Kevés profibb stílustanácsadó van Kate Mossnál. Mutatjuk!

A 44 éves modell tudja, hogyan legyünk egyszerre bohémek és elegánsak.

“Kate Moss-t az teszi rendkívülivé, hogy teljesen hétköznapi” – mondta korunk egyik legmeghatározóbb szupermodelljéről az amerikai művész, Alex Katz még 2003-ban. Az idén 44 éves modell egyedülálló, laza de mégis elegáns stílusa valóban nagyban befolyásolta az elmúlt két évtized öltözködési szokásait, ezért a Vogue.com készített egy összeállítást azokról a jól bevált trükkökről, amik mára Moss védjegyeivé váltak. Részletek a hajtás után!

1. Maradj hű a saját stílusodhoz

Ha egyetlen szóval kellene leírni a brit modell stílusát, akkor az a punk-rocker vonal, ugyanis Moss olykor minimalista alapruhatárában ott van a szűk fekete farmer és a motoros dzseki, amiket gyakran kombinál rojtos darabokkal vagy kalappal és persze napszemüveggel.

2. Vedd figyelembe az alkatodat

Az androgün testalkatú, 170 cm-es modellnek olyan magas kolléganői akadtak a 90-es években és a 2000-es évek elején, mint Gisele Bündchen (180 cm), Cindy Crawford (175 cm), vagy Claudia Schiffer (180 cm), ezért jól tudja, hogy hogyan trükközzön a méreteivel úgy, hogy optikailag magasabbnak tűnjön, például gyakran húz szűk farmert, csizmát és strukturált kabátot.

3. A csicsásabb darabokat is tudni kell viselni

Tény, hogy keveseknek állnak jól az efféle hercegnős ruhák, mint amit Moss viselt a 2011-es esküvőjének előestéjén, de ő valahogy még ebben is olyan spontánnak és könnyednek tűnt, mint a szokásos farmeres-bőrdzsekis szettjeiben. A fazon most is divatban van, légy vakmerő és próbálj ki valami hasonlót a közelgő lagzi-szezonban!

4. Törekedj a visszafogott eleganciára

A modell ahelyett, hogy egy mélyen dekoltált szűk ruhában feszengett volna a 2007-es Golden Age of Couture gálán, inkább ezt a hosszú ujjú Christian Dior selyem vintage ruhát és egy 1990-es években tervezett szandált választott az alkalomra, mégis szupernőiesen és elegánsan mutatott a vörös szőnyegen.

5. A saját stílusod érvényesüljön a dress code-nál is

Moss a divatvilág egyik legnagyobb kaméleonja, remekül kombinálja a vadabb szereléseket a femme fatale darabokkal. Jó példa erre ez az arany Marc Jacobs ruha, amit 2012-ben viselt a saját könyvbemutatóján Londonban. A fotót elnézve pedig fel sem merül a kérdés, hogy vajon volt-e a modellnél jobban öltözött nő aznap este a brit fővárosban.

6. Bízz a divattervezőben!

Ebben az esetben szintén Moss régi barátjáról, Marc Jacobsról van szó, aki jól láthatóan nagyon is tisztában volt azzal, hogy mit kellene viselnie a modellnek a 2009-es Met-gálán, melynek témája a modell, mint múzsa, azaz a “The Model as Muse: Embodying Fashion” volt New Yorkban.

7. Légy hű a kedvenceidhez!

Kate Moss egy John Galliano által tervezett menyasszonyi ruhában mondta ki a boldogító igent Jamie Hince zenésznek 2011-ben. A döntés akkor megosztotta a divatvilágot, mivel a tervezőt ugyanabban az évben menesztették a Dior éléről antiszemita megnyilvánulásai miatt. A provokatívnak tartott ruhaválasztás egyfajta baráti támogatás volt Moss részéről, aki többször is azt nyilatkozta, hogy a tervező korábban mindig mellette állt a nehezebb időkben. A vintage stílusú ruhát a pletykák szerint a legendás Zelda Fitzgerald inspirálta, ami ezért is romantikus, mivel Kate Moss eljegyzési gyűrűje is egykor Fitzgeraldé volt.

8. Találd meg a tökéletes fesztiválozós szettet!

Kate Moss a 2005-ös Glastonbury-i fesztiválon jelent meg falatnyi rövidnadrágban, gumicsizmában és hasítottbőr táskával, ez az összeállítás pedig azóta sem ment ki a divatból, legyen szó a kaliforniai Coachelláról vagy a budapesti Sziget fesztiválról. És bár nagyon nyomul a seggcsillám, várhatóan idén sem lesz semmi olyan menő, mint  farmersort a fesztiválszezonban.

9. Ne dobd ki a katonai zubbonyt!

Már jó 15 éve nem volt divatban a katonai kabát, amikor Moss 2010-ben úgy döntött, hogy abban megy fesztiválozni Glastonburybe. A maszkulin fazont olyan szokatlan ruhadarabokkal és kiegészítőkkel lehelte vissza a divatba, mint a necc harisnya, a hosszú nyakláncok, a farmersort és a rocker csizma. A kabát azóta is ruhatárunk egy alapdarabja.

10. Kövesd le a pasid stílusát

Akinek olyan udvarlói voltak az elmúlt évtizedekben, mint Johnny Depp, Pete Doherty vagy Jamie Hince, attól valószínűleg nem áll túl távol a rocker életstílus és ez meglátszik a ruhatárán is. Jól tudja ezt Kate Moss is, aki olykor maga is úgy fest, mint egy valódi rocksztár.

11. Ne told túl a kiegészítőket

Kate Moss általában a kevesebb néha több elvben hisz és ez a kiegészítőválasztásain is meglátszik. Gyakran előfordul, hogy ékszer helyett csak egy egyszerű övvel, sállal vagy kalappal dobja fel aznapi szerelését, de egyáltalán nem érzi cikinek azt sem, ha többször viseli ugyanazt a cipőt vagy táskát a különféle rendezvényeken.

12. Emeld be a maszkulin stílust a ruhatáradba

Kate Moss az elmúlt években bebizonyította, hogy mennyire sokoldalú is tud lenni az egyik védjegyévé vált mellény, ami a modell szerint szoknyával, farmerrel, rövidnadrággal és gumicsizmával is tud működni a hétköznapokban és a puccosabb összejöveteleken egyaránt.

13. Senki sem lehet olyan elegáns, mint egy párizsi nő

A párizsi nők úttörők voltak szűk farmer viselésben, jól tudja ezt Kate Moss is, aki szintén híve az olyan egyszerű, de annál klasszikusabb daraboknak, mint a balerina cipő, a csíkos felső, a kardigán és a skinny farmer.

14. A nadrágkosztüm az egyik legjobb alkalmi viselet

Az A-listás hírességek körében jó ideje népszerű a nadrágkosztüm a vörös szőnyeges felvonulásokon, Kate Moss persze ebben is az élen járt, már a 2012-es Mango Fashion Awardson is ilyen szettben vett részt Barcelonában. A szaténnal kombinált együttest akkor flitteres felsővel és lakkbőr clutch táskával tette még elegánsabbá.

15. Tornacipő vagy alteros póló alkalmi ruhával? Miért ne!

Sosem látott népszerűségnek örvendenek az edzőcipők, köztük az Adidas Gazelle vonala is, ami a modell szerint dizájner clutch táskával és jól szabott nadrágkosztümmel is megállja a helyét az esti összejöveteleken. Napjainkban már nem feltétlenül kell csinos blúzt venni a nadrágkosztüm alá, megállják a helyüket a különféle alteros, rajongói pólók is. 

16. Építsd be ruhatáradba a 70-es éveket!

Megértjük, hogy a hatvanas-hetvenes évek a modell egyik kedvenc időszaka, valóban ez volt a huszadik század két legizgalmasabb évtizede. Ha lekoppintanád az aktuális trendekbe könnyen beilleszthető bohém, hippis vonalat, érdemes átnézned Kate Moss nemrég elhunyt barátnőjének, a rock and roll legnagyobb múzsájának, Anita Pallenbergnek a stílusát is.

17. Maradj sikkes, bárhol is vagy

Míg a legtöbb ember általában slamposan húzogatja maga után a gurulós bőröndöt, addig Kate Moss az utazásnak is megadja a módját, és magassarkút húz a bőrönd cipeléshez.

18. Ne parázz, nem fog kikopni a leopárdminta

A klasszikus leopárdminta már száz évvel ezelőtt is a női ruhatárak egyik legalapvetőbb darabja volt. Az elmúlt száz évben olyan hírességek viselték, mint Ava Gardner, Elizabeth Taylor vagy Gábor Zsazsa így nem csoda, hogy Kate Mossnak is lóg egy-két de inkább több leopárd mintás ruha és kabát a gardróbjában.

19. Bátran keverd egymással a különböző stílusokat

Kate Moss általában megtalálja a tökéletes egyensúlyt a hétköznapi és az elegánsan szexi ruhadarabok között, aminek köszönhetően ma már nyugodtan kombinálhatjuk motoros dzsekivel az estélyi ruhát, senki sem fog emiatt rossz szemmel nézni ránk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek