A mennyei horvát, olasz és spanyol ételek után most nézzünk pár érdekes görög fogást, hogy ne csak mindig gíroszt és a feta sajtos görög salátát (amit amúgy ők horiatikinek hívnak) rendelj a nyaralás alatt. Mivel eddig én csak egyszer nyaraltam Görögországban – egyébként azóta is visszavágyom –, ezért a személyes kedvenceim mellé innen, innen és innen gyűjtöttem össze a legérdekesebbnek tűnő ételeket.
Muszaka
Ennek a sütőben sült, zöldséges-húsos ételnek a különböző variációi a Földközi-tenger partvidékén mindenhol megtalálhatók – a görög verziónak mindenképpen ezen a listán a helye. A muszaka egymásra rétegezett padlizsánszeletekből, darált bárányhúsból, paradicsompüréből, hagymából, fokhagymából, krumpliból, fűszerekből – például fahéj – áll, tetejére besamel szósz és sajt kerül, és így megy a sütőbe.
Bár azt gondolhatnánk róla, hogy tradicionális görög receptről van szó, az étel nem annyira régi. "A ma ismert muszakát egy Bécsben tanult, sokáig külföldön dolgozó görög séfnek köszönhetjük, név szerint Nikolaos Tselementes-nek, aki egy 1920-ban megjelenő szakácskönyvében vetette papírra a ma ismert besameles változatot. Érdemes megjegyezni, hogy a világlátott úriember 1932-ben Athénban szakácsiskolát is nyitott és több szakácskönyvet írt a görög és nemzetközi konyháról. Nagyon kedvelte a francia konyhát, ennek köszönhető, hogy a muszakában és a görög háziasszonyok konyhájában megjelent a besamel" – írja a Mindmegette.hu.
Dolmadakia
A klasszikus görög előételek közül kár lenne kihagynod a bárány- és marhahússal, valamint rizzsel töltött zsenge szőlőlevél gurigákat. Hidegen és melegen is kínálják, citromot adnak mellé, amivel érdemes meglocsolni.
Gemista
És még egy remek töltött étel: paradicsom – vagy más, erre alkalmas zöldség – fűszeres rizzsel, darált hússal töltve. Az egészet sütőben vagy kemencében sütik össze aranybarnára.
Taramasalata
Szintén az előételek között találod majd ezt az egészen lehetetlen színű, rózsaszínes árnyalatú krémet, ami például zöldségekhez ideális mártogatós. Nem kell hozzá más, mint füstölt halikra, olívaolaj, hagyma, citromlé és egy kis szikkadt kenyérbél. Ha megcsinálnád otthon, itt egy recept hozzá.
Keftedes
A keftedes nem más, mint a görögök izgalmas fűszerezésű minifasírtja. Általában előételnek eszik különféle szószokba mártogatva, de egy kis rizzsel, görög salátával körítve főételként is tökéletesen megállja a helyét. Tipp: Ha nem eszel húst, próbáld ki ezt a vegán verziót!
Saganaki
A saganaki egy kis méretű, vastag aljú serpenyő neve, és a benne készülő előételeket is így hívják. Létezik garnélarákos, kagylós és sajtos verzió is. Utóbbi örvend a legnagyobb népszerűségnek: a pár perc alatt elkészülő finomsághoz nem kell más, mint sajt és liszt. Kívülről aranybarna és ropogós, belülről lágy. Ah!
Spanikopita
Ropogósra sült leveles tészta spenótos-feta sajtos töltelékkel töltve – előételnek, uzsonnának de komplett főétkezésnek is jó.
Galaktoboureko
Vaníliás tejbegríz leveles tésztával összesütve, cukorsziruppal leöntve: ez a görög pite. Otthon sem bonyolult előállítani, itt egy recept hozzá. Ami fontos, hogy lehetőleg sokat csinálj belőle, mert garantáltan elfogy.
Amygdalota
Mandulás száraz aprósüti, kávé vagy tea mellé tökéletes. Többféle változata megtalálható az országban, de mindegyiknek a mandula adja az alapját.
Loukoumades
Irtó édes, rettentően hizlal, mégsem lehet neki ellenállni: ez a görögök fánkja. Klasszikusan frissen sütve, még melegen tálalják, mézzel leöntve, fahéjjal megszórva. Manapság sok helyen olyan extrákkal dobják fel, mint a csokiöntet, dió vagy egy gombóc fagyi.