Karácsonyi nagybevásárlás: mit vegyünk és hol?

Érdemes lenne még a nagy karácsonyi élelmiszer bevásárlás előtt megosztanunk egymással egy pár ötletet, mit hol érdemes megvásárolni. Van, aminek az ára verhetetlen, és van ahol a minőség. Az én tippjeim budapestieknek szólnak, lévén magam is az volnék, de várom a kommentekben a vidéki nagyvárosok tippjeit is.
 
Liszt:
A Lidl lisztje nagyon jó minőségű, magas sikértartalommal. Kelt tésztákhoz tökéletes. Bio, és tönkölylisztet a Metróban érdemes, verhetetlen az ára. A Vitamill liszteket a hipermarketek forgalmazzák, elég magas áron, de az Univerzális búzaliszt névre hallgató fajta tartalmazza a búzacsirát is, és minden sütemény magasabb, szebb lesz belőle.

Aszalt gyümölcs, magok, csonthéjasok:

Lehel piac, a Nyugati felől érkezve jobb oldalon, középen a lift mellett. Külön értéke a helynek, hogy mindent ledarálnak kérésre, a mandulát pl. egészen finomlisztté.

Hal, tengeri kütyük:

Nagycsarnok pincéje. Akit nem zavar, ha le kell fagyasztani, az már most menjen, így megspórolhat magának több órányi sorbaállást. December hónapban a Cora halas pultja is csodákat rejt.

 
Fűszer:
Ha nincs szükségünk különlegességekre, akkor a Kotányit ajánlom, annak a legjobb a csomagolása, abban őrzi meg legtovább az aromáját a fűszer. Ha valami különlegességre vágyunk, akkor a Nagycsarnok pincéjében, az Ázsiaboltban szinte minden kapható.
 
Leveles-vajas tészta:
Én egyértelműen a Plusz termékét ajánlom, már lapokká nyújtva csomagolják, öt darabot egy dobozba. Még a sodrófát se kell elővenni.
 
Gesztenye (pucolt, fagyasztott)
A Pluszban szinte mindig kapható, a Tescóban jobb esetben. Csak egy picit drágább, mint a piacon vásárolt héjas változat, de fél nap munkát spórol nekünk.
 
Reszelt parmezán:
Plusz saját márkája Da Marco néven. Árban, és minőségben is kiváló, csakúgy, mint a többi Da Marco.
 
Bárány, extra marha:
Budaörsi Tesco. Mirelit bárány a Metro-ban is mindig kapható. Bárányért, birkáért jó ötlet lehet még felkeresni az arab henteseket. Senki nem tudja náluk jobban feldolgozni az egész bárányt. Általában rendelést is felvesznek.  
 
Vad:
December hónapban nagyon szép fagyasztott vadhús kapható évek óta a Metro-ban.
 
Savanyú káposzta:
Nagycsarnok alja. Savanyúságot szintén itt érdemes, sokkal jobb ízű, mint az üveges, bolti.
 
Különleges, friss zöldség, gyümölcs:
Tátra utca, Raul Wallenberg utca sarkán a zöldséges. A hiperekbe is egyre több minden kapható, de ott nagyon oda kell figyelni a frissességre.
 
Étcsoki magas kakaó tartalommal:
Lidl saját márkás csokoládéja. Töredéke az ára a nagy márkákénak, de hasonló a minősége.
 
Csokoládé pasztilla (süteménybe), csoki forgács, stb.:
Metro, igaz általában nagy mennyiségben (2-2,5 kg), de egy két barátnővel összeállva jó vásárt lehet csinálni vele.
 
Olaj, ecet különlegességek:
Csanády utca, és a Hollán Ernő utca sarka.
 
Minden más különleges étel, ital, felvágott, sajt, stb:
Culinaris üzletek, a III. ker. Perc utcában, illetve a VI. ker. Hunyadi téren.
 
Mindenféle pohárdísz koktélokhoz (csili-vili díszek, papír ernyők, műanyag keverők, stb): Metro.
 
30 féle sütemény kiszúró forma mézeskalácshoz:
Lehel piac hátsó része jobb oldalon a kofák után 5 méterre. (házikó, mikulások, hóemberek, csizmák, csillagok, fenyőfák, stb.)
 
Fenyőfa (ha hagyományos változatot állítunk):
XIII. kerületi Kika parkolója. Évek óta fél áron adják sok helyhez képest a gyönyörű, formás Normann fenyőt.
 
További írások a Fűszer és Lélek blogon. 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.