Megnyílt az első hazai brazil étterem

A múlt hét végén megnyílt a budapesti Braseiro, az első hazai brazil étterem. A helyiség kialakítása a nemzetközi belsőépítészeti magazinok luxuskiadásaiban látható trendeknek megfelel, a brazil konyha sajátosságai helyett pedig inkább a nemzetközi konyha máshol is elérhető finomságait kóstolhattuk meg, ezért ezekre nem térünk ki részletesebben. Említhetnénk a szamba show-t is, de összehasonlítva azzal a ritka eseménnyel, amikor a karácsonyi vállalati ünnepségünkön a kolléganőink hajnalfelé táncolnak, inkább az utóbbi érdekesebb. A multikultúra jegyében legalább azt említhetjük méltányolva a táncosokat, hogy az étteremmel szomszédos török büfében öltöztek át tollakba. Műsorszámukat azonban inkább a látványos képgalériában részletezzük. Végül fellépett a Kaoma zenekar is, amelyiknek a sajátossága, hogy a nyolcvanas években írt és megénekelt Lambada című megaslágerük után új dalt egyelőre nem sikerült írniuk, de legalább a fellépés alatt azt kétszer eljátszották, azóta is kínoz bennünket a dallamtapadás.

 

A Braseiro séfje Carlos Alberto de Oliveira (nem ő, a focista), aki a világ számos országának lakosait jóllakatta már. Az egyik legnagyobb büszkesége, hogy a kazahsztáni Hotel Ritz-Carlton séfje volt, és dolgozott Dubai egyik luxusszállodájában, ahol XVI. Benedek pápa érkezésekor ő készíthette el az ünnepi menüt a delegáció fogadására. A grillezett húsok elkészítésének a mestere, amelyek egyébként a brazil konyha fontos ételei.

A konyhaművészetben a rizs és a bab kap nagyobb hangsúlyt, mint köret, ezeket általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják. Az egyik nevezetes brazil ételkülönlegességek közé tartozik a moqueca: kókusztejjel ízesített tengeri hal, a caruru: hagymával és borssal ízesített zöldség, a feijoada: babos sült. A legismertebb gyorsételük az acarajé: tenger gyümölcseivel és paradicsomszósszal kínált sült bab. A brazil konyhában több nemzet hagyományos ételei is megjelennek. A portugálok, akik a XVI. században léptek először léptek Brazília földjére, meghonosították az európai kultúrát, és amit csak lehetett, magukévá tettek az őslakosság kézművességi szokásaiból. Nagyon leegyszerűsítve a brazil kultúra a fehérek, a feketék és az indiánok kultúrájának sajátos elegye, de ma már a gyökereket nem könnyű elválasztani egymástól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra