Először nyert díjat magyar lager a cseh sörversenyen

Nem mindennapi diadalt aratott a Szent András Sörfőzde Európa egyik legrangosabb szakmai sörversenyén, a csehországi World Beer Idolon. A békésszentandrási főzde a műfaj királyainak tartott csehek és németek többségét lefőzve kaparintotta meg a lager sörök bronzérmét. Ebben a kategóriában eddig egyetlen magyar sör sem tudott díjat nyerni a megmérettetésen.

A Szent András Sörfőzde ráadásul nem csak a Monarchista fantázianevű lagerrel jutott be a legjobbak közé. Két másik termékük, a valódi gyümölcsből készült Málnás Búza, illetve az Earl Grey teás Esthajnal '17 szintén bronzérmet nyert a versenyen. Bukovinszky Béla, a sörfőzde egyik tulajdonosa a Dívány kérdésére elárulta, a siker őket is meglepte.

25 éve kezdték 

A Szent András Sörfőzde története 1993-ban indult. Bukovinszky Béla azt mondja, 25 éves jubileumukkal a belgák előtt mondjuk kevésbé vághatnának fel, hazánkban viszont az egyik legrégebbi (és az egyik legismertebb) kisüzemi főzdének számítanak.

Hírnevüket elsősorban az alapozta meg, hogy ők voltak az elsők, akik valódi gyümölcsből készítettek meggyes sört (ami tavaly ezüstérmes lett a cseh versenyen) Magyarországon, de azóta persze sok minden megváltozott náluk.

szent andras sorfozde 1
photos by Baksi / szent andrás sörfőzde

Például az, hogy manapság már évi egymillió liter sörrel látják el a minőségi kisüzemi sörök hazai szerelmeseit. Bukovinszky Bélától megtudtuk, portfóliójuk összesen 14-féle termékből áll, de a fix főzetek mellett időről időre szezonális különlegességeket is kínálnak.

szent andras sorfozde 2
photos by Baksi / szent andrás sörfőzde

Lefőzték a fél világot

A World Beer Idol méreteit jól szemlélteti, hogy idén 17 ország mintegy 50 főzdéje több mint 200 sörrel nevezett rá. A békésszentrandrásiak nem is igazán hittek benne, hogy a Monarchistának teremhet babér, hiszen a csehek és a németek különösen erősek ebben a műfajban.

Ez kb. olyan, mintha egy cseh termelő próbálkozna a Csabai Kolbászfesztiválon.

Bukovinszky Béla felidézte, a versenyre végül babonából nem látogattak ki, ezért az örömteli  eredménnyel csak a Facebookon szembesültek. Annak ellenére, hogy magyar viszonylatban egyedülálló sikert könyvelhettek el, eszük ágában sincs hátradőlni. Máris azon agyalnak, hogyan finomíthatnák receptjüket, hátha legközelebb meglesz az aranyérem is. 

Tökéletes sör nem létezik, legfeljebb törekedni lehet rá.

Ettől különlegesek

A Monarchista egy magas komlótartalmú, magas alkoholfokú Imperial Pilsner típusú sör, ami onnan kapta a nevét, hogy válogatott alkotóelemeinek mindegyike – az aranyló színt adó bécsi, pilseni maláta, az imperial-pilseni elengedhetetlen alkotóeleme, a cseh zatecky-saazer és a szlovén magnum komló – az egykori Monarchia területéről származik.

A tavaly az ország sörének választott Málnás Búza egy könnyed, nyári sör, ami főleg a hölgyek körében kedvelt. Csakúgy mint a meggyes, ez is valódi gyümölcsből készül: málnaágyon érlelik a világ egyik legjobb búzaélesztője, a WLP300, búzamaláta, pilseni maláta, melanoidin maláta, valamint hallertau perle és magnum komlók felhasználásával.

A limitált kiadású Esthajnal '17 karácsonyi desszertsörnek egy selymesen krémes porter adja az alapját, melyben a frissítő, illatos Earl Grey tealevelek találkoznak a bergamot narancs könnyed, kesernyés ízkarakterével.

26850606 1620834887993988 1020681410370464934 o
Békésszentandrási Szent András Sörfőzde
Oszd meg másokkal is!
Mustra