Mindjárt itt a Bocuse d'Or magyar döntője

2018. február 8-án derül ki, hogy ki képviselheti Magyarországot a világ legmenőbb séfversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjében. Tudjátok, ez az a forduló, amit anno Széll Tamás megnyert. Mutatjuk, ki léphet most a nyomdokaiba.

Napok kérdése, és itt a Bocuse d'Or magyar döntője. 2018. február 8-án tartják a Hungexpón, a Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás keretében. A selejtező után hat versenyző maradt, közülük kerül majd ki a győztes, aki az európai válogatón képviseli majd Magyarországot Torinóban, 2018 júniusában.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elmondta, nincs könnyű helyzetben a jövőbeni versenyző, hiszen két évvel ezelőtt Széll Tamás és a magyar csapat hihetetlenül magasra tette a mércét azzal, hogy megnyerte a Budapesten megrendezett európai válogatót, majd Lyonban negyedik helyezést ért el a döntőn, és hazahozott egy különdíjat is.

Kik versenyeznek?

Elek Richárd: Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d'Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.

Garai Ádám: Ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d'Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt négy évvel ezelőtt. Jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.

Ki az a commis?

A versenyen egy csapatban ketten vannak, a szakács és a kuktája – utóbbit hívják commis-nak. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner. Ő a kétfős csapatfelkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt – írja a Wikipedia.

Haraszti Zsolt: 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. 

Pohner Ádám: Nem újonc ő sem a Bocuse d'Oron. Commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Veres István: A párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L'Arpege-ben, és Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje.

Volenter István: Nagyon kitartó Bocuse d'Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.

Mit fognak csinálni?

A versenyzőknek két ételt kell majd elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő lesz, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás lesz a kikerülhetetlen elem. Lesznek meglepetés alapanyagok is: egy zöldségről és egy fűszerről csak a verseny napján derül majd ki, hogy azokat is fel kell használni az ételhez.

A zsűri

A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglal majd helyet, köztük nemzetközileg elismert kiválóságok is. A zsűri elnöke Enrico Crippa lesz – Torinóban is ő foglalja majd el az elnöki helyet. Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csilagot tudhat magáénak. De itt lesz a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a versenyről. De természetesen ott lesz Széll Tamás is, valamint Szulló Szabina és Sárközi Ákos is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek