A legegyszerűbb sütőtökkrémleves

Ezen a héten olyan egyszerűen elkészíthető ételeket mutatunk be, amelyek egészségesek és nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek.

DSCN1022

Az első a sorban a sütőtökkrémleves. Az elkészítése nem igényel különösebb szakácstudományt, elég ha követi a receptünket. Igaz ugyan, hogy rengeteg variáció van erre a levesre, mi mégis emellett tettük le a voksunkat.

Ez a recept jó lehetőség arra, hogy ha eddig erre nem figyeltünk, most megpróbáljuk egy kicsit visszafogni a sózást. Ebben is kis lépésekben érdemes haladni, és mindig csak egy picivel kevesebb sót adni az ételhez, mint korábban. A megpirított zöldségek, a sült tök és a currypor együtt olyan komplex ízt ad az ételnek, amihez nincs szükség rengeteg sóra. Aki szeretné, tegyen bele tejfölt, vagy joghurtot a végén.

Amire szüksége lesz

    75 dkg sütőtök, megsütve
2 db burgonya, felkockázva
3 db sárgarépa, nagyjából feldarabolva
1 db fehérrépa, nagyjából feldarabolva
1 narancs leve és héja

kevés (!!!) só, bors, 1-2 tk currypor (nyugalom, ez nem csípős) 

a tetejére: apróra vágott petrezselyem, pirított tökmag

DSCN1034

A zöldségeket a sütőtök kivételével kevés zsíradékon (olivaolaj, kókuszolaj, vaj, stb) enyhén pirítsa meg. Adja hozzá a sült tök húsát, és öntse fel vízzel, és egy narancs levével. Amikor megpuhultak a zöldségek vegye le a lábast a tűzhelyről,  és egy kézi mixerrel pépesítse a zöldségeket. Fűszerezze ízlés szerint.

Az ízesítés után tegye vissza pár percre a fazekat a tűzre, adja hozzá a narancs lereszelt héját, rottyantson rajta még egyet. Amíg a leves felforr, száraz serpenyőben pirítsa meg a tökmagot, és aprítsa fel a petrezselymet.

Tápanyagtartalom egy adagban  
Kalória 288 Kcal (1205 KJ)
Fehérjetartalom 7,10 g
Zsírtartalom 3,10 g
Szénhidráttartalom 56,80 g
Koleszterin 0,00 mg
Rosttartalom 7,25 g
C-vitamin 49,10 mg
Kalcium 142,50 mg
Vas 3,98 mg
Natrium 905,00 mg

Az Alapkonyha eheti receptjei a Sanofi közreműködésével készültek.

DSCN1038

Változatok

Ezt a levest persze a végtelenségig lehet variálni. Nagyon finom csak sütőtökből is, ekkor a tök édességét turmixolás után érdemes joghurt/kefír hozzáadásával ellensúlyozni. Ha valaki nem érzékeny a tejtermékekre, nyugodtan adhat egy kis joghurtot vagy kefírt bármelyik verzióhoz, rontani nem fog rajta, és ezek jóval kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a gyakrabban használt tejszín vagy a tejföl. További változatok lehetnek:

sütőtök+sárgarépa+édesburgonya
sütőtök+narancs+édesburgonya
sütőtök+narancs
sütőtök+sárgarépa
sütőtök+paszternák+körte

Ossza meg velünk a Facebook Dívány oldalán, hogyan készíti el a sütőtök krémlevest.

Oszd meg másokkal is!
Mustra