A /lambda/ a világ első, ultra prémium, exra szűz olívaolaja, számos díj nyertese, amit a görög Kritsa régióban állítanak elő, ahol a Koroneiki olíva egyébként is híres fenséges ízéről.
Az olaj íze állítólag azért olyan tökéletes, mert a hozzá használt bogyókat nem rázzák, hanem kézzel szedik és válogatják, majd még aznap préselik is. Így nem telik el 8-10 óránál több, mire az olívabogyóból olaj lesz. A gyorsan préselt olaj íze sokkal frissebb és gyümölcsösebb, mint más olajaké. A különleges eljárás következtében az olaj savtartalma igen alacsony, 0,3 fokos, ez biztosítja lágy ízét. Ára 104 dollár, bár nálunk, ahol az olívaolajak még amúgy sem régen terjedtek el, egy darabig még nyilván nem lehet kapni. Pedig nekünk a leírás alapján a /lambda/ kellene. És ön milyen olajjal főz?