Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban a lakosság 77 százalékát kínozza bűntudat az ételpazarlás miatt, erre pedig minden okuk meg is van. A Guardian 2016-os jelentése alapján az országban az élelmiszerek fele végzi a szemétben, ami felfoghatatlan mértékű, 160 milliárd dolláros pazarlással jár. Ha azt hiszed, hogy Magyarországon annyival jobb a helyzet, akkor tévedsz: hazánkban mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, ami 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Az NBC News szerint az egyik lehetséges kiutat – az eddiginél körültekintőbb, mértékletes vásárláson túl – az ételmaradékok körültekintő felhasználása jelentheti.
A kétórás szabály
Amy Shapiro, a Real Nutrition NYC tulajdonosa elmondta, a legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek a maradékuk kárára, az szokott lenni, hogy túl sokáig hagyják elöl őket.
„Két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani az ételt, különben elszaporodhatnak benne a baktériumok, amelyek az élelmiszer eredetű megbetegedések leggyakoribb kiváltó okai között szerepelnek.”
A másik jellemző probléma a címkézés hiánya. Márpedig, ha nem írod rá az ételre, hogy mikor tetted be a hűtőbe, vagy hogy körülbelül meddig tartható el, jó eséllyel nem fogod tudni észben tartani a dátumot. Ez főleg akkor üthet vissza, ha csak alkalmi jelleggel takarítod a hűtőt. Egy napon ugyanis arra ébredhetsz, hogy tele van ugyan kajákkal, de azok legfeljebb már csak tömegoszlatásra alkalmasak.
Ha tehát nem akarod, hogy ételt kelljen kidobnod, mindig írd fel a dátumot, és használj légmentesen zárható dobozokat. Ez különösen igaz a felbontott konzervekre, amelyeket nem szabad az eredeti csomagolásukban hagyni.
Mi meddig áll el a hűtőben?
Angela L. Murad dietetikus szerint megfelelő hűtés és tárolás mellett nagyjából a következő eltarthatósági időkkel számolhatsz:
- pizza: 3-4 nap
- tengeri herkentyűk: 3-4 nap
- rizs- és tésztaételek (hús nélkül): 3-5 nap
- sült húsok (pl. steak): 3-4 nap
- levesek és pörköltek: 3-4 nap
- sült zöldségek: 3-4 nap
- tojás-, csirke-, tonhal- és makrélasaláta: 3-5 nap
A hőfok is számít
Angela L. Murad azt mondja, a sikerhez elengedhetetlen, hogy folyamatos kontroll alatt tartsd a hűtő hőmérsékletét. Ennek 4 Celsius-fok alatt kell lennie, ideális esetben valahol 2-3 Celsius-fok között.
Négy hűtőszekrényből egyben túl meleg van.
Ha ez megvan, már csak arra figyelj, hogy ne pakold tele a hűtőt. A zsúfoltság akadályozhatja a hideg levegő szabad áramlását, így a berendezés nem fogja tudni az optimális hőfokon tartani az ételt.
A maradékot felmelegítheted a tűzhelyen, a sütőben vagy akár a mikróban is (a lassú főző kevésbé alkalmas a célnak, mert - ahogy a neve is mutatja - túl lassú), a lényeg, hogy belső hőmérséklete elérje a 75 Celsius-fokot.
Ha valami gyanús, dobd ki
Annak, hogy egy maradék kezd megromlani, nem mindig vannak szemmel látható jelei, a szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ha kétséged támadna valaminek a fogyaszthatósága felől, inkább dobd ki a fenébe, mert bármennyire is finom, annyit talán nem ér, hogy egy durva ételmérgezést kockáztass miatta.
Maradtak benned kérdések? Ebben az esetben a dietetikus a FoodKeeper alkalmazást ajánlja, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fejleszt az élelmiszerbiztonság terén járatlanok számára.