A tavalyi év kedvenc külföldi úti céljai itt vannak a szomszédban!

Vadregényes tájakért, bájos városkákért és izgalmas történetekért nem kell messze menni – elég, ha körbenézel a környező országokban. Olyan külföldi úti célokat ajánlunk, amik tavaly a szívünkbe lopták magukat.

Az izlandi gejzírek és a futurisztikus, nyüzsgő Tokió továbbra is vezeti a bakancslistámat, de az elmúlt év tanulsága, hogy nem kell több ezer kilométert utazni vagy egyáltalán repülőre ülni, hogy mesebeli tájakon túrázhassak vagy bűbájos városokat járhassak be. A határon túl néhány órányi autóútra olyan helyekre bukkantam, amiket idén feltétlenül meg kell látogatnod, ha eddig kimaradtak.

Városnézés Nagyváradon

Számomra az elmúlt év nagy meglepetése Nagyvárad volt. A román határ mellett fekvő város az utóbbi évtizedben rengeteget fejlődött, nem csak éttermek és szállodák nyíltak a Sebes-Körös mentén, vagy szépült a belvárosi utcakép, a múzeumok is fejlődtek. A bűbájos színes házak között lépten-nyomon a magyar történelem emlékeire bukkanni. A székesegyház Szent László ereklyéjét őrzi, akinek a sírját a helyi történészek és régészek szeretnék mielőbb feltárni a vár alatt. A Nagyváradi Állami Színház szomszédságában az Ady-rajongók zarándokhelye, az Astoria Hotel és az alatta található EMKE igazi irodalomtörténeti kincs, ugyanis a költő egy ideig a harmadik emeleti tornyos szobában szállt meg, és a kávéházban ismerkedett meg Lédával, aki később a magyar költészet egyik ikonikus múzsája lett.

Szent László sírja a nagyváradi vár alatt fekszik
Szent László sírja a nagyváradi vár alatt fekszik

A város szállodáit az alatta húzódó termálvízhálózat látja el, ezért ha csak egy kis pihenésre vágysz, ki sem kell tenned a lábad a hotelből. A Nymphaea Aquaparkban pedig lazíthatsz a törökfürdőben, vagy csúszhatsz a beltéri csúszdákon. Nagyvárad Budapestről mindössze három és fél óra autóutat jelent, ráadásul mivel csak kevesen fedezték fel maguknak, nem kell sehol sem tömegre számítanod, és az árak is abszolút megfizethetők.

Kísértethistória Bajmóc várában

A legbeszédesebb történelmi emlékek a kastélyok és a várak, amik nem csak az egykori szokásokról és mindennapokról mesélhetnek, némelyikük kísértethistóriáknak is otthont ad. A Felvidéken található, várárokkal körülvett, tornyos bajmóci várkastély a középkorban a magyar végvárlánc egyik tagja volt,  az előtte álló hétszáz éves fát pedig a mendemondák szerint még Csák Máté ültette, ráadásul az épületnek saját kísértete van, egy feketébe öltözött nő, aki éjszakánként csecsemőjével a karján rója a folyosókat.

A bajmóci várnak saját barlangrendszere és kísértete van
A bajmóci várnak saját barlangrendszere és kísértete van

A legenda szerint az asszonyt férje hűtlenséggel vádolta meg, és ártatlanságát úgy bizonyíthatta, hogy kiugrik az egyik toronyból az isteni gondviselésre bízva magát. A történet végkimenetelét már sejthetjük, arra azonban valószínűleg már sosem derül fény, hogy a nő valóban hűtlen volt-e, vagy a férj következtetésébe csúszott hiba. A vár másik érdekessége az alatta található cseppkőbarlang, ami szintén látogatható.

Túrák Szlovéniában

Szlovénia a túrázók és a természetkedvelők paradicsoma. A Windows háttérképeket megszégyenítő Bledi-tó környékén a testmozgás több műfaján keresztül gyönyörködhetsz a kristálytiszta víz és a távoli hegyek látványában. Körbejárhatod a tavat gyalog, vagy bérelhetsz biciklit, a közepén álló templomos kis szigetre pedig plentával, vagyis az ezekre az utakra specializálódott csónakkal juthatsz ki.

Bledtől négy kilométerre a Vintgar-szurdok Radovna nevű folyója felett kirándulhatsz fahidakon, amik a Sum-vízesésig vezetnek. Ha Bohinjban jársz, nem érdemes kihagynod a Vogel csúcsát sem, ahová kabinos felvonóval juthatsz. Az 1500 méteres magasságból gyönyörű kilátás nyílik a szemben sorakozó hegyekre és az alattuk fekvő tóra. A csúcs télen síparadicsomként működik, jó időben pedig több túraútvonalát is bejárhatod. De Szlovéniában nem csak a magasságokat, a mélységeket is felfedezheted. 

Párás hegyvonulat, kristálytiszta tó, sziget templommal – ez Bled
Párás hegyvonulat, kristálytiszta tó, sziget templommal – ez Bled

A Postojna-barlang látogatható, öt kilométeres szakaszából három és felet kisvasúttal tehetsz meg, onnantól pedig vezetéssel barangolhatsz az elképesztő cseppkőképződmények között, ráadásul a túra végén barlangi gőtét is láthatsz.

Hétvége Prágában

Prága tökéletes helyszíne lehet egy romantikus hétvégének macskaköves utcácskáival, a rajta átringó Moldvával és a hangulatos éttermeivel. A városban egymást érik a látnivalók. Az Óváros téren megtalálhatod a híres csillagászati órát, az Orlojt, és innen indulnak ingyenes idegenvezetések is. Innen a Várnegyedbe a Károly hídon át juthatsz, a Szent Vitus-székesegyházig egy hegyi túrának megfelelő séta vezet, ami igencsak megéri a mászást. Az Arany utcácskában kukucskálhatsz be Franz Kafka egykori otthonába is.

Prága Óvárosából a Károly híd vezet a Várnegyedbe
Prága Óvárosából a Károly híd vezet a Várnegyedbe

A város utcáin egymást érik az éttermek. A legtöbb cseh étel, mint a knédli káposztával és marhával, vagy a vízi hulla nevű sörkorcsolya, húsos, de a gasztronómiai élvezetekről a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk, nekik ott van a kulajda, vagyis a kapros, tejfölös gombaleves vagy a lecsó helyi változatban. A prágai street food nagy slágere a kürtőskalács, amit nem hagyományos formájában, hanem töltve is árulnak, és természetesen a sört sem hagyhatod ki.

Busszal nyolc óra alatt juthatsz Prágába – például a Flixbusz járataival –, kocsival pedig már öt óra alatt ott lehetsz. A városnézést ezért könnyen belesűrítheted akár egy hétvégébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek