Szeretem az olyan ételeket, amelyekkel nincs sok gond az alapanyagok előkészítése után. Ez az étel is ebbe a kategóriába tartozik. Vendégfogadásra is kitűnő, a pecsenye előre elkészíthető és csak 20 percre kell a sütőbe betenni, hogy végső formát öltsön, körettel együtt.
Fehérboros aprópecsenye
(4 személyre)
3-3 szelet csont nélküli rövid karaj és tarja, felkockázva
5 dkg kolozsvári,- vagy angolszalonna
2 fej hagyma (kb 20 dkg), apróra vágva
20 dkg sárgarépa, felkarikázva
25 dkg apróbb csiperke, szeletelve
5 dkg zeller apróra vágva
3 dl jó minőségű, száraz fehérbor
5 kanál olaj
1 szem szegfűszeg
1 babérlevél
só
bors
A szalonnát kisütöttem a felforrósított olajban, majd kiszedtem és félretettem. A visszamaradó olajban két részletben átpirítottam a húst is. Az öszes húst és a szalonnát visszatettem az edénybe. A bort hozzáöntöttem óvatosan, vigyázni kell, fröcskölhet, felforraltam, jól felkapargatva a sütés közben a lábas aljára tapadt húsdarabokat, majd hozzáadtam az összes zöldséget, megsóztam, borsot tekertem rá, összeforraltam, majd a lángot kicsire véve, fedő alatt 40 percet főtt. Néha meg kell keverni, de egyéb gond nincs vele.
Míg főtt, előkészítettem a köret, a vajas fánk tésztáját.
Míg főtt, előkészítettem a köret, a vajas fánk tésztáját.
Vajas fánk
30 dkg sima liszt
2 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 kk só
8 dkg puha vaj
2 dl natúr joghurt
apróra vágott zöldpetrezselyem
A lisztet egy tálban összekevertem a a sütőporral és a szódabikarbónával, hozzáadtam a vajat és a robotgép segítségével morzsás tésztává kevertem, hozzáadtam a joghurtot és a petrezselymet, sima tésztává gyúrtam.
Gyúrólapon kb. centi vastagra nyújtottam és 5 centis formával kis fánkokat vágtam belőle. A leeső maradékokat összegyúrtam és szintén kiszaggattam.
Közben a hús is elkészült. A leve szépen besűrűsödött, amennyiben ez nem történne meg, 1 teáskanálnyi keményítővel segíthetünk rajta, de nagyon sűrűnek nem szabad lennie.
Átöntöttem egy mázas cserépedénybe, tetejére rendeztem a fánkokat és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Amikor a fánkok teteje barnulni kezd, kivehetjük, addigra átsül a tészta.
Gyúrólapon kb. centi vastagra nyújtottam és 5 centis formával kis fánkokat vágtam belőle. A leeső maradékokat összegyúrtam és szintén kiszaggattam.
Közben a hús is elkészült. A leve szépen besűrűsödött, amennyiben ez nem történne meg, 1 teáskanálnyi keményítővel segíthetünk rajta, de nagyon sűrűnek nem szabad lennie.
Átöntöttem egy mázas cserépedénybe, tetejére rendeztem a fánkokat és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Amikor a fánkok teteje barnulni kezd, kivehetjük, addigra átsül a tészta.
Csirke-vagy pulykahúsból is finom, akkor kicsit kevesebb a főzési idő. Borból érdemes jobb minőségűt használni.
További receptek a Mixed pickles blogban.