Hát egy kis crème brûlée-t már csak megehetünk hétköznap délután

Már megint egy olyan desszert, ami csak azért tűnik elkészíthetetlen különlegességnek, mert különleges a neve, mert francia, és mert az ember fél órán át keresi hozzá a karaktereket a billentyűzeten. Pedig ez a finom, karamelles desszert egyszerűen összeállítható, simán belefér egy-egy hétköznap este is.

Crème brûlée-t készíteni nem nehéz, egyszerűen van a receptjében egy-két fura, ám egyáltalán nem bonyolult technika. Gőzben sütjük, és a végén kicsit megégetjük a cukrot a tetején, egyébkét pedig amolyan pudingféle ez is, csak egy kicsit finomabb, mint a többi. Készíts az édes krém mellé egy fanyar, hideg grapefruitos salátát citromfűvel és mentával, az tökéletesen kiegészíti. 

Egy falatka nem árthat.
Egy falatka nem árthat.Juanmonino

Hozzávalók 2 személyre

  • 3 deci tejszín
  • 2 deci tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka cukor (és még néhány kanál a tetejére)
  • 6 tojássárgája
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Egy kicsit izgalmas karamellás változat készül most ebből a klasszikus és nagyon egyszerű krémből. Karamellizáld a cukor felét egy serpenyőben kis lángon, keverd hozzá a tejet, a sót, a vaníliát és a tejszínt. A tojássárgáját ezek után keverd össze a maradék cukorral, majd öntsd hozzá a karamellel készült tejes keveréket, amikor az már langyosra hűlt.

Szűrd a krémet hőálló tálakba, amiket előzőleg forró vízzel feltöltött, mély tepsibe tettél. Ezek után a tálak mehetnek a sütőbe addig, amíg a krém megszilárdul – ez legalább fél óra lesz. (Viszonylag alacsony hőfokon, 140-150 fokon süsd.) Hagyd őket kihűlni, majd szórd meg a kihűlt krémet (barna) cukorral. Karamellizáló pisztollyal (vagy a sütő grill fokozatán, vagy forró kanállal) égesd rá a cukrot a krémek tetejére.

kapcsolódó Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára
Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

2021. október18., 12:52

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mustra