Gyors ebéd az indiaiban

Egy korábbi összeállításunkban a budapesti indiai éttermeket próbáltuk rangsorolni, de legalábbis megnézni, hogy melyik mit tud. Akkoriban a Dob utcai Shalimart hoztuk ki elsőnek, de a Budapest legjobb etnikailag elkötelezett étterme címet már egy fél éve visszavontuk az étteremtől. Más lett a személyzet, ami még ebben az étterem esetében nem is lett volna akkora veszteség, ezzel együtt pedig, de nyilván nem emiatt, a konyha is érezhetően leromlott. Mindenből sikerült egy híg levest csinálni, még az aromás szószokban úszkáló húsokból is, nem beszélve az egyik nagy kedvencünkről a Shalimar lencséről, amit mára képtelenség naannal enni, mert annyira leveses lett a textúrája.

Az V. kerületi Kashmir éppen jókor érkezett, hogy pótolja a Shalimar hiányát, amit sem a Kama Sutra, sem a Salaam Bombay nem tudott betölteni. Előbbinél nem volt elég meggyőző a fűszerezés, sőt túlságosan óvatos volt, márpedig ez ebben a műfajban elengedhetetlen, a Salaam Bombay pedig egyszerűen idegesítő volt a  "Curries and Sizzlers" koncepciójával és a minden mellé tálalt majonézes generálszósszal. Mindkét étterem a belsőépítészetei megoldásokkal, szokatlan színekkel, párnákkal próbálkozott, ami szép és jó, de részünkről inkább eszünk egy koszos lyukban nagyon jót, mint egy trendi helyen közepeset.

Bár a Kashmirt ugyanaz az ember csinálja, mint korábban a Kama Sutrát, itt valahogy sikerült eltalálni azt, amilyennek egy indiai konyhának a mi felfogásunk szerint lennie kell. Nehéznek, fűszeresnek, és mindenek előtt finomnak. Ebből csak arra tudunk következtetni, hogy a Kama Sutrában anno nem kizárólag Allen Diwan hozta a stratégiai döntéseket, ott ugyanis mindezt nem sikerült megvalósítania.

A legjobb a Kashmirban, hogy ebédkor akár fél óra alatt is jól tudunk lakni a büféebéddel, ami nem több mint kétféle leves, háromféle curry, vegetáriánus curry, kétféle naan, dhaal, rizs, papadam és desszert. A kis tányérérét, amivel mondjuk egy nő bőven jóllakik 990 forintot, egy nagy tányérét 1390 forintot kell fizetni, ha pedig ennyivel sem lakunk jól, 1990 forintért annyiszor szedhetünk, ahányszor csak akarunk. A választékot hetente többször cserélik, így kicsi a valószínűsége, hogy ugyanabba a menüsorba futunk bele minden alkalommal, hacsak nem ebédelünk itt mindennap.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra