Íme az ételmérgezést okozó élelmiszerek listája: meglepő a sorrend

GettyImages-1333230397

Egy fogyasztóvédelmi szervezet közzétette azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyek a legtöbb ételmérgezést okozzák.

Az élelmiszer-biztonsági aggályok középpontjában általában a húsfélék, a tejtermékek és a tojás áll, egy tanulmány eredménye azonban arra utal, hogy az elővigyázatosság más termékeknél sem árt. Mutatjuk, hogy az elmúlt 5 éves időszakban milyen élelmiszerek feleltek a legtöbb ételmérgezésesért.

Mi okozza a legtöbb ételmérgezést?

Az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet összesítésének első helyén az éppen az egészséges táplálkozással azonosított leveles zöldségek állnak, amelyek összesen 616 esetben okoztak megbetegedéseket, miközben 11 ember életét követelték.

A leveles zöldségek okozzák a legtöbb ételmérgezést
A leveles zöldségek okozzák a legtöbb ételmérgezéstOlena Ruban / Getty Images Hungary

Az elsősorban az E. coli és a Listeria monocytogenes baktériumok által kiváltott fertőzések nagy valószínűséggel azért ütötték fel a fejüket, mert a zöldségek öntözéséhez szennyezett vizet használtak. Egyes helyeken a termőföldek szarvasmarhatelepek közelében helyezkedtek el, és mivel az állatok a beleikben hordozhatták a veszélyes baktériumokat, azok a trágyájukból beszivároghattak az öntözővízbe.

Akár egyetlen baktériummal szennyezett saláta is elegendő lehet ahhoz, hogy a fertőzés többtucatnyi más termékre átterjedjen a feldolgozóüzemben.

Ilyen szempontból a Listeria fokozott kockázatot jelent. A baktérium nyirkos, hideg környezetben szaporodik, így egy élelmiszer-feldolgozó üzem hűtött környezete ideális közeget jelent számára. És mivel köztudottan nehéz elpusztítani, ha egyszer megtelepedik a gépeken, könnyen elterjedhet az üzemben.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a salátákat általában nyersen fogyasztják, így nem éri őket hőhatás, ami egyébként hatásos lenne a veszélyes baktériumokkal szemben. Ha aggódsz a kockázatok miatt, fontold meg, hogy ne előre csomagolt, zacskós kiszerelésben, hanem egész fejekben vedd meg a salátákat. Megoldás lehet az is, ha hidroponikus vagy üvegházi termelésből származó leveles zöldségeket vásárolsz, hiszen ezek kisebb eséllyel érintkeznek állati ürülékkel.

A fertőzések általában az előrecsomagolt salátákhoz kötődnek
A fertőzések általában az előrecsomagolt salátákhoz kötődnekMonty Rakusen / Getty Images Hungary

Mivel az ételmérgezés szövődményei fokozott kockázatot jelentenek az állapotos, immunhiányos és idős emberekre nézve, számukra inkább a főtt zöldségek fogyasztása ajánlott.

Milyen élelmiszerek szerepelnek még a listán?

A legtöbb ételmérgezést okozó élelmiszerek listája a következőképpen alakult:

  1. Leveles zöldségek
  2. Sajtok és felvágottak
  3. Darált marhahús
  4. Hagymafélék
  5. Csirke- és pulykahús
  6. Papaja, barack és dinnye
  7. Liszt

A húsfélék jelenléte a felsorolásban nem annyira meglepő, a hagymáké és a gyümölcsöké viszont annál inkább. Mint kiderült, a barack például azért fertőződhetett meg, mert a gyümölcsösök közelében takarmányozóhelyek működtek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra