Drágának hangzik, de nem az: garnélás spagetti

Sokan félve nyúlnak a halakhoz, rákokhoz, herkentyűkhöz. Én is. Pedig konyhakészen is lehet őket kapni, nem kell bajlódnunk a tisztítással. Praktikus, pillanatok alatt elkészíthető fogásról beszélünk, ami jól jöhet dolgos hétköznapokon, de hétvégén is, ha nem akarunk fél napot a konyhában tölteni.

garnélás
Katuci

És mivel csak 25 deka rák kell hozzá, ha beruházunk egy nagy, fagyasztott csomagba, az egy főzésre eső költség sem annyira óriási, a többi pedig békében kivárja a sorát a hűtőben. Persze, nem egy sajtos-tejfölös tészta, de az élmény is komplexebb, amit a pénzünkért kapunk.

Hozzávalók 2 főre:

25 dkg spagetti
25 dkg tisztított garnéla (fagyasztott is lehet)
1 póréhagyma
6 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
2 dl zsíros tejszín
1 citrom
olívaolaj, vaj
só, bors
opcionális, de jó bele: diónyi friss gyömbér
1 csomag petrezselyem vagy bazsalikom, chili

  1. A spagettit sós, olajos, forrásban lévő vízben megfőzzük.
  2. Közben a póréhagymát hosszában felhasítjuk, jó alaposan megmossuk, feldaraboljuk. Egy nagy serpenyőben egy evőkanál vajat és egy evőkanál olívaolajat felforrósítunk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát és a pórét (és a meghámozott, néhány szeletre vágott opcionális gyömbért), közepes lángon néhány percig sütögetjük, felöntjük a fehérborral, elpárologtatjuk az alkoholt.
  3. Ekkor jöhet rá a felengedett, átmosott, megtörölt rák. Mindkét oldalát másfél percig sütögetjük, közben sózzuk, borsozzuk. Tényleg nem kell tovább, mert akkor a rák gumivá válik!
  4. Mikor kész a rák, rádobjuk a felaprított petrezselymet vagy bazsalikomot, meglocsoljuk néhány csepp citromlével, felöntjük a tejszínnel, összerottyantjuk, és belekeverjük a megfőtt tésztát. Megszórhatjuk felaprított chilivel is.
  5. Azonnal tálaljuk!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek