerd meg az egészséges fagyit: glutén-, tej-, tojás-, cukormentesen

A „nice cream”-et banánfagyiként is ismerheted, nem véletlenül: az eredeti verzió fő alapanyaga a fagyasztott banán turmixolva és ízlés szerint felhájpolva más gyümölcsökkel vagy kakaóval például. De más gyümölcsökből, mondjuk eperből, málnából, erdeigyümi-keverékből, mangóból is készülhet. Tejmentes, gluténmentes, cukormentes, tojásmentes, vegán.

május12., 06:00

Reggeli csokis avokádósmoothie – kávéval még finomabb!

Ha a reggeli kávédat összekötnéd egy egészséges turmixszal, dobj a smoothie-makerbe egy érett avokádót, egy adag kávét és jó sok jó minőségű kakaóport. Nálunk mindig kerül ebbe az italba egy adag kurkuma és fahéj is – állítólag mindkettő nagyon egészséges.

október18., 06:08

Még egy almás süti őszre, ezúttal karamelldarabokkal

Karamelldarabokkal dobtuk fel ezt az egyszerű sütit, mert tudjuk, milyen jó barátok, és ha hétvége lenne, még egy kis krémsajtos sóskaramell-öntetet is készítenénk a szeletekre. Mivel hétköznap készült, így maradt az expressz változat, de szerencsére abban sem kellett csalódnunk.

szeptember19., 06:04

Csirkés-tojásos rizs – gyors, ázsiai hangulatú vacsora friss zöldfűszerekkel

Snidlinget és citromfüvet is bőven adtunk ehhez a vacsorára is kiváló fogáshoz, ami remek alap arra, hogy minden évszakban a megfelelő zöldségek kerüljenek bele. Párolt gyökérzöldségekkel épp ugyanolyan finom, mint zöldborsóval és fokhagymával.

október18., 06:08

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Bogyósgyümölcs-crumble – ehhez nem kell mesterszakácsnak lenned

A crumble, vagyis a morzsasüti egy pofonegyszerű angol édesség, aminek lényege az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Rendkívül ronda desszert, de pont így szeretjük.

február9., 09:20

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.