Alapkonyha tortakalauz/2

Itt az ősz, az iskolai születésnapokra és zsúrokra nem árt rákészülni. No meg a hűvösebb, bevackolós időben is bármikor jól jöhetnek a finom sütemények. A nagy Alapkonyha tortakalauz első részében összegyűjtöttük az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hűsítő, gyümölcsös, nyári tortákat. Most pedig tömör gyönyör következik a répa- és csokoládétorták csodálatos világában!

tk3s 499fef01339

Maki Stevenson

Japánban babtorta is van

Legutóbb már végigvettük a kekszalapú és a gyümölcsös tortákat, most a répatorták és a csokitorták következnek. Mindkettőnek komoly rajongótábora van, válasszatok ízlésetek szerint, hogy a ti szívetek melyikre dobban nagyobbat.

Répatorták

A répatorta nagy klasszikus, valószínű sokaknak van erre tuti receptje, én is ismerek rengeteget, nekem mégis ez az alaprecept jön be leginkább.

A tésztája lágy, nem száraz, krém nélkül is isteni, másnapra sőt harmadnapra sem szikkad ki. Ideális vendégváró, de reggelire is jól jöhet egy kávé vagy tea mellé, uzsonnásdobozok népszerű kiegészítőjévé válhat.

Lehet benne bátran cserélgetni a zöldségeket, azaz répa helyett vagy mellett mehet bele cékla, sütőtök, vagy akár cukkini is. Én általában a répa felét cserélem le, mindig másra. Fűszerezésben is el lehet szállni, ultra jó a friss reszelt gyömbérrel, a citrusokkal, a fahéjjal, kínai ötfűszerrel és még sorolhatnám. Tessék próbálgatni.

Ihletadónak pedig íme néhány ízelítő:

Vegán, sütőtökös
Gyömbéres, narancsos mascarpone krémmel
Mandulás répatorta kandírozott gyömbérrel és alma sorbet-val
A Rachel Allen recept Csakapuffintól

Csokoládé torták

A csokival és a nyers kakaóval csodákat lehet művelni! Az alábbi torták a mezőny igazán ütős szereplői.

A csokitorták két klasszikusa a Sacher-torta és a Dobos torta, ami nem mondhatnám hogy gyors és egyszerű, de mindenképpen megéri a próbálkozást és az időráfordítást. Könnyítésként íme egy videó, ami nagyon jól bemutatja mit kell tenni:

És íme egy receptgyűjtemény kedvenc csokoládétortáinkhoz:

Vegán narancsos csokitorta
Céklás csokitorta
Málnás csokitorta
Nyers csokitorta
Mandulalisztes csokitorta
Levendulás csokitorta

Egészséges trükkök sütéshez

1. Teljes kiőrlésű liszt, magvak, pelyhek - Sütéskor a fehér liszt felét, 1/3-át észrevétlenül helyettesíthetjük barna liszttel. Ilyen arányokat használva a teljes kiőrlésű gabona még nem teszi túl nehézzé a tésztát.

2. Margarin helyett - Kerüljük a hidrogénezett növényi zsiradékok (margarin) használatát, helyette süthetünk "igazi" vajjal, kókuszzsírral, illetve hidegen sajtolt olajokat is használhatunk.

2. Cukor helyett - Használjunk minél kevesebb finomított cukrot, helyette süthetünk mézzel is. Egy tipp: ha reszelt almát, aszalt gyümölcsöket teszünk a sütemények tésztájához, nem szükséges annyi cukrot/mézet használnunk.

Szeretettel várunk a Makifood Főzőiskola 5.születésnapján!
Szeretettel várunk a Makifood Főzőiskola 5.születésnapján!

Kommentelés és további Alapkonyha

Kommentelni lehet az Alapkonyha facebook oldalán, további Alapkonyha cikkeket pedig a fejlécre kattintva olvashattok.

Alapkonyha wiki

A cikket Terei-Vígh Krisztina, az A'la carte kulinária blog szerzője łrta.
Az Alapkonyha rovat mentora a Makifood Főzőiskola.
Gyertek, ünnepeljétek velünk 13-án az iskola 5. születésnapját! Ez az alkalom egyben a Főzőiskola nyílt napja is lesz, így személyesen is beszélhettek olyan neves cukrászokkal, séfekkel, akik nálunk tanítanak: többek között Raj Ráchel, Maki Stevenson, Poór Balázs, Miklós Mihály (Marmorstein Pékség). 
A születésnapon való részvételi szándékotokat ITT jelezzétek!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek