Hát egy kis crème brûlée-t már csak megehetünk hétköznap délután

Már megint egy olyan desszert, ami csak azért tűnik elkészíthetetlen különlegességnek, mert különleges a neve, mert francia, és mert az ember fél órán át keresi hozzá a karaktereket a billentyűzeten. Pedig ez a finom, karamelles desszert egyszerűen összeállítható, simán belefér egy-egy hétköznap este is.

Crème brûlée-t készíteni nem nehéz, egyszerűen van a receptjében egy-két fura, ám egyáltalán nem bonyolult technika. Gőzben sütjük, és a végén kicsit megégetjük a cukrot a tetején, egyébkét pedig amolyan pudingféle ez is, csak egy kicsit finomabb, mint a többi. Készíts az édes krém mellé egy fanyar, hideg grapefruitos salátát citromfűvel és mentával, az tökéletesen kiegészíti. 

Egy falatka nem árthat.
Egy falatka nem árthat.Juanmonino

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 deci tejszín
  • 2 deci tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka cukor (és még néhány kanál a tetejére)
  • 6 tojássárgája
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Egy kicsit izgalmas karamellás változat készül most ebből a klasszikus és nagyon egyszerű krémből. Karamellizáld a cukor felét egy serpenyőben kis lángon, keverd hozzá a tejet, a sót, a vaníliát és a tejszínt. A tojássárgáját ezek után keverd össze a maradék cukorral, majd öntsd hozzá a karamellel készült tejes keveréket, amikor az már langyosra hűlt.

Szűrd a krémet hőálló tálakba, amiket előzőleg forró vízzel feltöltött, mély tepsibe tettél. Ezek után a tálak mehetnek a sütőbe addig, amíg a krém megszilárdul – ez legalább fél óra lesz. (Viszonylag alacsony hőfokon, 140-150 fokon süsd.) Hagyd őket kihűlni, majd szórd meg a kihűlt krémet (barna) cukorral. Karamellizáló pisztollyal (vagy a sütő grill fokozatán, vagy forró kanállal) égesd rá a cukrot a krémek tetejére.

kapcsolódó Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára
Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Dióval töltött mézes-vaníliás nektarinok

Hidegen és melegen is finom ez a remek desszert, amit akár vegán változatban is egyszerűen elkészíthetsz.

július7., 12:52

Fűszeres padlizsánsaláta ázsiai hangulatban – köretként is bevetheted

A padlizsánsaláta úgy is tökéletes, ha az ember egy kis fokhagymával és joghurttal keveri el a grillezett és felkockázott szeleteket. És ha már van belőlük, miért ne lehetne a másik fele még ennél is izgalmasabb?

szeptember26., 11:24

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Mustáros-juharszirupos lazac: egy isteni különlegesség hétvégére

Ettől a két extra hozzávalótól igazán különlegesek lesznek a lazacszeletek. Tálalhatod tészta mellett, de akár egy zöldfűszeres, sós gofrit összedobhatsz mellé a különlegesség kedvéért.

szeptember23., 12:52

Karamellás-barackos jégkrémpite – imádni fogod, mennyire egyszerűen elkészül

Ne süss semmit a kánikulában, ha nem muszáj! Szereted a karamell és a barack ízét? Akkor hajrá, ezt a klassz pitét dobd össze!

június28., 12:52

Rizses hús új szinteken: krémes, rizses csirkeegytál

Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.

szeptember24., 12:52

Mustra