Ilyen, amikor Széll Tamás főzi a vasárnapi ebédet

Mutatjuk, hogy mit tartalmazott a Bocuse d'Or-t megjárt séf öt fogásos ebédje!

A hétvégén tartották az ország legjelentősebb gasztrotalálkozóját, a Gourmet Fesztivált a budai Millenárison. Az eper és a mangalica témájára felhúzott több napos rendezvényen idén exkluzív ebédekre és vacsorákra is be lehetett nevezni, pénteken például a világ legjobb női séfje, Ana Roš hatfogásos menüjét, szombaton az Anyukám Mondta, a Gusteau, a Kistücsök, a Platán és a Harrer Csokoládéműhely közös menüjét illetve a Michelin csillagos Atelier Amaro nyolcfogásos vacsoráját lehetett végigenni.

A vasárnapi ebédet a Bocuse d'Or-os Széll Tamás és csapata, a vacsorát pedig a jelenlegi Michelin csillagos éttermek séfjei (Borkonyha, Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown) szolgáltatták. Mi pedig voltunk olyan szerencsések, hogy a szokásos vasárnapi ebéd helyett megkóstolhattuk Széll Tamás Stand25 ebéd menüjét.

A remek borokkal felturbózott ebédért, ami állítólag ebben a formában máshol nem kóstolható 24.900 forintot kellett fizetni. Íme a menüsor:

Bocuse d’Or / Stand25 ebéd menü

•Fogadó ital: Kreinbacher Brut Classic 2011(az eddig leghosszabban érlelt, különleges tétel, amelyet kizárólag a Gourmet exkluzív programjainak vendégei kóstolhatnak)

•Kacsamájterrin, rebarbara, kalács - Királyudvar Lapis Teraszok 2011, Tokaj-Hegyalja

•Gulyásleves - Maurer Oszkár Corvina vörös 2013, Délvidék

•Zöldspárga, hollandi, kaviár - Kreinbacher Hárslevelű 2015, Somló

•Pisztráng, medvehagyma - Heimann Kadarka 2015, Szekszárd

•Eper, túró, vanília - Szepsy Tokaji Szamorodni 2012, Tokaj-Hegyalja

A puccos ebédet már napokkal a rendezvény előtt izgatottan vártam, fűnek-fának elújságoltam, hogy mi dolgom lesz vasárnap a Gourmet fesztiválon. Viszonyítási alapom is volt, mivel nemrég ettem végig egy hat fogásos, borkostolós vacsorát a Csalogány26-ban. Széll Tamás menüje hibátlan volt, bár egy kicsit levett az értékéből, hogy nem egy meghitt éttermi hangulatban, hanem egy meleg fóliasátorban, idegen emberek társaságában, eleinte feszengve költhettük el az ebédünket.

Utóbbit egyébként nem sajnálom, nagyon izgalmas embereket ismertem meg, és kifejezetten kellemes volt olyanokkal tesztelni a sztárséf főzjét, akik értenek is gasztronómiához. Az ebéd végére új információkkal lettem gazdagabb, megtudtam például, hogy hol vannak a legjobb Michelin csillagos éttermek a világban (állítólag Göteborg az új Párizs), hogyan él és dolgozik együtt egy kezdő séfpáros, és hogy hol kapni a legjobb sajtokat az országban. Bár a kiskunfélegyházi sajtmanufaktúra bereklámozása nem győzte meg a megszállottabb francia sajtrajongókat.

 Az ételsorban külön tetszett, hogy ha nem is ilyen formában, de valami ehhez hasonlót akár mi is elkészíthetünk majd legközelebbi vacsoravendégeinknek. Ha pedig a borsorhoz is tartjuk magunkat valamilyen szinten, akkor azzal csak fokozni tudjuk az élményt. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy hogyan néz ki egy Bocuse d'Or nyertes séf ebédmenüje!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek