Az anorexiát támogató modellektől tartanak a Londoni Divathéten

Szeptember 18-án elkezdődött a huszonötödik Londoni Divathét, és ezzel egy időben a brit pszichiáterek társasága aggodalmát fejezte ki, hogy az eseményen nem ellenőrzik a modelleket, így könnyen átcsaphat az egész szemle az anorexia és az étkezési zavarok népszerűsítésébe.

A szervezet pénteken megjelent és a Telegraphban is közölt anyagában azt írják, nagyon fontos lenne, ha a különböző divatbemutatókon nem csak egyféle testképet mutatnának be, és a legjobb az lenne, ha a divatipar vezető szerepet töltene be az étkezési zavarok ellen folytatott harcban. Ezért a British Fashion Councillal összefogva a divathét első napján egy speciális divatbemutató keretében 17 és 65 év közötti, mindenféle testalkatú modellek mutatják majd be néhány tervező 2010-es kollekcióját. "Életbevágóan fontos, hogy a divatipar ne csak egyféle testképet népszerűsítsen, ezért üdvözöljük a British Fashion Cuncil korszakalkotó kezdeményezését. Reméljük, hogy az esemény elindít egyfajta párbeszédet, és elősegíti majd a nagyobb változatosságot a divatiparban" - írta Ulrike Schmidt az intézet étkezési zavarokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Annak ellenére viszont, hogy az idei divathéten elindul ez a kezdeményezés, aggódnak, mert a Londoni Divathéten nem ellenőrzik a modelleket, így könnyen az étkezési zavarok népszerűsítésévé válhat a dolog. Ezen kívül a pszichiáterek azért is aggódnak, mert ugyan már azzal sem lehetett mit kezdeni, hogy az interneten nagyon könnyű olyan oldalakat találni, amelyek az anorexia vagy a bulimia népszerűsítéséről szólnak, de a mindenféle közösségi oldalak egyre divatosabbá válásával nehéz meggátolni azt, hogy egy kiskamasz ne fusson bele ilyen dolgokba. Ezért az Egyesült Királyságban 2008-ban már megpróbálták szabályozással eltüntetni az ilyen oldalakat, de túl enyhéknek bizonyultak a korlátozások, ezért most azt akarják elérni, hogy szigorítsák azokat. Pontosan definiálják, milyen internetes tartalmak támogatják az étkezési zavarokat, illetve, hogy a szülők és a tanárok fektessenek nagyobb hangsúlyt az étkezési zavarok veszélyeire, amikor különféle felvilágosításokat tartanak a gyerekeknek.

"A pro-ana oldalak egy betegséget mutatnak be normaként. Nagyjából ehhez hasonlóan, a nemzetközi divatesemények, mint a Londoni Divathét is úgy működhetnek, mint a kórosan sovány modellek bemutatóhelye. Nagyon aggódunk amiatt, hogy a Londoni Divathétre érkező modellek nem esnek át orvosi vizsgálatokon, pedig egy olyan környezetbe érkeznek, ahol a kóros soványság a norma, ami meggátolja, hogy az étkezési zavaros modellek hitelesen lássák a saját állapotukat" - írta Schmidt a most megjelent szövegében.

A huszonötödik Londoni Divathétre szeptember 18-23-ig látogathatnak el az érdeklődők, hogy megnézzék azt a rengeteg bemutatót, amivel várják őket. A nagyközönség számára legismertebb tervezők jellemzően a hétvégén mutatják majd be legújabb darabjaikat, köztük lesz Vivienne Westwood és Stella McCartney is. A hétvégi programból kiszorult legnagyobb névnek viszont a hétfőn bemutató 2000-ben lovaggá ütött Paul Smith tűnik, a megnyitó napján meg a dublini Paul Costelloe volt az egyik húzónév.

Oszd meg másokkal is!
Mustra