Hát egy kis crème brûlée-t már csak megehetünk hétköznap délután

Már megint egy olyan desszert, ami csak azért tűnik elkészíthetetlen különlegességnek, mert különleges a neve, mert francia, és mert az ember fél órán át keresi hozzá a karaktereket a billentyűzeten. Pedig ez a finom, karamelles desszert egyszerűen összeállítható, simán belefér egy-egy hétköznap este is.

Crème brûlée-t készíteni nem nehéz, egyszerűen van a receptjében egy-két fura, ám egyáltalán nem bonyolult technika. Gőzben sütjük, és a végén kicsit megégetjük a cukrot a tetején, egyébkét pedig amolyan pudingféle ez is, csak egy kicsit finomabb, mint a többi. Készíts az édes krém mellé egy fanyar, hideg grapefruitos salátát citromfűvel és mentával, az tökéletesen kiegészíti. 

Egy falatka nem árthat.
Egy falatka nem árthat.Fotó: Juanmonino

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 deci tejszín
  • 2 deci tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka cukor (és még néhány kanál a tetejére)
  • 6 tojássárgája
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Egy kicsit izgalmas karamellás változat készül most ebből a klasszikus és nagyon egyszerű krémből. Karamellizáld a cukor felét egy serpenyőben kis lángon, keverd hozzá a tejet, a sót, a vaníliát és a tejszínt. A tojássárgáját ezek után keverd össze a maradék cukorral, majd öntsd hozzá a karamellel készült tejes keveréket, amikor az már langyosra hűlt.

Szűrd a krémet hőálló tálakba, amiket előzőleg forró vízzel feltöltött, mély tepsibe tettél. Ezek után a tálak mehetnek a sütőbe addig, amíg a krém megszilárdul – ez legalább fél óra lesz. (Viszonylag alacsony hőfokon, 140-150 fokon süsd.) Hagyd őket kihűlni, majd szórd meg a kihűlt krémet (barna) cukorral. Karamellizáló pisztollyal (vagy a sütő grill fokozatán, vagy forró kanállal) égesd rá a cukrot a krémek tetejére.

Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára
Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább »

Még több recept

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

november20., 09:20

A nagy gasztroátverés: karamellás-almás, sütőben sült fánkok

Íme a gasztronómia szilikonmelle, a desszertek SUV-ja.

október22., 12:00

Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalács-fűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

november15., 10:44

Egy különleges teás édesség: Earl Grey panna cotta

A tea valami nagyon különlegeset csinál ezzel az egyszerű, olasz édességgel.

október29., 10:40

Vargányás, tejszínes sertésszűzcsíkok egyszerűen – házi tésztával tálald!

...De azért vajas pirítóssal is lecsúszik.

november19., 09:24

Mediterrán változatban: húskenyér fekete olívával és aszalt paradicsommal

Millióféle húskenyér létezik, mi most olaszosan készítettük el a szeletelhető gigafasírtot.

november15., 11:24

Mustra